KÜLFÖLD

Szerző WM

Létrehozva: 2024.06.17.

Forró események következnek az ukrán fronton, bedurvul a háború

A harcok fokozódnak a következő hónapokban. A választás eredményének köszönhetően a magyar kormány továbbra is a békét tudja képviselni.

Lassan két és fél éve dúl az orosz-ukrán háború, az ember joggal számíthatott arra, hogy ennyi idő után a harcok már csillapodnak. Egyes szakértők szerint azonban ez pont fordítva fog történni a nyáron. Feltehetően nemcsak a hőmérséklet miatt vár forró időszak a fronton harcoló katonákra. 

ukrajnai háború
Ősznél előbb remény sincs arra, hogy vége legyen az orosz-ukrán háborúnak. A novemberi amerikai választás azonban mindent megváltoztathat. Fotó: NurPhoto via AFP / AFP

Az elmúlt hónapokban sok olyan esemény történt, amelyből arra lehet következni, hogy a nyári hónapokban intenzívebb összecsapások várhatók. Sorra vettük azokat az múlt- és jövőbeli eseményeket, amelyek nagy valószínűséggel hatással lesznek a háborúra.

Amerikai elnökválasztás

Novemberben elnökválasztást tartanak az Egyesült Államokban, ahol Joe Biden jelenlegi és Donald Trump egykori elnök mérkőzik meg egymással. Míg a demokrata Biden tovább támogatná a fegyveres konfliktust, addig Donald Trump olyan gyorsan vetne véget neki, ahogy csak lehet. A tét tehát nem kicsi. 

Korábban egy exkluzív interjú során Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő beszélt a Ripostnak arról, hogy a béke abban a percben lehetséges, hogy megállapodik egymással Moszkva és Washington, a béke lehetséges Kijev feje fölött is. 

"Az én megítélésem szerint akkor lehet béke, ha Donald Trumpot megválasztják"

- nyilatkozta a biztonságpolitikai szakértő, majd hozzátette:

Az új amerikai elnököt 2025. január 20-án iktatják be Washingtonban. Donald Trump kerek-perec bejelentette, hogy győzelme esetén közölni fogja Ukrajnával, hogy mi a feladata. Ha azt nem teljesíti, akkor nem kap több amerikai támogatást és összeomlik. Jelenleg ott tartunk, hogy Ukrajna nyugati támogatás nélkül órákig vagy maximum napokig tudna működni. Trump azt is közölte, hogy ezt követően tárgyalni fog Vlagyimir Putyinnal, ami lehetővé tesz egy orosz-USA megállapodást Ukrajna feje fölött. 

Ez tehát azt jelentheti, hogy a háborús pszichózisban szenvedő jelenlegi amerikai elnöknek és a nyugati vezetőknek a nyáron mindent be kell vetniük, mert novembertől lehet, hogy új időszámítás kezdődik Amerikában. 

Nyugati pénz és fegyverek

Csütörtökön vette kezdetét Olaszországban a G7-csúcs (az iparilag legfejlettebb demokratikus országok csoportja vezetőinek informális fóruma), ahol aláírták az Egyesült Államok és Ukrajna közötti kétoldalú biztonsági megállapodást. Joe Biden amerikai elnök az elsők között érkezett Dél-Itáliába. Útközben, az elnöki repülőgép fedélzetén sajtóbeszélgetést tartottak, amin elhangzott, hogy az amerikai és az ukrán elnök négyszemközt tárgyal majd Ukrajna jelenlegi és jövőbeli amerikai támogatásáról, ami erőteljes lesz. Az USA már elküldött egy újabb Patriot rakétarendszert. Washington célja, hogy az ukrán légvédelmet annyira megerősítse, ami képes ellenállni a külső agressziónak, ezáltal a béke megteremtésének alapja lehet.

A G7-ek vezetői abban is megállapodtak, hogy a több milliárd amerikai dollárnyi befagyasztott orosz vagyont Ukrajna pénzügyi támogatására fordítják. Ezen kívül az is súlyosbítja a helyzetet, hogy az Egyesült Államok és Németország is hozzájárult, hogy az ő általuk küldött fegyverekkel lőhessék az Oroszország területén található célpontokat. 

