Létrehozva: 2023.07.23.
Módosítva: 2023.07.23.

Megszavazta a horvát parlament: minden tengerparti strand ingyenes lesz az országban - ezek most a legjobbak!

Horvátország közel 2000 kilométernyi tengerparttal rendelkezik. Egymást érik a jobbnál jobb strandok, amik közül innentől kezdve egy sem lehet fizetős. Ezeket érdemes közülük felkeresni!

A szomszédban elfogadtak egy új törvényt, melynek értelmében egyetlen horvátországi strand sem lehet fizetős a jövőben. Arról is döntöttek, hogy a tengerpart mentén építkezni sem lehet ezután. Ennek apropóján utánajártunk, hol vannak a legjobb strandok az országban. Íme!

horvát tengerpart, strand
Ezek a legjobb horvátországi strandok. Fotó: Jure Divich

Egyik strand sem lehet fizetős Horvátországban

Horvátországban évek óta téma a fizetős strandok kérdése, mivel az alkotmány kimondja, hogy a tengerpart közkincs, de részletszabályozás eddig nem volt az ügyben. A hatóságok eddig nem tudtak alkotmánysértésért bírságot kiszabni, most viszont elfogadtak egy törvényt, amely egyértelműen megtiltja, hogy bárki pénzt kérjen a strandok használatáértírja a Poslovni Dnevnik hírportál alapján a Világgazdaság. Az új rendelkezések a tengerpart egyéb gazdasági hasznosítását is szabályozzák: a tengerparti árusok, kávézók, éttermek, napágy- vagy strandeszközkölcsönzők csak koncessziós engedéllyel (állam vagy önkormányzat által kiadott engedély) működhetnek. A törvény megerősíti a közvetlen tengerparti építkezés tilalmát is. A szabályozás értelmében a tenger dagálykori vízszintjétől számított 6 méteren belül tilos bármilyen építkezés, amely alól csak a történelmi épületek, valamint a vízi közlekedéshez és a halászathoz szükséges infrastruktúra képez kivételt.

Sok szép strand van az Adrián

A több ezer kilométeres tengerparttal rendelkező országban bármerre is induljunk, szép tengerpartok, vendégszerető mediterrán városok és sok-sok szigetecske váltja egymást. Ha Horvátországban utazgatunk, ezeket a tengerpartokat érdemes felkeresni a horvatorszaginfo.hu szerint:

Strand

Leírás

Rab sziget homokos strandjaiA sziget nagyon könnyen elérhető Magyarországról, a horvát szigetek közül peidg itt található a legtöbb homokos tengerpart. A rabi homokos strandok közül a lopari Paradicsompart a leghíresebb, ami egy közel másfél kilométer átmérőjű öbölben helyezkedik. Az itteni strandnak lassan mélyül a partja, így kisbabával is biztonságosan lehet itt fürdeni.
Nin homokos strandjaiA Zadar régió északi szegletében található Nin, ami egy pici, lapos homoksziget. Különlegessége, hogy az egész terület egy kiszáradt folyó medre, ennek köszönhetően homokos az egész félsziget. A leghíresebb itteni strand a Nintől nyugati irányban fekvő Kraljičina plaža. Ez egy lankás, homokos, kifejezetten gyerekbarát strand. A strand mögött gyógyiszap is található.
Makarska strandjaiA közel 2000 méter magas Biokovo hegység lábainál terül el Makarska. Ezen a környéken annyi strand található, hogy kis túlzással minden nap új helyen fürödhetünk. A város két hatalmas öbölből áll, melyet középen a Szent Péter félsziget szakít meg. Az itteni strandok jól felszereltek, de ami a legjobb bennük, hogy déli tájolásúak, vagyis a naplementét a partól lehet megcsodálni.
Baskai nagy strandjaBaska a Krk szigeten található, és mindkét irányból hatalmas sziklafalak fogják közre. A településen található a Velika Plaza nevű strand, ami vagy 2 kilométer hosszú. Közepesen gyorsan mélyül, kavicsos a partja és nyáron jó nagy hullámok vannak itt. Meg persze éttermek, fagyizók, cukrászdák, palacsintázók, tengerparti bárok is. Baska ráadásul Magyarországhoz nagyon közel fekszik.
A Kamenjak félsziget strandjaiA Pula alatt található Kamenjak félsziget egy természetvédelmi terület. Gyakorlatilag egy 3,5 km hosszú strand, valójában 15 strand közül válogathat az, aki ide utazik. Van itt szafaripark, lehet és érdemes is búvárkodni, és egy 10-15 méter magas sziklákról is lehet a tengerbe ugrálni.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Franciaország szerint Ukrajnának nincs más választása

origo.hu

Itt van Oroszország feltétele a békéhez!

borsonline.hu

Nem akárki kürtölte világgá, Szoboszlai Dominik sorsdöntő hírt kapott

vg.hu

Frei Tamás bejelentette: megállapodtak az Aldival

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

hirtv.hu

Gyurcsány: a Magyar Péter-jelenség többet árt az ellenzéknek, mint a Fidesznek + videó

origo.hu

Katasztrófával fenyegeti a NATO-t Oroszország

lakaskultura.hu

Legyen a terasz a nappali folytatása: skandináv életérzés a kertben is

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Tragédia az autópályán: 6 éves kisfiú vesztette életét anyukája mögött ülve

KÜLFÖLD

Három napon át keresték: holtan került elő a 15 éves Jázmin

KÜLFÖLD

Elesett az edzőteremben a kétgyermekes apuka, örökre lebénulhatott

KÜLFÖLD

„Nem tudom abbahagyni a sírást” – Három óra alatt legyűrte a betegség az 5 hónapos kislányt