Létrehozva: 2023.04.25.
Módosítva: 2023.04.25.

Vakcinaügy: Felfüggeszthetik von der Leyen mentelmi jogát

Bíróság vizsgálja a Pfizer-vakcinával kapcsolatos szerződéskötést.

Egy belga lobbista közvetlenül Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ellen nyújtott be panaszt egy belga bíróságon a vakcinabeszerzések ügyében - írja az Euractiv. Mint ismeretes, először a New York Times írt arról, hogy az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen hozta tető alá a BioNTech-Pfizerrel kötött óriási összegű oltóanyag szerződést. Személyesen intézte a szerződéskötést a Pfizer főnökével, Albert Bourlával folytatott tárgyalásain. 

Ursula Von Der Leyen President Of The European Commission At The European Council
Ursula von der Leyen mentelmi jogát is felfüggeszthetik. Fotó: NICOLAS ECONOMOU / AFP

A részleteket telefonon és SMS-eken egyeztették. Ezeknek azonban nincs nyoma. 2021 májusában a Bizottság megállapodott a BioNTech/Pfizer 1,8 milliárd adagjának szállításáról. A mintegy 35 milliárd  eurós  üzlet ügyében vizsgálat indult, de az Európai Bizottság nem találta meg az Ursula von der Leyen és a Pfizer gyógyszeripari óriáscég főnöke között váltott SMS-eket – állt az uniós ügyvezető az uniós ombudsmannak címzett, 2022. június 29-én közzétett levelében. 

Az Európai Ügyészség (EPPO)  tavaly októberben bejelentette, hogy vizsgálatot indított az EU koronaoltóanyag-beszerzésével kapcsolatban – anélkül, hogy közölte volna, miért és ki ellen. Az, hogy von der Leyen megamegállapodásáról van szó, amelyet az EU-államok most bírálnak, széles körben elterjedt feltételezés az EP-képviselők körében is.

Ezt követően az Európai Parlament COVID-19-cel foglalkozó különbizottsága kezdeményezte, hogy Ursula von der Leyen jelenjen meg a testület előtt, és válaszoljon a vakcinabeszerzéssel kapcsolatos kérdéseikre. Az EU törvényhozói szerették volna megtudni, hogy pontosan mi is történt a 2021-es világjárvány csúcspontján. A Covid-19 különbizottság elnöke, Kathleen Van Brempt belga EP-képviselő kijelentette, hogy teljes átláthatóságot akar a vakcinavásárláshoz vezető „előzetes tárgyalásokon történtekről” – utalva a Bizottság elnökének vakcinabeszerzésben játszott szokatlan személyes szerepére.

Érdemi előrelépés azóta sem történt, s ezt unhatta meg Frédéric Baldan, az európai intézményekhez akkreditált belga lobbista, aki úgy döntött, bírósághoz fordul. Baldan április 5-én nyújtotta be panaszát a liege-i elsőfokú bírósághoz. A bíró nem mondhatja, hogy a panasz elfogadhatatlan, ami azt jelenti, hogy kérnie kell von der Leyen mentelmi joga alóli felmentését a vizsgálat lefolytatására.

„Az Európai Bizottság elnökét „funkciók és címek elbitorlásával”, „nyilvános dokumentumok megsemmisítésével”, korrupcióval” vádolják – írta Michèle Rivasi (Zöldek/EFA) európai parlamenti képviselő a Twitteren.

A lobbista szerint von der Leyen az EU-szerződéseken  és a mandátumán kívül járt el a tagállamok, köztük Belgium nevében, amelynek állampolgára. Egészségügyi kérdésekben az EU-szerződések támogató hatáskört adnak az uniónak, vagyis nem kizárólagos vagy államokkal megosztott hatáskörről van szó.

Baldan szerint a tagállamok a Bizottságot bízták meg, hogy nevükben kössön keretszerződést az oltóanyagok megvásárlására, nem pedig személyesen von der Leyent.

Vagyis véleménye szerint az Európai Bizottság elnöke túlterjeszkedett a hatáskörén. 

Vajon mi lehet az SMS-ekben? Ezt találgatja a fél világ azóta, hogy kiderült: az Európai Bizottság elnöke Ursula von der Leyen, és a Pfizer–BioNTech elnöke, Albert Bourla telefonos üzenetváltásai után zsíros üzletet kötöttek. Ez volt a bizottság az amerikai-német gyógyszercég 35 milliárdos vakcinabiznisze.

