Joe Biden bejelentette visszalépését az elnökjelöltségtől

KÜLFÖLD
Létrehozva: 2023.10.14.

Dobrowiecki Péter: "Megjósolhatatlan, ki fut be győztesként a lengyel választáson"

Milyen esélyei vannak a konzervatív jobboldalnak az október 15-i lengyelországi választások megnyerésére? Mi a két nagy jövő-vízió, amely közül a szavazók választhatnak? A Világrend legújabb adásában az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetőjét kérdezte a Mandiner.

Meglátjuk, hogy most milyen választói hajlandóság lesz” – kezdte a beszélgetést Dobrowiecki Péter, aki elmondta, a 460 fős lengyel alsóházban 231 mandátummal lehet többséget szerezni, a lengyel választási rendszer erőteljesen a győztest jutalmazza, és nagyon sok függ a választási részvételtől.

A felmérések szerint a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt 36-39, míg a legerősebb ellenzéki tömörülés, a Polgári Koalíció (KO) 30 százalékon áll. 

A PiS 2015-ben 37,5 százalékkal is nyerni tudott, de 2019-ben már 43,5 százalékos támogatottság kellett ugyanahhoz a mandátumszerzéshez.

Vagyis: ha magas a részvétel, és sok a kisebb pártokra leadott töredékszavazat, akkor a PiS felmérésekben mutatkozó előnye eltűnhet.

A Lengyelország-szakértő megjegyezte: a lengyel és a magyar választási rendszer között a legnagyobb különbség az, hogy nem lehet egyéni mandátumokra szavazni, csak pártlistákra. Sok a billegő mandátum, és gyakorlatilag zárul az olló a kormányzópárt (PIS) és a nagy ellenzéki erő (KO) között. 

Választói preferenciák

Dobrowiecki Péter úgy vélte, a lengyel társadalom egyre elégedetlenebb azzal, hogy politikai váltógazdaság alakult ki, hogy mindkét nagy erő a politikai establishment képviselője már, és látható az is, hogy egyre polarizáltabb a lengyel társadalom, ami a kampány hevességében, a hangnem durvulásában is megmutatkozott. „Nem az árkok betemetése zajlott az elmúlt nyolc évben, hanem inkább azok elmélyítése. Nem mondom, hogy ez szándékos kormányzati stratégia lett volna, de 

az látszik, hogy a lengyel társadalom erősen kettészakadt” – tette hozzá.

A kormánypárt és az ellenzék választási üzeneteiről a Világrend vendége elmondta: „Lengyelország jövőjével kapcsolatosan két teljesen eltérő kép rajzolódik ki”, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt a szuverenista-konzervatív vonalat vinné tovább, míg ellenfele, a Polgári Koalíció (KO) visszatérne az EU-barát-szabadelvű politikához. 

A PiS-t segítheti, hogy az elmúlt nyolc évnek vannak vitathatatlan sikerei, több szavazói réteg jól járt a kormány társadalompolitikai, gazdasági döntéseivel, a politikai irányokat a lengyelek többsége helyesnek látja. Dobrowiecki szerint a kormányzó párt szociális juttatásokat biztosított a családosok és az idősek számára, a jó gazdasági teljesítményt visszaforgatták a társadalom szélesebb rétegei számára, ez pedig a lengyel csendes többség számára megfelelő megélhetést biztosított. 

Ugyanakkor a társadalom másik része elégedetlen a demokratikus intézmények jogkörének csorbításával, a jobboldali kormány konfrontatív stílusával.

Mindkét táboron belül vannak hangos szélsőségesek” – értékelt az MCC szakértője, arra hívva fel a figyelmet, hogy 

ha a PiS újra kormányra kerül, a harmadik ciklusban sokkal kompromisszum-készebbnek kell mutatkoznia. 

Hozzátette azt is, hogy a lengyel kormány regnálása idején a jogállamisági, a migrációs vagy a szuverenitási álláspontja miatt hasonló kritikát kapott a nyugati sajtótól és az EU részéről, mint a magyar.

Dobrowiecki Péter
Forrás: MCC

A kampány témái

Az elmúlt másfél-két évben a háború kérdése Lengyelországban kulcskérdés volt” – mondta el Dobrowiecki Péter, amihez hozzáfűzte, hogy a lengyel társadalom számára az orosz fenyegetés mindig is megkérdőjelezhetetlen tény volt. A szakértő ugyanakkor megjegyezte azt is, hogy a nemzeti kisebbségi kérdésben mind a magyarok, mind a lengyelek esetében történelmileg áthidalhatatlan ellenérzések vannak az ukránokkal szemben.

