tóth gabi
Ez minden idők legnagyobb hústilalmi terve Németországban.
A német Bild volt főszerkesztője, Julian Reichelt YouTube-platformján nem kevesebbet állít, mint hogy a németországi Zöld párt vezette Környezetvédelmi Minisztérium tanácsadó testülete gőzerővel dolgozik a húsfogyasztás drasztikus visszaszorítását célul kitűző terveken.
A fűtési őrület után a zöldpárt most a "táplálkozási fordulatot" tervezi – írja Reichelt.
Pontokba szedve közli a szakétők javasolta legfontosabb teendőket, amivel a húsevő németeket növényi alapú étrendre szorítanák rá:
Nem, ez nem összeesküvés-elmélet, ez a Környezetvédelmi Minisztérium terve
– írja.
A közösségi médiában sokan küldték el melegebb égtájakra a szakértőket. „Én döntöm el, mit eszek, és mindenekelőtt: hagyják békén a gyerekeinket!” – írta egy dühös felhasználó.
A húsadó kérdéséről már korábban is írtak a német lapok. A Hamburgi Egyetem kutatása szerint a megkérdezettek többsége támogatja a hús kiegészítő adóztatását, de csak akkor, ha a bevételt állatvédelemre fordítják. A kilogrammonként 39 centes "állatvédelmi adó" szűk többséget kapott, a kilogrammonkénti 19 centes adóval a megkérdezettek 62 százaléka is egyetértett. A legmagasabb, 1,56 eurós összeget csak 23 százalék tartotta még elfogadhatónak.
Linus Mattauch a Berlini Műszaki Egyetem környezetgazdásza szerint egy ilyen „állatjóléti adó” hasznos lehet az éghajlatváltozás szempontjából, csökkenne a szén-dioxid-kibocsátás, a takarmánytermelésre fordított energiafelhasználás. A Rewe áruházláncnál jelenleg - februári adat - nyolc euró körül mozog egy kilogramm vegyes darált hús, a bio változat 19 euróba kerül kilónként. A közgazdász szerint
a kilónkénti 40 centes adó négy-öt százalékkal csökkentheti a hús iránti keresletet Németországban, talán még jobban is, mert a fogyasztók jelenleg nagyon érzékenyek az árakra.
A Környezetvédelmi Minisztérium tanácsadói természetesen más nyelvezetet használnak, mint Reichelt. Megállapítják, hogy az egyének étkezési szokásait erős rutinok jellemzik, különböző politikai intézkedések kombinációját kell alkalmazni a változás elindításához. Emellett az alapvető befolyásoló tényezőket is meg kell erősíteni, amelyek elősegítik az alacsony hústartalmú étrend elfogadását, vagyis a hústermékek esetében adóemelést, az alternatíváknál adócsökkentést javasolnak. Úgy vélik, szükség esetén további szociális intézkedésekre is szükség lehet az alacsony jövedelműek számára. Olyan húsárakat kell kialakítani, ami tükrözi a termelés ökológiai költségeit.
Hangsúlyozzák a vegetáriánus lehetőségek vonzóbbá tételét a menzákon. Törekedni kell a környezetbarát táplálkozás népszerűsítésére, az oktatás terén megvan erre a lehetőség. Módszertanilag azt javasolják, hogy kezdetben alacsonyabb szintű beavatkozással járó intézkedéseket kell alkalmazni. Ezek nagyobb elfogadást élveznek, és hozzájárulnak a szokások hosszú távú változásához. Az időzítés azonban döntő, a magas infláció és a megnövekedett élelmiszerárak nehezítik a "táplálkozási fordulat" megvalósítását.
Vagyis egy ideig még ehetnek lelkiismeret-furdalás nélkül húst a németek, bár arra számítaniuk kell, hogy a húspultnál látni fogják mondjuk a marhafelsál ökológiai lábnyomát.