Egy kis számolás után kiderül, hogy a felek mintha túlbecsülték volna az igényeket. Persze, ez a cégnek jól jött, bombabiztos üzletet jelentett, hiszen vakcinánként 19 euróval szerződtek a bizottsággal, így a Pfizerből minden egyes európai négy oltást is megkaphatott volna. De mint tudjuk, a többség a vírus idején sem kapott ennyi oltást és egyébként más vakcinákkal is védekeztek a tagországok. 

FORRÁS: MTI/VASVÁRI TAMÁS

Mindenesetre szokatlan, hogy az átláthatóságot szóban annyira támogató EU-s bizottsági elnök és adminisztrációja így intézi a beszerzéseket.

ELÉGGÉ GYANÚS AZ ÜGYLET, EZÉRT TETT MOST FELJELENTÉST A BELGA HATÓSÁGOKNÁL EGY OTTANI LOBBISTA, FRÉDÉRIC BALDAN.

Az, hogy egy tagállami hatósághoz kerül az ügy - mint látni fogjuk -, nagyon fontos lépés. Az Európai Parlament szocialista korrupciós botrányát is a belga hatóságok nyomozták ki, és az Európai Néppárt brüsszeli központját is a németek kezdeményezésére kutatták át Manfred Weber kampánytanácsadójának gyanús ügyletei miatt.

Urszla von der Leyen és Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója

FORRÁS: AFP/FABRICE COFFRINI/ ANADOLU AGENCY VIA AFP/2022 ANADOLU AGENCY/DURSUN AYDEMIR

 

AZ UNIÓS SZERVEK EKÖZBEN A KANYARBAN SINCSENEK.

De vajon mi lehet az SMS-ekben? Izgalmas ez a kérdés azért is, mert a bizottság elnökének korábbi munkássága már eleve hasonló kérdéseket vet fel. (Talán jobb lett volna ezeket tisztázni, mielőtt kinevezik elnöknek.)

LEYEN UGYANIS MÉG NÉMET VÉDELMI MINISZTERKÉNT IS TELEFONOS ÜZENETEKBEN INTÉZGETTE AZ ÜGYEIT.Minisztériuma 200 milliós szerződést kötött egy amerikai tanácsadó cég német leányvállalatával. Biztos csak a véletlen műve, hogy a cég korábbi vezetője lett Leyen védelmi államtitkára. Amikor Leyen miniszterként dolgozott, az egyik fia, David pedig pont ennél a tanácsadó cégnél állt alkalmazásban. Véletlenek sora!

A Bundestag vizsgálóbizottságot állított fel, sőt a miniszter mobiljait is lefoglalták. Aztán Leyenből az Európai Bizottság elnöke lett, így uniós mentelmi jog védi, a német parlamenti vizsgálódás így megakadt. Az uniós vakcinabiznisz-botrányra is a Leyen-család árnya vetül.

Ursula von der Leyen és Heiko von der LeyenFORRÁS: PROFIMEDIA/SCHNEIDER-PRESS/FRANK ROLLITZ/SCHNEIDER-PRESS/FRANK ROLLITZ

 

Az Európai Bizottság és a Pfizer üzletének nyélbe ütése után a bizottsági elnök férjét, Heiko von der Leyent váratlanul kinevezték a Pfizerhez ezer szállal kötődő, sejt- és génterápiával foglalkozó Orgenesis amerikai biofarmakon cég orvosi igazgatójának.

ENNEK BIZTOS SEMMI KÖZE NINCS AZ UNIÓ ÉS A VAKCINAGYÁRTÓ CÉG MEGÁLLAPODÁSÁHOZ.

Vajon mi lehet azokban az SMS-ekben? Ezt kérdezve eddig hiába indított nyomozást az Európai Ügyészség, eddig hiába kérte az üzeneteket az Európai Számvevőszék, az európai ombudsman és a The New York Times is, mindannyian falakba ütköztek. Az amerikai világlap januárban az Európai Bírósághoz adott be keresetet az SMS-ek tartalmának megismerésére, ami inkább mosolyra fakasztotta a bizottságot, minthogy megijedtek volna. Az Európai Bíróság ugyanis még Leyen mentelmi jogának felfüggesztéséig sem juthat el, nem úgy, mint a belga lobbista keresetére a belga hatóságok.

