KÜLFÖLD

Szerző Ripost

Létrehozva: 2023.11.28.

Ukrajnában még az erdészet vezetője is korrupt, 4 millió eurót találtak az otthonában

Miközben Brüsszel gyorsított eljárásban venné fel a tagállamok közé, addig Ukrajnában tombol a rendszerszintű korrupció, és még az aktatologató tisztségviselők is úgy lopnak, mintha nem lenne holnap.

Vagy nagyon jól fizető részmunkaidős állás volt, vagy szimplán lopott az ukrán erdészet igazgatóhelyettese, akinek az otthonában 4 millió euró készpénzt találtak a korrupcióellenes nyomozók. A hatóságok úgy vélik, az utóbbi forgatókönyv valószínűbb, hiszen Vitalij Szuhovics fizetése mindösszesen 630 eurónak megfelelő hrivnya volt, ami azt jelenti, hogy a lefoglalt vagyont több mint 500 év alatt tudta volna csak összespórolni.

Ukrajnában még az erdészet vezetője is korrupt, 4 millió eurót találtak nála

Az ukrán korrupcióellenes hivatal (NABU) emberei hétvégén tartották házkutatásokat Vitalij Szuhovics és közvetlen hozzátartozói otthonában. Az ingatlanokban összesen 4 millió euró készpénzt (különböző valutákban), több luxusautót, luxusórákat, aranyrudakat, kettő pisztolyt és egy Kalasnyikov gépkarabélyt találtak a nyomozók. A vagyontárgyakat zár alá vették, az ukrán Erdészeti és Vadászati ​​Osztály helyettes vezetőjeként dolgozó férfit pedig letartóztatták.

Négymillió eurót találtak nála különböző valutákban

Az ügyészség szerint Szuhovics a fakitermelésre kiadott koncessziókkal trükközött, és kizárólag egy rokonai nevén lévő cégnek engedélyezte a fakivágást az általa igazgatott erdőkben. Ez nagyjából három éven keresztül működött így, a család pedig szépen meggazdagodott belőle.

Egyes lapok arról számoltak be, hogy a Zuhovics jól ismert és befolyásos személy volt a nyugat-ukrajnai Rivne régióban, az üzelmeiről pedig mindenki tudott, de senki nem mert beszámolni róluk.

Bevásárlózacskókban tárolta a készpénzt

Az ukrán sajtóban megjelent hírek szerint Szuhovics akár 10 évre is börtönbe kerülhet, a lefoglalt vagyonát pedig az állam elkobozhatja, ha az ellene felhozott vádak igaznak bizonyulnak.

A történtek kapcsán fontos elmondani, hogy Ukrajnában szinte minden napra jut egy hasonló korrupciós botrány. Ahogy arról a Ripost is beszámolt, múlt héten az ukrán hírszerzés (Speciális Kommunikációs és Információvédelmi Szolgálat - SSSCIP) csúcsvezetőjét vették őrizetbe, miután a korrupcióellenes hatóságok 600 millió forintnak megfelelő összeg elsikkasztásával vádolták meg.

A megjelent hírekből is látszik, hogy a kormány határozott lépései ellenére továbbra is burjánzik a rendszerszintű korrupció Ukrajnában. Ezt igazolja továbbá annak a nemrégiben közzétett közvélemény-kutatásnak az eredménye is, miszerint 40 százalékról tavaly 64 százalékra emelkedett azoknak az ukránoknak az aránya, akik szerint a korrupció komoly problémát jelent. A felmérés apropóját az adta, hogy Voldomir Zelenszkij elnök széleskörű reformba kezdett, melynek következtében számos magas rangú ukrán vezetőt, többek közt Olekszij Reznyikov korábbi védelmi miniszter is lemondatták.

Az ukrajnai korrupció mértékével a nyugati vezetők is tisztában vannak. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság volt elnöke nemrég például azt mondta, hogy Ukrajna egy velejéig korrupt ország, így az elhamarkodott EU-tagság sem nekik, sem az uniónak nem válna hasznára.

„Bárki, akinek bármi köze is volt valaha Ukrajnához, az tudja, hogy ez egy olyan ország, amely a társadalom minden szintjén korrupt. Az erőfeszítések ellenére nem állnak készen az uniós csatlakozásra, hatalmas belső reformfolyamatokra van szükségük”

- fogalmazott a volt uniós elnök, aki leszögezte, hogy nem szabad hamis ígéretekkel ámítani az ukrán népet, mivel már így is nyakig ülnek a szenvedésben.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Grandiózus, 270 méteres mélység felett átívelő híd, a nevadai Hoover-gát mellett

origo.hu

Ördög Nóra hivatalosan is bejelentette: Vége

mandiner.hu

Egyre több a kérdőjel Liverpoolban a megtaposott Szoboszlai körül

life.hu

Ritka fotót osztott meg Salma Hayek: ünnepli az esküvőjét, amire úgy kellett elrángatni

magyarnemzet.hu

Orbán Viktor Baba a házban címmel tett fel új TikTok videót

origo.hu

Meghan Markle súlyos dolgot tett III. Károly királlyal

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

„Nem tudom abbahagyni a sírást” – Három óra alatt legyűrte a betegség az 5 hónapos kislányt

KÜLFÖLD

Egy éve van hátra a 4 éves balerinának, miután sántítani kezdett

KÜLFÖLD

„Nem hiszem, hogy látta” - 64 éves férfi életéért küzdenek az orvosok

KÜLFÖLD

Hat évig szenvedett pánikrohamoktól a 29 éves anya, mire kiderült a valódi ok