Feltehetően a nyár folyamán ebből további komoly konfliktusok származhatnak.  

Magyarország nem küld katonákat az ukrajnai misszióba

Szerdán délelőtt sajtótájékoztatót tartott Budapesten Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár. Ennek keretében tájékoztatták az embereket és a sajtó képviselőit a kétoldali tárgyalásukról.  

A megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón Jens Stoltenberg megállapította, hogy nagyon jó ismételten itt lenni Budapesten és a magyar miniszterelnökkel egyeztetni. Megköszönte, hogy fogadta őt Orbán Viktor. Megjegyezte, a találkozóra néhány nappal a NATO védelmi miniszterek brüsszeli heti találkozója előtt és kevesebb mint egy hónappal egy szintén fontos washingtoni NATO-csúcs előtt került sor, amelyen az állam és kormányfők fognak majd részt venni júliusban. 

Magyarország mindig is egy nagyra becsült NATO-szövetséges volt ebben a 25 évben, az egyik multinacionális, többnemzetiségű harccsoportunkat vezetik, fontos katonai parancsnokságoknak adnak otthont

– jelentette ki Stoltenberg, majd kiemelte:

Orbán úr egyértelművé tette, hogy Magyarország nem kíván részt venni ezekben a NATO-erőfeszítésekben, és én ezt az álláspontot elfogadom. És örülök annak, hogy a mai napon miniszterelnök úrral sikerült megállapodnunk arról, hogy Magyarország hogyan tud távol maradni az Ukrajnának nyújtott támogató műveletektől, magyar katonai személyek nem fognak részt venni ezekben a tevékenységekben és magyar pénzügyi eszközöket nem használnak ezekre föl

- jelentette ki. Orbán Viktor megerősítette: sem fegyvert, sem katonát nem küldünk Ukrajnába továbbra sem.

 

origo.hu

Így változtak meg a Bűbájos boszorkák egykor szexi színésznői - képek

ripost.hu

Meglepő pletyka! Teljes titokban szakíthatott a magyar sztárpár

vg.hu

Érkeznek a zivatarok - itt fognak lecsapni

ripost.hu

Melyik állatot láttad meg először a képen? Lelked titkait árulja el ez a személyiségteszt

vg.hu

Megölték a katonákat kritizáló nacionalista ukrán képviselőt, Irina Fariont

ripost.hu

Ezért nem találják itthon a kisfiút felrugó karatemestert - Ismerősei tudják, melyik országban lehet

travelo.hu

Tripadvisor: Ezeket az éttermeket kerüld el, ha Törökországban jársz

ripost.hu

Kvíz: ha ebből a 10 régi magyar szóból már 7-et is ismersz, átlagon felüli vagy

ripost.hu

„Imádkozunk, hogy ne legyen több probléma!” - Eszternek 5 óra helyett 27 órán át tart a repülőút Budapestre

ripost.hu

Most jött a hír: iszonyat az autópályán, 11 ember meghalt, zajlik a mentés

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Ursula von der Leyen támadta a békemissziót, cserébe a háborúpárti baloldal megszavazta bizottsági elnöknek

KÜLFÖLD

Migrációs statisztika mentette meg Donald Trump életét

KÜLFÖLD

Donald Trump megállíthatatlan: nem tudták sem lejáratni, sem börtönbe zárni, sem lelőni

KÜLFÖLD

Elárasztották a netet a mémek a Donald Trump elleni merénylet után: íme a legjobbak! - galéria

KÜLFÖLD

"Többet kell innia" - influenzának hitték, halálos betegség győzte le a tinit

KÜLFÖLD

"Egy szűz férfiről fantáziálok az ágyban, de évtizedekkel idősebb nálam"

KÜLFÖLD

Az iskolában robbant a kéj: a 47 éves házas tanárnő a diákját csábította el

KÜLFÖLD

Hátborzongató jóslatot tett az élő Nostradamus: kezdhetünk félni