Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2022.10.20.
Módosítva: 2022.10.25.

Egyre nagyobb bajban Ursula von der Leyen

Mi lesz a játszma vége?

 

Tavaly nyáron Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Twitteren üdvözölte, hogy az Európai Ügyészség (EPPO) megkezdte munkáját. Pár napja pedig az ügyészség vizsgálatot indított a vakcinabeszerzések ügyében. Vagyis "beköszönt" a bizottság elnökéhez, mert a feladata szerint meg kell védenie az európai adófizetők pénzét a bűnözőktől. Hogy vannak-e a történetben bűnözők, s ha igen, kik azok - nem tudhatjuk. Az előzményekről korábban a Ripost is írt. Ugyanis sajtóhírek, oknyomozó cikkek szerint Ursula von der Leyen tavaly márciusban előzetes tárgyalásokat folytatott a Pfizer főnökével a koronavírus elleni oltóanyag beszerzéséről. Gyakorlatilag SMS-ben egyeztetett a gyógyszeripari óriás vezérigazgatójával, Albert Bourlával. A részletekről von der Leyen nem hajlandó információt adni, az átláthatóság hiánya miatt pedig felmerülhet, hogy az EU multinacionális cégek zsebében van.

1,8 milliárd adag vakcina beszerzéséről van szó, állítólag 35 milliárd euró értékeben.

Ursula von der Leyen: tavaly április 15-én mekaptaaz első Covid-19 elleni oltást. Fotó: Twitter 

Az egy oltásra jutó 19,5 eurós ár rendkívül magas annak ismeretében, hogy a Pfizer 5,9 eurós áron adott el vakcinákat az Afrikai Unió országainak. Ha ez így van, akkor a Pfizer-BioNTech 25 milliárdos extranyereséget könyvelhet el. Az is érdekes lehet, hogy a Pfizer/BioNTech adagonkénti ára az előző, őszi szerződésekhez képest 15,50-ről 19,50 euróra nőtt.

Európai adófizetők finanszírozták a Pfizer döbbenetes profitját

A számok megdöbbentőek, és érdemes összehasonlítani az Európai Bizottság által megkötött szerződés nagyságát (35 milliárd euró) a kirobbanó 2021-es eladási adatokkal (81,3 milliárd) és a Pfizer által jelentett 2021-es nyereséggel (22 milliárd forint).

Fotó: statista

Amint a Pfizer által 2022. február 8-án közzétett éves eredmények alapján készített táblázat egyértelműen mutatja, a Pfizer bevételeit a Covid-19 vakcinák növelték , és ezek az eredmények drámaian magasabbak, mint a korábbi években. Emellett a teljes forgalomból 36 milliárdot a covid vakcinák generáltak. Vagyis, az európai adófizetők finanszírozzák a Pfizer részvényesei és vezetői (és kisebb mértékben a BioNTech) profitjának nagy részét.

Van itt még valami: A The Independent brit napilap vizsgálata szerint míg a Pfizer 5,90 eurós „önköltségi áron” adta el adagjait az Afrikai Unió országainak, a tényleges önköltségi ár nem haladhatja meg a 90 centet. Még ha feltételezzük is, hogy az önköltség valóban 5,90 euró, nehéz megindokolni a 19,50 eurós eladási ár 13,60 eurós felárát. Ez a megdöbbentő, 230%-os haszonkulcs önmagában a 2021. májusi megaszerződés esetében 24,48 milliárd eurós nettó nyereséget eredményez a cégnek az európai adófizetők kárára. És alighanem igaz, a Pfizer Covid-oltóanyaga a történelem egyik legjövedelmezőbb gyógyszerévé vált.
Ezek után az Európai Bizottság az úgynevezett „üzleti titok” mögé menekült, és megtagadta szerződés szövegének a közzétételét, kivéve egy  erősen szerkesztett változatot. Még az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága sem láthatta az eredeti változatot, ami lehetetlenné teszi a hatékony ellenőrzést.

A kérdések kérdése: lehetett-e személyes érintettsége von der Leyennek abban, hogy az EU épp a Pfizerrel kötött egy ekkora üzletet?

Azt nem nehéz belátni, hogy Ursula von der Leyen  elődeihez hasonlóan nagyon szoros kapcsolatot ápol az üzleti világ prominenseivel. A korábbi bizottsági elnökök, Jacques Santer és Jean-Claude Juncker a multinacionális cégeknek adómentességet nyújtó Luxemburg miniszterelnöki székéből kerültek az EU élére, Ursula von der Leyen pedig német hadügyminiszterként tett jó szolgálatokat a McKinsey nevű multi németországi leányvállalatának, miután Katrin Sudert, a McKinsey németországi leányvállalatának korábbi vezetőjét nevezte ki fegyverkezési államtitkárnak, és pályázati kiírás nélkül, összesen 200 millió euróért vette igénybe tanácsadó cégek, köztük a McKinsey szolgáltatásait. 

A német sajtó megjegyezte, hogy David von der Leyen, a Bizottság elnökének egyik fia 2015 és 2019 között dolgozott a McKinsey-nél, vagyis abban az időben, amikor édesanyja védelmi miniszter volt, és Katrin Sudert alkalmazta államtitkárnak.

A von der Leyen családban David „McKinsey” fián kívül ott van a férj Heiko „Orgenesis”. 

Dr. Heiko von der Leyent, az Európai Bizottság elnökének férjét, aki korábban egy klinikát vezetett Hannoverben, 2020 decemberében  a New York állambeli Orgenesis gyógyszergyár „orvosigazgatójának” nevezték ki. Az Orgenesis egy biotechnológiai vállalat, amely sejt- és génterápiákat fejleszt hírvivő RNS technológiával. 2020 májusában a vállalat bejelentette, hogy elindítja új, a Covid vírust célzó vakcinaplatformját. Amikor Dr. von der Leyen csatlakozott az Orgenesis igazgatótanácsához, az Európai Bizottság éppen egy sor szerződést kötött gyógyszergyártó cégekkel 2020 augusztusa és novembere között, köztük kettőt a Pfizer/BioNTech társasággal. Az Orgenesis pedig szoros kapcsolatban áll a Pfizerrel. 

Az Origo szerint a 2013-ban indult cég 2013-tól 2018 decemberéig éves szinten nagyjából nyolcmillió dolláros bevételt könyvelt el, ám azóta ez a mutató 27 millió dollárra ugrott. Az Orgenesishez meglehetősen bőséges uniós, illetve uniós tagállami források is érkeztek Heiko von der Leyen feltűnését követően. Így például tavaly november 29-én az Orgenesis és Theracell Advanced Biotechnology S.A. közös vállalatként 32 millió eurós támogatást kapott a görög kormánytól. A juttatást nemzetstratégiai érdekként címkézték. Idén májusban pedig egy másik Orgenesis-konzorcium – amelyet egy hollandiai bejegyzésű céggel hoztak létre – négymillió eurós támogatást szerzett az Európai Innovációs Tanács egyik programjában.

Mindez azért meglehetősen különös, mert az Orgenesis 2022 szeptemberéig egyetlen klinikai tanulmányt sem indított el. Márpedig ezeket a költséges beruházásokat nehezen tudják megspórolni az iparág komolyan vehető szereplői. Figyelemre méltó, hogy Heiko von der Leyen mindössze egy hónappal azután lett az Orgenesis orvosigazgatója, hogy a felesége a Pfizerrel és a német Biontechkel megkötötte az ominózus uniós vakcinabeszerzési szerződéseket 2020 augusztusa és novembere között. A homályos hátterű, részben SMS-ekben tárgyalt szerződések értelmében a  vállalat 25 milliárd eurónyi extraprofitra tehetett szert az oltóanyagok brutális túlárazásával. Az ügyben jelenleg Brüsszel is vizsgálódik.

Az elsősorban az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekményekkel és az uniós költségvetés ellen elkövetett csalásokkal szemben eljáró EPPO honlapján közzétett közleményben az áll: a testület a rendkívül nagy érdeklődés miatt megerősíti, hogy vizsgálat van folyamatban, de további részleteket egyelőre nem hoznak nyilvánosságra.

Miért kapott különleges kedvezményeket a Pfizer? A Bizottság továbbra is hallgat

A Bizottság szóvivője október 17-én tartottsajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, hogy „nem igazán tud mit mondani a vakcinabeszerzés témájában”. A szóban forgó szerződés  1,8 milliárd adag Pfizer/BioNTech vakcina megvásárlásáról szól. „Tudnunk kell, hogy a legnagyobb szerződés miért a legkevésbé átlátható. 

Tudni akarjuk, hogy az EU miért köteles 1,8 milliárd Pfizer/BioNTech vakcinát vásárolni, függetlenül az igényektől, függetlenül attól, hogy új és jobb szereplők léptek-e be a piacra”

 – mondta Kathleen van Brempt, az Európai Parlament COVID-dal foglalkozó különbizottságának (COVI) elnöke.

 „Sok EU-s vakcinaszerződést a vásárlási jog fenntartásával kötöttek, de a Pfizer-rel kapcsolatban vásárlási kötelezetség van. Miért van erre szükség a 2022-2023-as időszakra, amikor már szinte mindenki be van oltva? ”

 – kérdezte Kathleen van Brempt.

Rögtön azután, hogy Ursula von der Leyen megkötötte a korrupciógyanús uniós vakcinaszerződéseket, az Európai Bizottság elnökének férje lett a Pfizerrel szoros kapcsolatban álló Orgenesis nevű cég orvosigazgatója. Heiko von der Leyen felbukkanását követően nehezen magyarázható módon eurómilliók is ömleni kezdtek az egészségügyi vállalathoz.

Egymás után derülnek ki az Ursula von der Leyen családja körüli korrupciós botrányok, és az Európai Bizottság elnökének a férje is érintett lehet a kétes ügyekben. (Mondhatni: az egész család érintett kétes ügyekben, hiszen Ursula von der Leyen egyik fia meg gyanús tanácsadói szerződést kapott.)

Az Orgenesis nevű amerikai cégnél azután történt több jogsértésre utaló esemény, hogy Heiko von der Leyen felbukkant a vállalatnál. A belgyógyász 2019-től az Orgenesis tudományos tanácsadó testületének volt a tagja, majd 2020 decemberében váratlanul orvosigazgató lett. A 2013-ban indult cég a bizottsági elnök férjének érkezésével egy időben kezdte elérni a nehezen magyarázható sikereit is.

Egy Pfizerrel szoros kapcsolatban álló egészségügyi céghez azután kezdtek ömleni az eurómilliók, hogy felbukkant a vállalatnál az Európai Bizottság elnökének férjeFORRÁS: PROFIMEDIA/SCHNEIDER-PRESS/FRANK ROLLITZ/SCHNEIDER-PRESS/FRANK ROLLITZ

A vállalat 2013-tól 2018 decemberéig éves szinten nagyjából 8 millió dolláros bevételt könyvelt el, ám azóta ez a mutató 27 millió dollárra ugrott. Emellett százmillió dolláros nagyságrendű összeget kasszíroztak egy leányvállalat eladásából.  

AZ ORGENESISHEZ MEGLEHETŐSEN BŐSÉGES UNIÓS, ILLETVE UNIÓS TAGÁLLAMI FORRÁSOK IS ÉRKEZTEK HEIKO VON DER LEYEN FELTŰNÉSÉT KÖVETŐEN.

Így például tavaly november 29-én az Orgenesis és Theracell Advanced Biotechnology S.A. közös vállalatként 32 millió eurós támogatást kapott a görög kormánytól. A juttatást nemzetstratégiai érdekként címkézték. Idén májusban pedig egy másik Orgenesis-konzorcium – amelyet egy hollandiai bejegyzésű céggel hoztak létre – 4 millió eurós támogatást szerzett az Európai Innovációs Tanács egyik programjában.

Heiko von der Leyen egy hónappal azután lett az Orgenesis orvosigazgatója, hogy a felesége a Pfizerrel és a német BioNTech-kel megkötötte az ominózus uniós vakcinabeszerzési szerződéseket

FORRÁS: ANADOLU AGENCY VIA GETTY IMAGES/2021 ANADOLU AGENCY/ANADOLU AGENCY

Mindez azért meglehetősen különös, mert az Orgenesis 2022 szeptemberéig egyetlen klinikai tanulmányt sem indított el. Márpedig ezeket a költséges beruházásokat nehezen tudják megspórolni az iparág komolyan vehető szereplői. Az is ismert, hogy az Orgenesis szoros kapcsolatban áll a Pfizerrel, és mindkét vállalat székhelye New York államban található. A tevékenységi körük is hasonló: az Orgenesis sejt- és génterápiával foglalkozik, és ezen az elven működik a Pfizer oltóanyaga is.

