Magyar Péter édesapja meglopta, zsarolta, késsel fenyegette a saját rokonát

INSIDER
KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.05.14.

Vadmenyét berepülés: az ukrán vadászpilóták az USA vietnámi taktikáját alkalmazzák

Rendkívül rizikós stratégiával igyekszik leküzdeni az orosz légi fölényt Ukrajna.

Szerző Ripost

Az ukrán légierő vadászpilótái újabban a több mint fél évszázados "vadmenyét" nevű taktikával próbálják semlegesíteni orosz légvédelmet – jelentette a Business Insider amerikai hírportál. A lap beszámolója szerint a stratégia rendkívül kockázatos, mivel az ukrán pilótáknak a saját gépeiket kell csaliként használniuk, ugyanakkor ha sikeresen alkalmazzák, az orosz légi fölény leküzdhető a segítségévél. 

Vadmenyét berepülés: az ukrán vadászpilóták az USA vietnámi taktikáját alkalmazzák

Minden katonai elemző egyetért abban, hogy az ukrán légierő az Oroszország ellen vívott háború első napjaitól kezdve jelentős számbéli hátrányban van a támadókkal szemben. Ennek leküzdése érdekében Ukrajna sok különböző harcmodort kipróbált már, de eddig egyik sem hozta meg a kívánt eredményt. A Business Insider beszámolója szerint Kijev újabban egy veszélyes taktikát, az úgynevezett "vadmenyét" berepüléseket alkalmazza az orosz légi fölény leküzdése érdekben. Ezt a módszert először az amerikai hadsereg alkalmazta 1965-ben a vietnami háború során.

A stratégiát a föld-levegő rakétarendszerek megsemmisítésre szokták alkalmazni. Lényege, hogy a pilóták szándékosan berepülnek olyan terület fölé, amelyről tudják, hogy ellenséges légvédelem ellenőrzi, majd rábírják az ellenséget, hogy a radar-rendszereikkel mérjék be a vadászgépeiket. Ha ez megtörténik, precíziós műszerekkel pontosan meg tudják határozni a jelek forrását, amit így külön erre a célra fejlesztett rakétákkal képesek megsemmisíteni. 

A taktika veszélyes, mivel magába hordozza annak a kockázatát, hogy az ellenséges légvédelem megsemmisíti a csalinak használt vadászgépet, még mielőtt le tudnának csapni a jelet kibocsájtó légvédelemi radarokra.

A Business Insider beszámolója szerint Ukrajana az amerikai HARM rakétákat veti be a vadmenyét taktika alkalmazása során. Ezek az eszközök 350 kilogramm súlyúak, a hangsebesség háromszorosával képesek haladni, a maximális hatótávolságuk pedig 30 és 150 kilométer között van.

A HARM rakétákat kifejezetten az ellenséges radarok kilövésére tervezték, és a kijevi erők 2022 második fele óta használják őket. Az nem világos, hogy a nyugati szövetségesek mennyi ilyen típusú rakétát szállítottak Ukrajnának. Katonai elemzők szerint ezeket az eszközöket Kijev kezdetben nehezen tudta integrálni a haderejébe, de ma már sikerrel alkalmazzák az orosz légvédelem ellen.

"Az ukrajnai vadmenyét bevetések nagyon veszélyesek”

- fogalmazott a lapnak Frederik Mertens, a hágai Stratégiai Tanulmányok Központjának stratégiai elemzője. A szakértő szerint orosz légvédelem „kulcsfontosságú célpont” Ukrajna számára. „Az ukránok minden rendelkezésükre álló fegyvert, csapatot és rendszert bevetnek az orosz légvédelem visszaszorítására és megsemmisítésére”.

Justin Bronk, a londoni székhelyű Royal United Services Institute (RUSI) agytröszt vezető kutatója szerint egyelőre nem világos, hogy a kockázatos taktika eredményes-e, mivel az orosz légvédelmi operátorok gyorsan alkalmazkodnak az ellenséges mozgásokhoz.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel folytatott keddi kijevi megbeszélésén közölte, hogy két további Patriot légvédelmi rakétarendszerre van szükség a kelet-ukrajnai Harkiv és térsége védelméhez.

Zelenszkij a megbeszélésen – amelynek az elején tett nyilatkozatok idején jelen volt és beszámolt műsorában a TSZN ukrán hírtelevízió – jelezte Blinkennek, hogy Ukrajnának a legnagyobb hiánya éppen a légvédelemben van és ez egyben a legnagyobb problémája.

„Jelenleg tényleg szükségünk van két Patriotra Harkivnak és régiójának a védelmére, mert ott az embereket támadások érik, és nagyon aggódnak emiatt” – magyarázta az államfő.

Blinken elismerte, hogy Ukrajna most „nehéz időket” él át, egyúttal közölte, hogy az Egyesült Államok segítsége „már úton van”,

további védelmi felszereléseket pedig később szállítanak. Az amerikai külügyminiszter kifejezte: bízik abban, hogy ez a segítség kulcsfontosságú lesz Ukrajnának az orosz agresszió elleni harcában.

Az amerikai külügyminiszter kedden érkezett Ukrajnába. Látogatása idején a tervek szerint találkozik Denisz Smihal miniszterelnökkel és Dmitro Kuleba külügyminiszterrel is.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az X-en közzétett videoüzenetében cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint Ukrajna és Oroszország állítólag 2022 tavaszán majdnem megállapodott a harcok beszüntetéséről, és a folyamat – London befolyására – Kijev elutasítása miatt szakadt meg.

