Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
Létrehozva: 2023.11.03.

Ukrajna egy újabb nyugati céget minősített háborús szponzornak

Ezúttal a világ legnagyobb élelmiszeripari vállalatát támadták be.

Az ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség (NACP) felvette a Nestlét a háború nemzetközi szponzorainak listájára, mert a multinacionális vállalat továbbra is üzleti tevékenységet folytat Oroszországban. A svájci székhelyű Nestlé a világ legnagyobb köztulajdonban lévő élelmiszeripari vállalata, amely 187 országban van jelen, élelmiszerek széles választékát állítja elő, és több mint 2000 márka tartozik a portfóliójába.

Ukrajna háborús szponzornak minősítette a világ legnagyobb élelmiszeripari vállalatát

A KitKat, a Nescafé, a Nesquik és a Nestea márkákról ismert Nestlé 2022 márciusában bejelentette, hogy leállítja oroszországi tevékenységét, azzal a kikötéssel, hogy továbbra is ellátja az országot alapvető fontosságú termékekkel, például csecsemőtápszerrel. Korábban megjelent sajtóhírek szerint azonban a cég nem teljesítette maradéktalanul az ígéretét, és az orosz boltok polcai továbbra is tele vannak a Nestlé népszerű termékeivel. 

Egy, a Nestlé honlapján található, dátum nélküli nyilatkozat szerint a vállalat kiáll Ukrajna népe és 5500 ottani alkalmazottjuk mellett. Eddig a Nestlé több mint 20 millió svájci frank értékben juttatott el termék- és pénzadományokat helyi humanitárius szervezeteknek Ukrajnában és a szomszédos országokban a háború miatt elmenekült személyek megsegítésére.

A NACP szerint 2022-ben a Nestlének hét gyára működött Oroszországban, amelyekben 7000 ember dolgozott. Mint írják, a Nestlé még nem tette közzé a 2022-es pénzügyi számait, amivel a nemzetközi nyomás alól próbált kibújni.

"Noha az orosz piac a Nestlé globális tevékenységének alig több mint 2 százalékát teszi ki, a vállalat nem meri elhagyni az országot"

- olvasható az ukrán kormányügynökség közleményében, melyben azzal vádolják a svájci multit, hogy titokba még technikai berendezéseket is importál Oroszországba, hogy tovább fejlessze ottani tevékenységét.

Egy, a Forbes által kiadott rangsor szerint a Nestlé a szankciók közepette Oroszországban maradt legnagyobb nyugati cégek közül az első tízben van, 2022-ben több mint 2 milliárd dolláros bevételt jelentett az országból.

"80 évvel a világháború után a Nestlé ismét eteti az agresszort" - olvasható a NACP plakátján

Lényegét tekintve az ukrán kormány "háborús szponzorok listája" egyfajta megszégyenítő mechanizmus, amellyel Kijev megpróbál reputációs károkat okozni az Oroszországban jelentős üzleti érdekeltséggel rendelkező vállalatoknak. A listán közel 40 nemzetközi márka szerepel, köztük a PepsiCo, a Mars, az Unilever, a Xiaomi, a Bacardi, a Procter & Gamble, az Yves Rocher és az Alibaba (az AliExpress tulajdonosa).

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek