Létrehozva: 2023.05.06.
Módosítva: 2023.05.06.

Felfüggesztik Ursula von der Leyen mentelmi jogát?

Elképesztően trükköztek a vakcinával.

Akár fel is függeszthetik Ursula von der Leyen mentelmi jogát, miután feljelentették az Európai Bizottság elnökét a Pfizer-botrány miatt. Egy belga lobbista azt kéri: derüljön ki végre, miről sms-ezett von der Leyen a Pfizer gyógyszergyár vezetőjével.

Korábban az európai ombudsman, több EP-képviselő és civil szervezet is sürgette, hogy hozzák nyilvánosságra ezeket az üzeneteket, de ez eddig nem történt meg – hangzott el az M1 híradójában.

Egy belga lobbista feljelentette a bíróságon az Európai Bizottság elnökét a Pfizer-vakcinák beszerzése miatt – értesült az Euractiv.

A brüsszeli hírportál azt írja, akár fel is függeszthetik Ursula von der Leyen mentelmi jogát.

A panaszt tevő Frédéric Baldan azt szeretné, ha végre kiderülne, miről sms-ezett az Európai Bizottság elnöke a Pfizer gyógyszergyár vezérigazgatójával.

Szabálytalan megállapodás

Ursula von der Leyen 2020 decemberében jelentette be, hogy jóváhagyták a Pfizer-oltóanyag használatát az unióban. Ez volt az első koronavírus elleni vakcina, amely engedélyt kapott. Így az első 300 millió adaggal napokon belül elkezdődtek az oltások a tagállamokban.

Néhány hónappal később újabb, összesen 1,8 milliárd vakcina beszerzéséről egyezett meg az Európai Bizottság az amerikai-német Pfizer–BioNTechhel.

Időközben azonban felmerült a gyanú, hogy a megállapodás nem volt szabályszerű.

Nyoma veszett az üzeneteknek

A New York Times számolt be arról, hogy a 35 milliárd eurós beszerzésről Ursula von der Leyen privát telefonjáról, egyszerű szöveges üzenetekben (sms) egyezett meg a Pfizer vezérigazgatójával, Albert Bourlával.

Ebből hatalmas botrány kerekedett. Több uniós politikus azt kifogásolta, hogy az Európai Bizottság elnökének férje, Heiko von der Leyen az egyik amerikai gyógyszerészeti cég orvosigazgatója. Ezért összeférhetetlen lett volna, hogy a vakcinabeszerzésről Ursula von der Leyen egy személyben tárgyaljon.

Vizsgálatot indított az Európai Számvevőszék is, de hiába kérték az sms-ek kiadását, azt a bizottság megtagadta.

Az uniós ombudsman szerint Ursula von der Leyen stábja szándékosan hátráltatta a munkájukat.

Túlterjeszkedett a hatáskörén

Újra nekimentek Ursula von der Leyennek a titokzatos Pfizer-sms-ek miatt – írja a Mandiner a belga lobbista feljelentése kapcsán. A portál idézi Frédéric Baldant, aki szerint az Európai Bizottság elnöke túlterjeszkedett a hatáskörén és megszegte az EU szerződéseit. A tagállamok ugyanis nem őt, hanem a Bizottságot bízták meg, hogy kössön szerződést az oltóanyag-beszerzésre. A párizsi ügyvédi kamara szerint a kijelölt bírónak mindenképpen ki kell vizsgálnia a panaszt.

Nem ez volt az első alkalom, hogy Ursula von der Leyen bajba került szöveges üzenetei miatt. Az Európai Bizottság elnöke Angela Merkel minisztereként is SMS-ben kötött tanácsadói szerződéseket. Ráadásul egy olyan hadiipari céggel, amelynél Ursula von der Leyen egyik fia is jól fizető állást kapott.

A Pfizer vezérigazgatója, Albert Bourla ismét elutasította a tanúvallomást az Európai Parlament Covid–19-cel foglalkozó különbizottsága előtt – írja a Politico című brüszeli lap online verziója. Az ügyben kiemelten érintett , az Európai Bizottság elnöke is, aki szabálytalanul, SMS-ekben egyeztetett a Bourlával az EU-s oltóanyag-vásárlásról, nagyjából 35 milliárd euró értékben.

Bourla korábban visszalépett egy októberi, a bizottság előtti meghallgatástól, amelyen várhatóan kemény kérdésekkel kellett volna szembesülnie arról, hogy miként jöttek létre a titkos vakcinaalkuk – közli a brüsszeli lap.

Az EU vakcinabeszerzési stratégiájáról szóló könyvvizsgálói jelentés

új kérdéseket vetett fel a gyógyszercég vezérigazgatója és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke közötti kapcsolattartás ügyében.

Október 14-én az Európai Ügyészség megerősítette, hogy folyamatban van az EU Covid elleni vakcinavásárlásokkal kapcsolatos vizsgálata, de egyelőre nem pontosította, hogy kik ellen folyik a vizsgálat, és hogy mely uniós vakcinaszerződéseket vizsgálják.

„Bizottságunk úgy érezte, hogy … vannak fontos kérdések, amelyek a vezérigazgató felelősségi körébe tartoznak, és amelyek megválaszolására csak ő jogosult, de megválaszolatlanok maradtak” – mondta Kathleen Van Brempt európai parlamenti képviselő, a Covid–19-cel foglalkozó különbizottság elnöke. Hozzátette: mélységesen sajnálja, hogy

Bourla nem volt hajlandó megvitatni ezt az ügyet az Európai Parlament képviselőivel.

Mint arról a hirado.hu beszámolt: Ursula von der Leyen 2020 decemberében jelentette be, hogy jóváhagyták a Pfizer oltóanyagának használatát az unióban. Ez volt az első koronavírus elleni vakcina, amely engedélyt kapott az Európai Bizottságtól. Így az első 300 millió adaggal napokon belül elkezdődtek az oltások a tagállamokban.

Elszállt az SMS, repült 35 milliárd euró

Néhány hónappal később újabb, összesen 1,8 milliárd vakcina beszerzéséről egyezett meg az Európai Bizottság az amerikai Pfizer–BioNTechkel. Időközben azonban

felmerült a gyanú, hogy a megállapodás nem volt szabályszerű.

Ursula von der Leyen szabálytalanul, SMS-ekben egyeztetett a Pfizer vezérigazgatójával az EU-s oltóanyag-vásárlásról, nagyjából 35 milliárd euró értékben. Hogy pontosan mi volt az SMS-ekben, azóta sem derült ki, ugyanis az üzeneteknek nyoma veszett.

A The New York Times című amerikai napilap pert indít az Európai Bizottság ellen, amiért az uniós intézmény nem adta ki az elnök, Ursula von der Leyen és a Pfizer vezérigazgatója közötti szöveges üzeneteket. 2021 elején szintén a The New York Times számolt be arról, hogy a 35 milliárd eurós beszerzésről az Európai Bizottság elnöke SMS-ben egyezett meg a Pfizer vezérigazgatójával. Hogy pontosan mi volt az SMS-ekben, azóta sem derült ki, az üzeneteknek ugyanis nyoma veszett.

A The New York Times pert indít az Európai Unió ellen Ursula von der Leyen szöveges üzenetei miatt, melyeket a Pfizernek küldött – ezzel a címmel jelentetett meg cikket a Politico című hírportál. Azt írják: a per az Európai Unió Bírósága előtt fog zajlani. Az amerikaiak azzal érvelnek, hogy a bizottságnak jogi kötelessége lenne kiadni az üzeneteket, amelyek információkat tartalmazhatnak a több milliárd euró értékű Covid–19-dózisok megvásárlásáról szóló üzletekről. A keresetet még január 25-én adták be, de csak hétfőn tették közzé az Európai Bíróság nyilvános nyilvántartásában.

Ursula Von Der Leyen 2020 decemberében jelentette be, hogy jóváhagyták a Pfizer-oltóanyag használatát az unióban. Ez volt az első koronavírus elleni vakcina, amely engedélyt kapott az Európai Bizottságtól. Így az első 300 millió adaggal napokon belül elkezdődtek az oltások a tagállamokban. Néhány hónappal később újabb, összesen 1,8 tized milliárd vakcina beszerzéséről egyezett meg az Európai Bizottság az amerikai Pfizer–Biontechhel. Időközben azonban felmerült a gyanú, hogy a megállapodás nem volt szabályszerű.

2021 áprilisában a The New York Times számolt be arról, hogy a 35 milliárd eurós beszerzésről Ursula von Der Leyen egészen egyszerűen SMS-ben egyezett meg a Pfizer vezérigazgatójával, Albert Bourlával. Hogy pontosan mi volt az SMS-ekben, azóta sem derült ki, az üzeneteknek ugyanis nyoma veszett.

Hatalmas botrány kerekedett, több európai parlamenti képviselő lemondásra szólította fel Ursula von der Leyent. Volt aki például azt kifogásolta, hogy Ursula von der Leyen férje, Heiko von der Leyen az egyik amerikai gyógyszerészeti cég orvosigazgatója. Ezért összeférhetetlen, hogy a vakcinabeszerzésől a bizottság elnöke egyszemélyben tárgyaljon.

Az Európai Számvevőszék is szerette volna megismerni az Urusla von der Leyen és a Pfizer-vezér közötti üzenetváltás tartalmát, ám az Európai Bizottság illetékesei megtagadták ezt a kérést, mondván, ezek nem tartoznak a szakpolitikával kapcsolatos dokumentumok megőrzésére vonatkozó uniós jogszabály hatálya alá.

Az uniós ombudsman vizsgálata azt állapította meg, hogy Von der Leyen stábja szándékosan hátráltatta a munkájukat, amikor azt állította, nem talált semmiféle szöveges üzenetet. Emily O’Reilly álláspontja szerint a bizottság tagjainak viselkedése nem felelt meg az uniós szabályok által megkövetelt átláthatóságnak, és meg sem próbáltak átfogó kutatást végezni az ügyben.

Német lapinformációk szerint egyrészt megbüntethetik Ursula von der Leyent a Pfizerrel kötött szerződés miatt, másrészt további vizsgálatok várhatók a kétes vakcinabeszerzés ügyében.

Nem ez volt az első alkalom, hogy a bizottság elnöke bajba került az időközben eltűnt szöveges üzenetei miatt. Ursula von der Leyen, Angela Merkel minisztereként is SMS-ben kötött tanácsadói szerződéseket. Ráadásul egy olyan hadiipari céggel, amelynél az Európai Bizottság elnökének egyik fia is jól fizető állást kapott.

A koronavírus-járvány idején az Európai Unió hatalmas mennyiségű oltóanyagot rendelt a gyógyszergyártóktól, de a vakcinákra már nincs szükség. A tagállamok azt követelik, hogy módosítsák a szerződéseket. Különösen a kelet-európai tagállamok elégedetlenek a Pfizer amerikai gyógyszeripari óriáscég szerződésmódosítással kapcsolatos álláspontja miattírja a Die Welt.

GGD Healthcare Workers Prepare The Pfizer COVID-19 Vaccine
Több millió adag fel nem használt vakcina halmozódott fel (Fotó: NICOLAS ECONOMOU)

A Financial Times szerint a Pfizer felajánlotta, hogy módosítja az EU-val kötött Covid-19 oltási szerződését, 40 százalékkal csökkenti a kiszállítandó adagok mennyiségét, de állítólag ragaszkodik a szerződésben lekötött adagok kifizetéséhez. Vagyis azért is pénzt kér, amit nem fog legyártani.

Több uniós állam is jelezte, hogy nem akarják kifizetni azokat a költségeket, amelyeket az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen vezette uniós bürokraták okoztak. Ugyanis a felelős tisztviselők 4,2 milliárd adag oltóanyagot rendeltek meg a gyártóktól, vagyis fejenként 9 adagot. Most zárt ajtók mögött folynak a tárgyalások a gyártókkal, de a Pfizer ragaszkodna a milliárd dolláros üzlethez. 

A háttértárgyalások részleteiről korábban Stella Kyriakides, az Európai Unió egészségügyi biztosa tájékoztatta az uniós országok szakminisztereit, de  Lengyelország, Bulgária, Magyarország és Litvánia közölte, hogy a szerződésmódosítás tervezetét ebben a formában nem fogadják el. Véleményük szerint a javaslatok nem jelentenek végleges és méltányos megoldást a Covid-19 oltóanyagtöbblet problémájára, nem felelnek meg polgáraik egészségügyi és országaik pénzügyi érdekeinek. 

