KÜLFÖLD

Szerző WM

Létrehozva: 2024.06.20.

Mi is az az AUR, amiről a Fidesz hallani sem akar?

A Fidesz több politikusa is leszögezte: kizárt, hogy egy magyargyűlölő párttal üljenek egy pártcsaládba.

A héten érkezett a bejelentés, miszerint a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) az európai parlamenti választásokon mandátumot szerzett képviselői csatlakoznak az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) képviselőcsoportjához. 

ORBÁN Viktor; MELONI, Giorgia
Az Orbán Viktor vezette Fidesz számára elfogadhatatlan, hogy a Georgia Meloni nevével fémjelzett ECR európai pártcsaládhoz csatlakozzon. A magyarellenes román AUR is tagja a pártcsaládnak, így a Fidesz nem hajlandó az együttműködésre. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A hírre Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője közösségi oldalán reagálva azt írta:

A szélsőségesen magyarellenes román AUR-t felvették az ECR frakciójába. Szó sem lehet arról, hogy a Fidesz ilyen párttal üljön egy frakcióban az Európai Parlamentben! Kizárt!

Az AUR európai parlamenti kampányában is megfogalmazott magyarellenes kijelentéseket. Többek között

egy „ronda, soviniszta kreálmánynak” nevezte a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) George Simion, az AUR elnöke. A politikus egy erdélyi kampányrendezvényen pedig azt is kijelentette, hogy az RMDSZ országos szinten az AUR „politikai ellensége”.

Az AUR egyébként évek óta magyarellenes üzeneteket fogalmaz meg, az egyik főszervezője az úzvölgyi katonatemető elleni soviniszta, kegyeletsértő hadjáratnak. Dan Tanasa AUR-képviselő több száz pert indított az utóbbi években a magyar nyelvű feliratok erdélyi, köztéri használata ellen, ebből jó néhányat megnyert. 

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke több alkalommal is a magyarság ellenségének nevezte az AUR-t.

Nagy papírlapra nyomtatott román trikolórral takarták le a kétnyelvű (magyar és román) tájékoztató feliratokat az úzvölgyi katonatemetőben a hősök napja alkalmából odasereglett román nacionalisták, arra hivatkozva, hogy nem tűrik tovább az „idegen jelképeket” 

– írta 2022. júniusában a KEMMA a Székelyhon.ro hírportálra hivatkozva, amely a Nemzet Útja (Calea Neamului) egyesület és a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) előző napi megemlékezéséről közölt fényképes tudósítást.

George Simion parlamenti képviselő, a többi parlamenti párt által szélsőségesnek tartott AUR elnöke sikerként értékelte, hogy az utóbbi években „vissza tudták venni az irredenták és sovének által elfoglalt objektumokat”, egyebek mellett az úzvölgyi katonatemetőt. 

A csíkszentmártoniak által honvédtemetőként számon tartott úzvölgyi sírkertben 2019-ben önkényesen „román parcellát” kialakító, és az állítólag ott nyugvó román hősöknek ötven betonkeresztet állító moldvai Darmanesti község polgármestere, Constantin Toma arról beszélt, hogy nem szükséges senkitől sem engedélyt kérniük ahhoz, hogy a román hősök emléke előtt tisztelegjenek, és elfogadhatatlannak tartják, hogy egyesek szerint a keresztjeiket le kell rombolni.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek