Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2023.05.16.

Oroszország kilépett az európai fegyverszerződésből!

Mivel Moszkva már 2007-ben felfüggesztette a CFE-szerződés végrehajtását, így a mostani kilépésnek inkább szimbolikus jelentősége van.

Szerző Ripost

Az orosz parlament alsóháza, az Állami Duma elfogadta az európai hagyományos fegyveres erőkről (CFE) szóló szerződés felmondásáról szóló törvényjavaslatot – írja a Magyar Nemzet a TASZSZ orosz állami hírügynökségre hivatkozva. "Azzal, hogy Oroszország kilép a szerződésből, teljes mértékben megfelel az ország biztonságának garantálásához fűződő nemzeti érdeknek" - fogalmazott Leonyid Szluckij, az Állami Duma nemzetközi ügyekkel foglalkozó bizottságának elnöke, az Oroszországi Liberális Demokrata Párt (LDPR) vezetője. A Duma elnöke, Vjacseszlav Volodin úgy nyilatkozott, hogy a szerződés hivatalos felmondásával az orosz állampolgárok érdekeit tartották szem előtt.

PUTYIN, Vlagyimir
Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: Mihail Klimentyev)

Washington és Brüsszel az egypólusú világ kiépítésével és a NATO keleti terjeszkedésével lerombolta a biztonságot garantáló globális rendszert, ám a blokkról kiderült, hogy egy báránybőrbe bújt farkas. Semmi mást nem tett, csak támadott és előrenyomult, szenvedést okozva az embereknek és tönkretéve országokat: Jugoszláviát, Afganisztánt, Líbiát, Irakot és Szíriát

– vélekedett Volodin a politikai és védelmi szövetségről és annak „nyitott ajtók” politikájáról, elfeledkezve többek között arról, hogy Jugoszlávia és Irak esetében az ENSZ Biztonsági Tanács felhatalmazásával cselekedtek a résztvevők, amelynek Oroszország (a Szovjetunió örököseként) a tagja. A CFE szerződés felmondásáról szóló törvényt Vlagyimir Putyin orosz elnök nyújtotta be a Dumának.

A szerződést még 1990-ben írták alá, amely a NATO és a Varsói Szerződés közötti, a korábbinál alacsonyabb szinten teremtette meg az európai hagyományos fegyveres erők egyensúlyát, felszámolta a stabilitást veszélyeztető egyenlőtlenségeket és a váratlan, ám nagyarányú támadóműveletek indítását. 1997-ben Moszkva kiigazítással szeretett volna élni ebben, ám ezt a NATO nem fogadta el – az orosz csapatok moldovai és grúziai kivonását kérte, ám ez nem történt meg a kérések szerint –, a módosításokat nem ratifikálta. Moszkva már 2007-ben felfüggesztette a CFE-szerződés végrehajtását, így a mostani kilépésnek inkább szimbolikus jelentősége van.

Idén megnégyszereződhet a hadiipari termelés Oroszországban a 2021-2022-es évekhez képest – jelentette ki Gyenisz Manturov orosz miniszterelnök-helyettes, ipari és kereskedelmi  miniszter a TASZSZ hírügynökség által kedden közölt interjúban.

A 2023-as megnövekedett megrendelés megnövelt kapacitást és megfelelő nyersanyagellátást igényel. Ma nincsenek megoldhatatlan problémák ezen a téren, minden érdekelt gyártónak lehetősége van csatlakozni a különleges hadművelet igényeinek megfelelő ellátáshoz. Ezért idén a hadseregnek szánt termékek gyártási volumenének legalább négyszeres növekedésére számítunk a 2021-2022-es időszakhoz képest” – mondta.

Patriot típusú amerikai légvédelmi rakétarendszert semmisített meg a Kinzsal hiperszonikus rakétarendszer precíziós csapása Kijevben – jelentette ki Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a keddi hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint az orosz fegyveres erők éjjel nagy hatótávolságú, légi és tengeri indítású precíziós fegyverekkel sikeres koncentrált csapást mértek az ukrán hadsereg alegységeire, valamint a nyugati országokból érkezett lőszereket, fegyvereket és hadfelszerelést tároló raktárokra.

