KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.28.

Ukrajnában még az erdészet vezetője is korrupt, 4 millió eurót találtak az otthonában

Miközben Brüsszel gyorsított eljárásban venné fel a tagállamok közé, addig Ukrajnában tombol a rendszerszintű korrupció, és még az aktatologató tisztségviselők is úgy lopnak, mintha nem lenne holnap.

Vagy nagyon jól fizető részmunkaidős állás volt, vagy szimplán lopott az ukrán erdészet igazgatóhelyettese, akinek az otthonában 4 millió euró készpénzt találtak a korrupcióellenes nyomozók. A hatóságok úgy vélik, az utóbbi forgatókönyv valószínűbb, hiszen Vitalij Szuhovics fizetése mindösszesen 630 eurónak megfelelő hrivnya volt, ami azt jelenti, hogy a lefoglalt vagyont több mint 500 év alatt tudta volna csak összespórolni.

Ukrajnában még az erdészet vezetője is korrupt, 4 millió eurót találtak nála

Az ukrán korrupcióellenes hivatal (NABU) emberei hétvégén tartották házkutatásokat Vitalij Szuhovics és közvetlen hozzátartozói otthonában. Az ingatlanokban összesen 4 millió euró készpénzt (különböző valutákban), több luxusautót, luxusórákat, aranyrudakat, kettő pisztolyt és egy Kalasnyikov gépkarabélyt találtak a nyomozók. A vagyontárgyakat zár alá vették, az ukrán Erdészeti és Vadászati ​​Osztály helyettes vezetőjeként dolgozó férfit pedig letartóztatták.

Négymillió eurót találtak nála különböző valutákban

Az ügyészség szerint Szuhovics a fakitermelésre kiadott koncessziókkal trükközött, és kizárólag egy rokonai nevén lévő cégnek engedélyezte a fakivágást az általa igazgatott erdőkben. Ez nagyjából három éven keresztül működött így, a család pedig szépen meggazdagodott belőle.

Egyes lapok arról számoltak be, hogy a Zuhovics jól ismert és befolyásos személy volt a nyugat-ukrajnai Rivne régióban, az üzelmeiről pedig mindenki tudott, de senki nem mert beszámolni róluk.

Bevásárlózacskókban tárolta a készpénzt

Az ukrán sajtóban megjelent hírek szerint Szuhovics akár 10 évre is börtönbe kerülhet, a lefoglalt vagyonát pedig az állam elkobozhatja, ha az ellene felhozott vádak igaznak bizonyulnak.

A történtek kapcsán fontos elmondani, hogy Ukrajnában szinte minden napra jut egy hasonló korrupciós botrány. Ahogy arról a Ripost is beszámolt, múlt héten az ukrán hírszerzés (Speciális Kommunikációs és Információvédelmi Szolgálat - SSSCIP) csúcsvezetőjét vették őrizetbe, miután a korrupcióellenes hatóságok 600 millió forintnak megfelelő összeg elsikkasztásával vádolták meg.

A megjelent hírekből is látszik, hogy a kormány határozott lépései ellenére továbbra is burjánzik a rendszerszintű korrupció Ukrajnában. Ezt igazolja továbbá annak a nemrégiben közzétett közvélemény-kutatásnak az eredménye is, miszerint 40 százalékról tavaly 64 százalékra emelkedett azoknak az ukránoknak az aránya, akik szerint a korrupció komoly problémát jelent. A felmérés apropóját az adta, hogy Voldomir Zelenszkij elnök széleskörű reformba kezdett, melynek következtében számos magas rangú ukrán vezetőt, többek közt Olekszij Reznyikov korábbi védelmi miniszter is lemondatták.

Az ukrajnai korrupció mértékével a nyugati vezetők is tisztában vannak. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság volt elnöke nemrég például azt mondta, hogy Ukrajna egy velejéig korrupt ország, így az elhamarkodott EU-tagság sem nekik, sem az uniónak nem válna hasznára.

„Bárki, akinek bármi köze is volt valaha Ukrajnához, az tudja, hogy ez egy olyan ország, amely a társadalom minden szintjén korrupt. Az erőfeszítések ellenére nem állnak készen az uniós csatlakozásra, hatalmas belső reformfolyamatokra van szükségük”

- fogalmazott a volt uniós elnök, aki leszögezte, hogy nem szabad hamis ígéretekkel ámítani az ukrán népet, mivel már így is nyakig ülnek a szenvedésben.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jogi következményei lehetnek a VV Zsolti körül kialakult pedofil botránynak

origo.hu

Szoboszlai Dominik elképesztő munkával lett hatalmas sztár a Premier League-ben

borsonline.hu

„Ezt bent gyűjtötted?” - milliókat lóbálva hergeli az embereket Aurelio

magyarnemzet.hu

Ekkora káoszra senki nem emlékszik, kiadták a figyelmeztetést + videó

metropol.hu

Dárdai Pál sportszerű gesztusát csodálják a németek

hirtv.hu

Beteg javaslat egy liberális szenátortól

origo.hu

Az elkerülhetetlen műtét után megszólalt a Farm VIP sztárja

lakaskultura.hu

Konyhakiállítás 2024: Minden, ami egy modern, jól működő és esztétikus konyhához kell

ripost.hu

A műtét előtt állt meg a szíve, a kórházban halt meg a 33 éves anyuka

life.hu

A stressztől is felborulhat a menstruációs ciklusod (hirdetés)

life.hu

A hüvelyflóra sokszínűsége: a mikrobiomunk egyéni mintázata (hirdetés)

she.life.hu

Így szüntette meg a cikluszavaromat a barátcserje (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Migrációs hátterű fiatalok hónapokon át bántalmaztak szexuálisan egy 12 éves bécsi lányt

KÜLFÖLD

Nyomás alatt a lengyel kormány, a gazdák nem hagyják el a barikádokat

KÜLFÖLD

Afgán "erkölcsőr" gyilkolt meg három nőt Bécsben. A gyanúsított menedékkérőként érkezett Ausztriába

KÜLFÖLD

A dühös gazdák forradalmát a rendőrség sem tudja letörni

KÜLFÖLD

Szlovákia hamarosan teljesen légvédelem nélkül marad

KÜLFÖLD

Rutinműtétre ment egy nő: férje végignézte, ahogy amputálják a végtagjait

KÜLFÖLD

Az iskola mosdójában erőszakolták meg a diákot, másodszor is megtörtént a borzalom

KÜLFÖLD

Horror: kirándulás közben bukkantak rá egy többezer éves holttestre