„Ez az egyik legnépszerűbb hazugság, amit Oroszország és a vele szimpatizálók terjesztenek. Ha alaposan megnézzük a tényeket, ez az egész történet nem áll össze” – mondta.

Rámutatott arra, hogy a Kreml folyamatosan ismétli azt a történetet, miszerint Ukrajna „elutasította a békét” Isztambulban, hogy a háborúért a felelősséget önmagáról, az agresszorról arra az országra hárítsa, amelyet megtámadott.

„Ez abszurd, ha Oroszország békét akart volna, eleve nem támadta volna meg Ukrajnát” – szögezte le Kuleba. Emlékeztetett arra, hogy a háború elején valóban voltak találkozók az ukrán és az orosz delegáció között, de a felek álláspontja „annyira eltérő volt, és Oroszország követelései annyira abszurdak voltak, hogy nem volt kilátás semmilyen valódi megállapodásra”.

Az ukrán légvédelmi rendszerek megsemmisítették mind a 18 támadó drónt, amelyet Oroszország az éjszaka folyamán ukrán területre indított – közölte kedden az ukrán légierő.

A drónokat több régió, köztük a Kijevi terület és a frontvidékek felett lőtték le – írta a légierő a Telegram üzenetküldő csatornáján. A tájékoztatás szerint Oroszország egy Iszkander-M ballisztikus rakétával is intézett támadást. Nem volt világos, hogy mi történt a rakétával .

Négy ember megsebesült az Ukrajna északkeleti részén fekvő Harkivban a várost ért újabb orosz támadásokban

– közölték ukrán tisztviselők kedden. Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója úgy pontosított a Telegramon, hogy legalább egy férfi és három nő megsebesült az orosz erők kedd kora reggeli ágyúzásában. Hozzátette, hogy Oroszország Ukrajna második legnagyobb városát új UMPB D-30-as bombával támadta, amely a szovjet korszakból származó, nagy pontosságú irányított bomba, a légibomba és rakéta keveréke.

Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka és Rusztem Umerov védelmi miniszter amerikai tisztségviselőkkel tárgyalt a katonai segélyekről és a fronthelyzetről. Szirszkij a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közölte, hogy ő és Umerov megbeszélést folytatott Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadóval, Lloyd Austin védelmi miniszterrel és Charles Brownnal, az egyesített vezérkari főnökök elnökével.

„Beszéltünk a fronton kialakult helyzetről, valamint arról a segítségről, amelyre Ukrajnának szüksége van a harctéren”

– írta Szirszkij.

Már érkeznek Ukrajnába az Egyesült Államokban a múlt hónapban a kongresszusi huzavona miatt hónapokig tartó késedelem után jóváhagyott 61 milliárd dolláros segélycsomagból származó felszerelések és lőszerek, egy részük már a fronton van – közölte egy, a külügyminiszterrel vonaton Ukrajnába utazó magas rangú amerikai illetékes.

 

origo.hu

Meghalt a litván kosaras, 66 métert zuhant részegen

ripost.hu

Most jött a hír: tömegkarambol történt, ezekben a percekben is mentenek

borsonline.hu

Megszületett az új rapkirály: G.w.M büszkén öleli magához kicsi fiát - FOTÓ

vg.hu

Magyarország kedvenc milliárdosa: így lesz vége az egészségügynek

mindmegette.hu

Vége a vitának: tiltólistás édességek térnek vissza a Lidlbe

vg.hu

Egy sárvári nőnek egymillió forintjába került egy kattintás

ripost.hu

Most jött: robbanás történt Magyarországon, nagy a baj

astronet.hu

Heti horoszkóp 2024. május 27-június 2.: A problémák hétvégére szertefoszlanak

ripost.hu

Ők azok a szerencsés csillagjegyek - nekik hozza el a szerelmet az idei nyár, a főboszorkány szerint

ripost.hu

Újabb riasztást kapott az ország: nem lesz köszönet abban, ami felénk tart

ripost.hu

Jön a változás, 3 csillagjegy életébe szól bele az univerzum

ripost.hu

Ezzel vége? A legrosszabbat jósolta az időutazó, nincs sok hátra

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Dől a nyugati hadianyag Ukrajnába, újabb segélyt küld Amerika

KÜLFÖLD

Rémisztő kijelentést tett Macron párttársa, kockáztatják a totális háborút

KÜLFÖLD

Újabb lépések a világháború felé? Kötelező európai sorkatonaságot és közös atomfegyvert akar Brüsszel

KÜLFÖLD

180 fokos fordulatot vett az EU, megállíthatatlanul sodródunk a háború felé

KÜLFÖLD

Megrázó halálesetről érkezett bejelentés: egy hotelszobában találtak rá az elhunyt csecsemőre

KÜLFÖLD

Furcsa tünetek az esküvő előtt, pár hónappal később már nem élt a fiatal anyuka

KÜLFÖLD

„Először vettem ilyet az Aldiban, csak 1500 forintba került, de megfogtam vele az Isten lábát”

KÜLFÖLD

Megrázó hír érkezett: holtan találtak rá az eltűnt, kétéves kislányra