AMENNYIBEN TEHÁT MEGINDUL AZ ELJÁRÁS, LEYEN ELBÚCSÚZHAT A MENTELMI JOGÁTÓL.

Leyen minden kétes ügyét SMS-ben bonyolította leFORRÁS: PIXABAY.COM

Különös módon a Európai Bizottság "értékekért, átláthatóságért és a jogállamiságért" felelős biztosát, Vera Jourovát Leyen ügyében egyáltalán nem zavarja, hogy az átláthatóság sűrű ködbe veszett. Jourova szerint nincs itt semmi látnivaló, az SMS-eket törölték, mert azok "mulandó jellegűek" voltak. Különös, hogy Magyarországgal szemben fillérre pontosan minden kifizetést ellenőriznek, és minden piszlicsáré ügy miatt jogállamisági vizsgálatot helyeznek kilátásba,

LEYEN 35 MILLIÁRD EURÓS GYANÚS ÜGYE MEG MULANDÓ JELLEGŰ...

Vera JourovaFORRÁS: ANADOLU AGENCY VIA AFP/2020 ANADOLU AGENCY/DURSUN AYDEMIR

Kéz kezet mos alapon az Európai Parlament néppárti, a szocialista és a liberális frakciói elutasították, hogy Leyent egy nyilvános ülésen hallgassák meg a vakcina beszerzésről.

TERMÉSZETESEN EGY TAGÁLLAMI BÍRÓSÁGI ELJÁRÁSBAN EZ NEM NAGYON ÉRDEKEL MAJD SENKIT.

Annyi mindenesetre világos, hogy az Európai Unió parlamentestül, Leyenestül, bizottságostul egyre mélyebbre süllyed a korrupcióban. Arról az unióról beszélünk, amely Magyarországot próbálja a szőnyeg szélére állítani és a visszaélésekre hivatkozva tartják vissza a nekünk járó uniós forrásokat. A vicc az egészben az, hogy amennyiben Leyen gyanúsítottá válna, csak a néppárti és szocialista korrupciós botrányok miatt teljesen hiteltelenné vált Európai Parlament mondathatná le.

EZ A TÉNYLEG TOTÁLIS ABSZURDITÁS, DE EZ AZ EU, ITT EZ IS MEGTÖRTÉNHET.

És ez még nem minden! A pletykák szerint Leyen - már ha nem bukik bele végül az SMS-es vakcina beszerzésbe -, a ciklus végén távozhat a bizottság éléről, akár a NATO új főtitkára is lehet. Ó, mennyi trükkös beszerzést is lehetne abból a székből intézni! Vagy épp a többi családtagot is jövedelmező állásba repíteni!

TERMÉSZETESEN, SZIGORÚAN SMS-BEN, HISZEN EZEK AZ ÜZENETEK GYORSAN TÖRÖLHETŐEK ÉS MULANDÓ JELLEGŰEK.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Felbukkant egy újabb halálos vírus

origo.hu

Kiestek a mélyen kivágott felsőből Vajna Tímea hatalmas mellei

life.hu

Katalin rákdiagnózisa megváltoztatta Vilmos herceggel való kapcsolatát

vg.hu

Megkérdezték a magyar fiatalokat, milyen autót vennének – nem erre a válaszra számítottak

ripost.hu

Lékai-Kiss Ramóna bikinire vetkőzött: forró fotók készültek

hirtv.hu

Kiderült, ki a szerzője Magyar Péterék adatkezelési tájékoztatójának + videó

origo.hu

Alig takarja a melltartó az egykori szépségkirálynő mellét

travelo.hu

Videó: Egy hatalmas Boeing géppel intett búcsút a levegőben a pilóta

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

ripost.hu

Fülöp herceg az első pillanattól óva intette a királyságot Meghantől

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Mutatjuk a gyermekvédelmi törvénycsomag pontjait, komoly szigorítások léphetnek életbe

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Nem tudta kifizetni 20 milliós adósságát, láncra verve tartották

INSIDER

Holtan találtak rá az eltűnt nyíregyházi négygyermekes anyára

INSIDER

Szívszorító: anyák napját szervez a 15 évesen elhunyt Dominik édesanyja

INSIDER

Karácsony Gergelyen erőt vett a kapuzárási pánik