FIGYELEMRE MÉLTÓ, HOGY HEIKO VON DER LEYEN MINDÖSSZE EGY HÓNAPPAL AZUTÁN LETT AZ ORGENESIS ORVOSIGAZGATÓJA, HOGY A FELESÉGE A PFIZERREL ÉS A NÉMET BIONTECH-KEL MEGKÖTÖTTE AZ OMINÓZUS UNIÓS VAKCINABESZERZÉSI SZERZŐDÉSEKET 2020 AUGUSZTUSA ÉS NOVEMBERE KÖZÖTT.

Mint korábban megírtuk, a homályos hátterű, részben sms-ekben tárgyalt szerződések értelmében az amerikai és a német vállalat 25 milliárd eurónyi extra profitra tehetett szert az oltóanyagok brutális túlárazásával. Az ügyben jelenleg Brüsszel is vizsgálódik.

Egymás után derülnek ki az Ursula von der Leyen családja körüli korrupciós botrányok, és az Európai Bizottság elnökének a férje is érintett lehet a kétes ügyekben. Ez az ügy hogyan hathat a Bizottság elnöke és az Európai Unió megítélésére?

A brüsszeli szervekkel és tisztségviselőkkel szemben gyakran elhangzó kritika, hogy távol állnak az európai polgároktól, az európaiak nem érzik azt, hogy Brüsszelben valóban az ő érdekeiket képviselik. Az Ursula von der Leyen körül felmerülő kétes ügyek ezt a képet erősíthetik a közvéleményben, ráadásul az orosz-ukrán háború okozta szorongatott helyzet még hangsúlyosabbá teheti a Bizottság elnökének botrányait. A személyi népszerűtlenség könnyen átragadhat a politikus, illetve az általa vezetett testület közéleti tevékenységének megítélésére, akár ez utóbbi tényleges tartalmától függetlenül is.

VÁLSÁGSZITUÁCIÓKBAN A POLITIKAI VEZETŐK HITELESSÉGÉNEK KÉRDÉSE FOKOZOTT SÚLLYAL ESIK LATBA, ÍGY A POLITIKAI TEKINTÉLY MEGKOPÁSA JELEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT SÚLYOSABB KÖVETKEZMÉNYEKKEL JÁRHAT, MINT „BÉKEIDŐBEN".

Milyen következményekkel járhat, ha az Európai Unió tovább erőlteti a szankciókat?

Brüsszel büntetőintézkedései Európa-szerte gazdasági recesszióhoz, szankciós inflációhoz, az energiahordozók tarifáját tekintve pedig szankciós felárhoz vezettek. Az elmúlt hónapok tapasztalatai egyértelműen azt mutatják, hogy

a brüsszeli szankciók a szándékolt következményekkel éppen ellentétes hatásokhoz vezettek: miközben a fegyveres konfliktusban érintett felek hónapról hónapra távolabb kerültek a fegyverszünet megkötésétől és a béketárgyalásoktól, addig az európai országok évtizedek óta nem látott gazdasági és energiaellátási nehézségekkel kénytelenek szembesülni.

A büntetőintézkedésekre épülő politika felülvizsgálata nélkülözhetetlen lenne az említett problémák kiküszöböléséhez.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

borsonline.hu

„Ez nem megengedett!” – áll a bál a TV2-es műsor két szereplője körül, eltanácsolnák őket

magyarnemzet.hu

Orbán Viktor tudhat valamit, már Puzsér is a tenyeréből eszik

ripost.hu

Melyik jegyben születtél? Így mosolyog rád nyáron a szerencse

origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

mindmegette.hu

Megdöbbensz, ezért kérik el a személyidet ha az Aldiban vásárolsz

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Hornung Ágnes: a kormány 14 éve kiemelt figyelmet szentel a családoknak és a gyermeket vállalóknak

INSIDER

Hátborzongató: váratlan helyen jelent meg Vera rég elhunyt dédanyjának szelleme – fotó

INSIDER

„Sajnos a legrosszabbra is fel kell készülnünk” – Kétségbeesetten keresik a 46 éves marcali családapát

INSIDER

„Kérsz egy golyót?” – Játékfegyverrel kirabolta a pizzafutárt egy férfi Hevesen