Adam Niedzielski lengyel egészségügyi miniszter arra szólította fel az Európai Bizottságot, magyarázza meg, miért kötött olyan oltási szerződést, amely miatt több millió adag fel nem használt vakcina halmozódott fel. Niedzielski arra utalt, hogy Ursula von der Leyen bizottsági elnök személyesen tárgyalt a Pfizer vezérigazgató Albert Bourlával még az 1,8 milliárd adagos BioNTech/Pfizer vakcina szállításáról szóló szerződés megkötése előtt.

Ursula von der Leyen hallgat a Pfizer főnökével folytatott tárgyalás részleteiről (Fotó: JOHN THYS)

Assen Medjidiev, Bulgária egészségügyi minisztere szintén nagyobb átláthatóságra szólított fel, és hivatkozott az uniós intézmények, köztük az Európai Parlament, az Európai Számvevőszék, az Európai Ügyészség és az Európai Ombudsman arra irányuló próbálkozásaira, hogy a Bizottság, illetve Ursula von der Leyen adjon tájékoztatást a tárgyalások részleteiről.

Leguóbb az európai intézményeknél akkreditált „lobbista”, Frédéric Balda büntetőfeljelentést tett von der Leyen ellen. Baldan szerint, amikor a bizottság elnöke személyesen tárgyalt a Pfizer elnökével, akkor túlterjeszkedett a hatáskörén, és megszegte az EU szerződéseit, mivel azok az egészségügyi kérdésekkel kapcsolatban az Uniót csak támogató hatáskörrel ruházzák fel. Másrészt, amennyiben törölte az Albert Bourlával váltott szöveges üzeneteket, az megfelelhet annak, mintha hivatalos iratokat semmisített volna meg. Harmadrészt, ha Von der Leyen az üzeneteket azok „személyes mivolta” miatt nem akarja nyilvánosságra hozni, akkor súlyos összeférhetetlenségi kérdések merülhetnek fel vele kapcsolatban

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatai azt mutatják, hogy a védőoltások nagyjából leálltak Európában, mivel a koronavírus-járvány veszélye megszűnt. Az EU/EGT felnőtt lakosságának mindössze 1,7 százaléka kapott harmadik emlékeztető oltást, és ez a szám az év eleje óta alig mozdul.

A Pfizer szóvivője elmondta, idén 450 millió adag szállítását tervezik, körülbelül 8,8 milliárd euró értékben a Financial Times által közölt 19,50 eurós adagonkénti áron.
A Reuters korábban arról számolt be, Brüsszel azt fontolgatja, hogy minden egyes oltásért többet fizet a kiszállítások csökkentéséért cserébe. Ezt a kelet- és közép-európai országok koalíciója azonban elutasítja

Hasonló álláspontra helyezkedett Johannes Rauch osztrák egészségügyi miniszter is. Elmondta, hogy miközben az uniós közös beszerzés sikertörténet volt, a gyógyszergyárak jelentős nyereséget értek el, és itt az ideje, hogy az Európai Bizottság a tagállamok érdekeit előtérbe helyező álláspontot foglaljon el a a szerződésmódosítási tárgyalásokon.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felbukkant egy újabb halálos vírus

origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

borsonline.hu

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi

hirtv.hu

Tüttő Kata szerint Víg Mór pénzt vehetett fel a Lánchíd felújítására szánt összegből + videó

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

mandiner.hu

Baljós árnyak: Finnország kihúzta a gyufát az oroszoknál

origo.hu

Alig takarja a melltartó az egykori szépségkirálynő mellét

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

ripost.hu

Akik nem ismernek félelmet: ez a 3 csillagjegy a legbátrabb mind közül

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Elhunyt az évszázad rablásának kiagyalója: A sírba vitte magával a titkot, hogy hova tűntek a milliók

KÜLFÖLD

"Bármikor bármi megtörténhet!" – Szó szerint leolvadt a bőr egy kislány arcáról

KÜLFÖLD

„Szomorú és nehéz időszak ez” – Barátját ünnepelve halt meg a 7 éves, aranyszívű kisfiú

KÜLFÖLD

Idegen férfi holttestét kapta meg egy gyászoló család a nagyapjuké helyett