Konasenkov azt állította, hogy Bahmutban az orosz rohamegységek folytatták a támadást a város nyugati negyedeiben, a szárnyaikat biztosító egységek pedig csak Krasznénél tíz ukrán ellentámadást vertek vissza, megölve legkevesebb 70 ellenséges katonát. Gyenyisz Pusilin, a jórészt orosz ellenőrzés alá került donyecki régió Moszkva által megbízott vezetője a Szolovjov Live médiacsatornán jelentette be, hogy Bahmut térségében az orosz szárnyakra erősítést vezényeltek.

Az ostromban kulcsszerepet játszó Wagner magánhadsereg alapítója, Jevgenyij Prigozsin kedden egy videót tett közzé a sajtószolgálata Telegram-csatornáján, amelyen azt mondta: már csak két elenyésző nagyságú terület maradt ukrán ellenőrzés alatt a városban. Korábbi közlés szerint Bahmutnak már legalább a 95 százaléka orosz kézre került.

Konasenkov szerint az ukrán fegyveres erők az elmúlt nap folyamán mintegy félezer embert veszítettek, és elérheti a 215-öt azoknak az ukrán katonáknak a száma, akik a Donyeck körzetében zajló harcokban esetek el. A tábornok beszámolt még egyebek között egy Szu-24-es és egy Szu-25-ös ukrán katonai gépnek a lelövéséről, valamint hét brit Storm Shadow manőverező robotrepülőgépnek, három amerikai radarelhárító Harm rakétának, és HIMARS sorozatvetők hét lövedékének az orosz légvédelem általi elfogásáról.

Az orosz ellenőrzés alá került területek több településéről, köztük Tomkakból és Donyeckből jelentettek a helyi hatóságok kedden ukrán tüzérségi csapást.

Megérkezett a németországi kiképző központba az a 31 Abrams harckocsi, amelyeket az Egyesült Államok ígért Ukrajnának ukrán katonák kiképzéséhez – közölte helyi idő szerint hétfőn a Pentagon.

Pat Ryder, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője közölte, hogy a harckocsik a grafenwöhri bázison vannak, és ukrán katonákat fognak kiképezni a használatukra. Grafenwöhrben, Bajorország északi részén amerikai kiképző bázis található.

Ryder elmondása szerint az ukrán harckocsizók kiképzése a következő hetekben veszi kezdetét.

A minisztériumi tájékoztatásból kiderül, hogy ez a 31 harckocsi nem bevethető éles küldetésen, csak kiképzési célokat szolgálnak. Erről először Mark Milley amerikai vezérkari főnök beszélt április végén Ramsteinben. A hadszíntérre szánt harckocsikat még karbantartják, mielőtt leszállítják őket Ukrajnának.

 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Hihetetlen, de besüt a nap a barlangstrand mennyezetén - képek

mindmegette.hu

Fontos: Betétdíjas palackokra váltottak ezek az üdítőgyártó cégek!

borsonline.hu

Két csillagjegy, aki valójában az univerzum kegyeltje

magyarnemzet.hu

Klopp mosolyoghatott, pedig a Liverpool a végén két gólt is kapott

metropol.hu

Ennél édesebbet ma nem látsz, Hosszú Katinka újra megmutatta a kislányát

mandiner.hu

Új felmérés: fej-fej mellett áll Magyar Péter pártja és Gyurcsányék szövetsége

origo.hu

Egy szál kombinéban fogdossa magát Fésűs Nelly lánya

travelo.hu

Megkoszorúzták a Balatont és a kifogták a tó eddigi legnagyobb pontyát is

ripost.hu

3 csillagjegynek májusban furcsa üzenetet küld az őrangyala

ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

ripost.hu

Sorsdöntő változás köszönt be hamarosan a szerelmi életünkben, ez vár ránk Szegedi Erika főboszorkány szerint

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Tragédiába torkollt a hétvégi kiruccanás: horrorbalesetben halt meg az 5 egyetemista jó barát

KÜLFÖLD

Kamilla bevallotta: ezt kell tennie III. Károly királlyal a betegsége miatt

KÜLFÖLD

Megcsalta vőlegénye a sztárt: 24 órával az eljegyzés után szakítottak

KÜLFÖLD

Újabb pofon: Vilmos herceg elutasította Harry herceg kérését