Mint Dobrowiecki rámutatott, 

az uniós migrációs paktum szavazási kimenetele nagyban függ attól, hogy milyen eredménnyel zárulnak a lengyelországi választások.

A lengyel társadalom az elmúlt években szembesült a migráció tényleges veszélyével (például a fehérorosz-lengyel határon történt zavargások a közel-keleti migránsok között), amely gondot jelent a lengyel hatóságoknak is. 

Ezek a kérdések a nyugdíjkorhatár felemelésével és az állami tulajdonú vállalatok privatizációjával a kampány nagy témái voltak, de részei lesznek egy népszavazásnak, amelyet a kormány együtt rendez meg a parlamenti választással. „Lévén, hogy a PiS van kormányon, és ő kezdeményezte a referendumot, feltételezem, hogy a választópolgár fejében a két dolog összekapcsolódik, és a PiS is így tervezte. Ezért azon jobboldali szavazók, akik vacillálnak, hogy a Harmadik Út, Konföderáció, PiS hármasból kire szavazzanak, többen fognak a PiS-re szavazni, mint nem a PiS-re” – hívta fel a figyelmet a szakértő arra, hogy a referendum lökést adhat a kormánypárt győzelmi esélyeinek.

Dobrowiecki emellett elmondta azt is, hogy a kisebb ellenzéki pártok nehéz helyzetben vannak, mivel nehéz számukra önálló markáns programmal és arculattal indulniuk a nagy ellenzéki konglomerátumok mellett. 

Koalíciós esélyek

A jelenlegi adatok tükrében 

a PIS-nek szüksége lehet egy koalíciós partnerre a kormányalakításhoz, amely a Konföderáció nevű euroszkeptikus párt lehet,

a párt viszont a jelenlegi kormányzat társadalompolitikai-szociális intézkedéseit élesen bírálja. 

Várhatóan lesz még további két, közel 10 százalékos támogatottsággal bíró párt, amely bekerül a parlamentbe: a Harmadik Út (Trzecia Droga) és az Új Baloldal (Nowa Lewica) – ez a két párt azonban Donald Tusk KO-vezető potenciális koalíciós partnere lehet.

A Világrend adásának vendége Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője volt, a beszélgetést itt lehet megnézni:


 

 

origo.hu

Piastri történelmet írt a Hungaroringen, Norris ezúttal nem tört Herend-trófeát - képek

ripost.hu

Már közel 600 ezren látták: titokban készített siófoki videó szivárgott ki Szoboszlairól

borsonline.hu

Vége a kánikulának, ekkor jön a lehűlés: a kunmadarasi csordás előre látja, mikor jön a hidegfront

vg.hu

Fico beolvasott: Szlovákia nem kíván túszszerepet játszani az ukrán-orosz kapcsolatokban

ripost.hu

Szerelmet hoz a mágikus Kék Hold: ők részesülnek a páratlan szerencsében

vg.hu

Ukrán–magyar olajválság: Kijevben elzárták a csapot, árrobanást okoznának Magyarországon – de van megoldás

ripost.hu

"Sok boldogságot" - Mikes Anna leleplezte, mi történt a hétvégén, özönlenek a gratulációk

mindmegette.hu

Itt vannak az árak! Ennyibe kerül a sült kolbász, a pizza és a lángos a Hungaroringen

ripost.hu

Most jött: brutális erejű tömegkarambol az M5-ösön, most mentenek

ripost.hu

Őrjöngenek a szurkolók; Szoboszlait irodájába rendelte az új edzője

ripost.hu

Érkezik a telihold, sorfordító változást hoz három csillagjegynek

ripost.hu

Kvíz: ha ebből a 10 régi magyar szóból már 7-et is ismersz, átlagon felüli vagy

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Bild: félnek esténként egyedül az utcára menni az emberek Németországban

KÜLFÖLD

Ursula von der Leyen támadta a békemissziót, cserébe a háborúpárti baloldal megszavazta bizottsági elnöknek

KÜLFÖLD

Migrációs statisztika mentette meg Donald Trump életét

KÜLFÖLD

Donald Trump megállíthatatlan: nem tudták sem lejáratni, sem börtönbe zárni, sem lelőni

KÜLFÖLD

"Minden egyes nap fáj" - saját teste árulta el a babát, felnőttként is gyötrődik

KÜLFÖLD

Megtalálták Franciaország utolsó működő telefonfülkéjét, mindenki a csodájára jár

KÜLFÖLD

Így reagált Donald Trump Biden visszalépésére

KÜLFÖLD

Joe Biden bejelentette visszalépését az elnökjelöltségtől