KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2024.04.16.
Módosítva: 2024.04.16.

Iszlamistáktól lefoglalt fegyvereket küld Ukrajnának az USA

A nyugati támogatások kimaradása miatt Ukrajna már bármilyen fegyverszállítmányt elfogad.

Az Egyesült Államok olyan Iránban gyártott kézi lőfegyvereket és lőszereket küld Ukrajnának, melyeket az iszlamista jemeni lázadóktól foglaltak le - közölte szerdán az Egyesült Államok Központi Parancsnoksága (CENTCOM) a közösségi felületein.

Iszlamistáktól lefoglalt fegyvereket küld Ukrajnának az USA

A CENTCOM tájékoztatása szerint a szállítmány mintegy 5000 AK-47-es gépkarabélyt, gépfegyvert, mesterlövészpuskát, RPG-7-es gránátvetőt, több mint 500 ezer darab 7,62 milliméteres lőszert, valamint Shahed öngyilkos drónokat tartalmaz. Egyes számítások szerint ez elegendő egy ukrán dandár felszerelésére. A csomag részeként Ukrajnának adott fegyvereket és a lőszert az amerikai haditengerészet 2021 májusa és 2023 februárja között foglalta le négy iráni hajóról, amelyek utánpótlást szállítottak a jemeni húszi fegyvereseknek. 

Szakértők szerint a fegyverszállítmány nem is érkezhetett volna jobb időben, mivel az ukrán hadsereg jelenleg lőszerhiánytól szenved, a hivatalos amerikai és európai segélycsomagok pedig politikai és termelési problémák miatt elakadtak. Az ukrán csapatoknak emiatt már több területen is vissza kellett vonulniuk, mivel az orosz erők sok helyen hét az egyhez arányban túlerőben vannak. Moszkva ráadásul a közelmúltban fokozta az ország energetikai infrastruktúrája elleni rakéta- és dróntámadásokat, amelyeket Kijev fogyatkozó légvédelmi kapacitása egyre nehezebben tud elhárítani.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a közösségi médiában ugyan megköszönte a fegyverszállítmányt, azonban sürgette az Egyesült Államokat és az Európai Uniót, hogy nyújtsanak további katonai segítséget, mivel hadseregének fegyverre van szüksége egy újabb orosz offenzíva elleni felkészülésre, amelyre május végén lehet számítani.

A fegyverszállítmány kapcsán fontos elmondani, hogy Washington már tavaly ősszel is végrehajtott egy hasonló transzfert, amikor 1,1 millió 7,62 mm-es lőszert küldtött Kijevnek, melyet a Jemenbe vezető egyik hajózási útvonalon foglaltak le az iráni erőktől.

Mindenki iráni fegyvereket használ, a húsziktól a Hamászig

Az orosz–ukrán háború kirobbanása óta egy eddig kevésbé befolyásos fegyvergyártó csatlakozott a nemzetközi konfliktusokhoz, amely a kelet-európai frontvonaltól a Gázai övezeten át Szudánig rengeteg fegyveres erőnek kezdett el katonai felszerelést szállítani. 

Irán az utóbbi években egy fejlett, belföldön tervezett, Ázsiából vásárolt és Nyugatról becsempészett alkatrészekkel összeszerelt arzenált bocsátott ki a fegyverpiacra – ezek közül a leghírhedtebb a Shahed öngyilkos drón, amely alacsony technológiai színvonala ellenére pokollá teszi az ukrán erők és a vörös-tengeri fuvarozók mindennapjait.

Az Iszlám Köztársaság ezen keresztül jelentős politikai befolyásra tett szert négy kontinensen, és egyre nagyobb hatalommá válik a nemzetközi politikában.

Ukrajna számára az amerikai fegyverszállítmány abban is segít, hogy pontosabban tudják tanulmányozni az iráni fegyverek sebezhetőségeit, ez a tudás pedig később akár Izraelnek is segíthet, amelynek most Gázában is szembe kell néznie hasonló eszközökkel.

Ukrajna nem rendelkezik a szükséges mennyiségű fegyverrel, hogy az adott körülmények között sikeresen ellenálljon az orosz inváziónak, a megszállók így minden nap visszavonulásra kényszerítik az ukrán csapatokat – hívta fel a figyelmet Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a PBS amerikai televíziónak adott interjújában, amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál szemlézett kedden.

Az államfő kijelentette, hogy a szövetségesek – köztük az Egyesült Államok – segítsége nélkül Ukrajnának „esélye sem lesz” megnyerni a háborút a túlerőben lévő Oroszországgal szemben. Példaként hozta fel, hogy az oroszoknak azért sikerült a múlt héten megsemmisíteniük a Kijev környéki tripilljai hőerőművet, mert a szövetségesek segítségének hiányában elfogytak a védelmi rakéták.

Rámutatott arra, hogy Oroszország most tízszer több tüzérségi lövedékkel rendelkezik, mint Ukrajna, és harmincszor több a katonai repülőgépe.

