Létrehozva: 2023.06.12.

90 férfi halt meg a bevonulás elől Romániába szökve

A dezertőrök az életüket kockáztatják, hogy elmeneküljenek a háború elől.

Az ukrajnai hadiállapot értelmében a 18 és 60 év közötti férfiak külön engedély nélkül nem utazhatnak külföldre. Azonban a háború kezdete óta sokan próbálják elkerülni, hogy a frontra kerüljenek, az ukrán határőrség pedig rendszeresen beszámol arról, hogy hány dezertőrt fogott el. Andrij Demcsenko, az ukrán határőrség szóvivője június 4-én arról számolt be, hogy naponta legfeljebb 20 férfit vesznek őrizetbe, akik megpróbálnak illegálisan külföldre menni. Néhányan a feleségük hamis halotti anyakönyvi kivonatát használják fel, mivel a törvény megengedi, hogy az egyedülálló szülők átlépjék a határt. Más esetekben az ukrán férfiak meghamisítják a gyermekük születési anyakönyvi kivonatát, mert a törvény értelmében azok a férfiak is átléphetik a határt, akiknek három vagy több 18 év alatti gyermekük van. Demcsenko szerint a sorozóbizottságtól származó hamis dokumentumokat is felhasználják, amelyek azt állítják, hogy az illető nem alkalmas katonai szolgálatra.
A BBC  romániai tudósítása szerint a háború kezdete óta óta 6200 katonakorú ukrán férfi lépte át illegálisan a 600 kilométeres határt Romániába, és kaptak ideiglenes védelmet. Mintegy 20 000 ukrán hadköteles legálisan lépett be az országba, és úgy döntöttek, hogy nem térnek vissza Ukrajnába. Nem hivatalos ukrán adatok szerint az elmúlt 15 hónapban 90 férfi halt meg a Románia felé vezető úton, akik vagy belefulladtak a Tiszába, vagy halálra fagytak a hegyekben.

A BBC riporterének egy a napokban Romániába dezertált férfi elmondta, hogy amikor a Tiszán átkelve a román parthoz ért, egy ukrán járőr vette észre. 

tisza folyo
Sokan fulladhattak a Tiszába a katonai szolgálat elől szökők közül. Képümk illusztráció Fotó: Mészáros János

"Először lövéseket hallottam, de nem féltem. Ha az ember megjárta a frontot, tudja, mi a különbség a levegőbe kilőtt golyók és a rátok lőtt golyók között."

 Elmondta, a lövészárokban töltött első éjszaka volt a legrosszabb, tavaly márciusban, egy hónappal a háború kitörése után. "27 halottunk és 57 sebesültünk volt." A telefonján az egykori bajtársai fotóit előkeresve hozzátette:  rajtam és egy katonanőn kívül ezek az emberek mind meghaltak. A George-nak nevezett férfi több ezer eurót fizetett egy "kalauz-hálózatnak" azért, hogy a keleti háborús övezettől a román határig jusson. A férfi 10 év börtönt kaphat Ukrajnában, ha elkapják.

Ciucas,Mountains,In,Winter,,Romanian,Carpathians.,Fir,Trees,And,Junipers
A Máramarosi-havasok hegygerincén átjutva is sok ukrán hadköteles férfi  próbál Romániába átjutni.  Fotó: Lucian BOLCA

A Dima nevű férfi lábujjait amputálni kellett, mert azok elfagytak, amikor átkelt a Máramaros-hegységen Nyugat-Ukrajnából Románia északi részébe. Megjött a behívója, és több férfival együtt nekivágott a hegyi útnak, közülük az egyik az út során meghalt. 

"A második éjszaka a hóviharban felhívtam a feleségemet. Azt mondtam, sajnálom, nem fog sikerülni. "

 A felesége azt üzente, keljen fel és menjen tovább.
Ukrajna és Románia határa ezen a szakaszon egy hegygerinc mentén halad, ahonnan egy szakadékos rész visz a román oldalra. A „kalauzok” oda irányították Dimát és társait. Dima, amikor megpróbált leereszkedni, elvesztette az egyensúlyát, legurult a hegyről, elhagyta a csizmáját, az egyik zokniját. A felesége által riasztott román mentőszolgálat négy nap és három éjszaka után találta életben a hegyekben. Helikopterrel szállították biztonságba.

A BBC riportere Nagybányán találkozott Veronikával, aki korábban orvos volt Zaporizzsjában, egy olyan ukrán városban, amelyet folyamatosan orosz rakétatámadások érnek. Otthagyta munkáját, és fiát átvitte Romániába, néhány héttel a 18. születésnapja előtt, hogy ne kerüljön a frontra. "Nagyon jó agya van - mondta a fiáról -, de fizikailag nem erős. Egy országot nem csak katonaként lehet szolgálni.  Azt hiszem, a fiam lesz a hazám agya a jövőben." George-hoz és Dimához hasonlóan ő sem tudja, mikor térhet vissza Ukrajnába.

 

 

Ez is érdekelhet

hirtv.hu

Bőnyi késelés: megszólalt a rendőrség + videó

ripost.hu

Most érkezett: dráma Budapesten, hajtóvadászatot indított a rendőrség

magyarnemzet.hu

Tyson meccsének megvannak a szabályai, erre kevesen számítottak! + videó

origo.hu

Meztelenül fotózták a 43 éves Paris Hiltont

astronet.hu

A Vénusz a Bikába lép, a Mars a Kosba: ez a nagy egymásra találások ideje

ripost.hu

„Az életem leckéje volt” - Mohamed Fatima egy év után törte meg a csendet a Fekete Vonat botrányról

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

„Fénysugár marad” - Nincs több titok, szakértő elemezte Katalin hercegné viselkedését

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Arcon lőttek egy 9 éves lányt az otthonában, csoda, de túlélte

KÜLFÖLD

„Ha 30 percen belül nem hallasz felőlem, megölt” - 3 gyermek édesanyja tűnt el

KÜLFÖLD

Megszakad a szív, gyászol az iskola: 4 tinédzser halt meg

KÜLFÖLD

Percekig marcangolták: 6 éves, kertben játszó kislányra támadtak a megvadult kutyák