„Nem kérünk semmilyen különleges fegyvert, és senki sem kér ötszáz, háromszáz repülőgépet, noha Oroszország csak Ukrajna területén háromszáz repülőgépet használ. Minden estre ilyen statisztika mellett minden nap visszaszorítanak bennünket”

– fogalmazott Zelenszkij. Szerinte az ukrán hadsereg csakis akkor tudja megvédeni az ellenőrzése alatti területeket, ha ugyanannyi lövedékkel rendelkezik, mint Oroszország. Ezen felül a légtér védelme érdekében is szüksége van konkrétan megnevezett fegyverekre – jegyezte meg. Arra a kérdésre, hogy várhatóan könnyebb lesz-e Ukrajna dolga jövőre, az elnök nemmel válaszolt, hozzátéve, hogy az ukránok nem a jövő évre, hanem a holnapra gondolnak.

Olekszandr Prokugyin, a déli Herszon megye kormányzója a Telegramon arról tájékoztatott, hogy az orosz hadsereg irányított bombát dobott egy házra a régióban lévő Beriszlavban. A találat következtében 15 helyi lakos úgynevezett lövedéksokkot kapott.

A „Fekete hattyú” elnevezésű ukrán rohamzászlóalj áprilisban készült videofelvételt tett közzé az X közösségi portálon az orosz támadások következtében megsemmisült Donyeck megyei Csasziv Jar városról.

A drónfelvételen jól látható az orosz ágyúzás következtében romba döntött templom és játszótér, és az, hogy a városban gyakorlatilag egyetlen épen marad épület sem maradt, a házak közelében pedig ellenséges lövedékekből és rakétákból származó kráterek tátonganak, megcsonkított fák állnak, a környező területen pedig füstfelhők gomolyognak.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálatnál (SZBU) közölték, hogy csapást mértek egy Nyebo-U típusú nagy hatótávolságú radarkomplexumra az oroszországi Brjanszki területen. Hozzátették, hogy a haditechnikai eszköz Ukrajna belsejében, 700 kilométer mélyen ellenőrizte a légteret, azonosította az ukrán fegyvereket, és segítette irányított légibombák célba juttatását. Az SZBU közlése szerint a 100 millió dollár értékű radart hét kamikaze drón találta el.

Az ukrán katonai hírszerzés Facebook-oldalán megerősítette, hogy ke

ddre virradó éjjel az oroszországi Brjanszk városában több orosz katonai és ipari létesítmény áramellátását megszakították, megsemmisítve egy 110 kilowatt teljesítményű villamos alállomás transzformátorát.

Az ukrán légierő arról számolt be a Telegramon, hogy Oroszország keddre virradó éjjel kilenc Sahid kamikaze drónnal indított csapást Ukrajnára, az ukrán légvédelem azonban mindet megsemmisítette a levegőben.

Az ukrán vezérkar reggeli harctéri helyzetjelentésében kiemelte, hogy az orosz erők növelték támadásaikat a Donyeck megyei Bahmut irányában, az elmúlt nap folyamán 33 támadóműveletet indítottak. Egy nap leforgása alatt 104 összecsapás volt az ukrán és az orosz csapatok között.

A vezérkar összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége meghaladta a 455 ezret. Az ukrán erők hétfőn megsemmisítettek egyebek mellett kilenc orosz harckocsit, 16 tüzérségi és egy légvédelmi rendszert, 11 drónt.

 

origo.hu

A NATO főtitkára megelőzésnek hívja a háború kiterjesztését

ripost.hu

Most jött: robbanás történt Magyarországon, nagy a baj

borsonline.hu

Lehetetlen retró kvíz: fogadjunk, hogy nem ismered fel a következő tárgyakat

vg.hu

Csökkenhetnek a dugók az Adrián - átadták Horvátország legdrágább útját

ripost.hu

Ezzel vége? A legrosszabbat jósolta az időutazó, nincs sok hátra

vg.hu

Ezek a legveszélyesebb autópályák Magyarországon – meglepő, ami az M7-esen történik

ripost.hu

Őrület Liverpoolban, Szoboszlai magyar csapattársat kaphat

ripost.hu

Ezek a csillagjegyek született mázlisták, idén nyáron nagy szerencse éri őket

ripost.hu

"Én nem a BKV-n akarom megtalálni a Nagy Ő-t"– elkerüli a szerelem a dúsgazdag magyar realitysztárt

ripost.hu

Jön a változás, 3 csillagjegy életébe szól bele az univerzum

ripost.hu

Most jött a hír: tömegkarambol történt, ezekben a percekben is mentenek

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

5 konkrét terv, amivel a Nyugat háborúba sodorhatja Európát

KÜLFÖLD

Dől a nyugati hadianyag Ukrajnába, újabb segélyt küld Amerika

KÜLFÖLD

Rémisztő kijelentést tett Macron párttársa, kockáztatják a totális háborút

KÜLFÖLD

Újabb lépések a világháború felé? Kötelező európai sorkatonaságot és közös atomfegyvert akar Brüsszel

KÜLFÖLD

Szívszorító utolsó fotó terjed a Facebookon, alig bírja ki valaki könnyek nélkül

KÜLFÖLD

Megrázó halálesetről érkezett bejelentés: egy hotelszobában találtak rá az elhunyt csecsemőre

KÜLFÖLD

Furcsa tünetek az esküvő előtt, pár hónappal később már nem élt a fiatal anyuka

KÜLFÖLD

„Először vettem ilyet az Aldiban, csak 1500 forintba került, de megfogtam vele az Isten lábát”