Nadrágszíjas plakátokkal fogadta Debrecen Magyar Pétert

POLITIK
Létrehozva: 2023.05.24.

Az FBI-nak bizonyítéka van arról, hogy Joe Biden kenőpénzért hozott politikai döntéseket

A Szövetségi Nyomozó Iroda azonban foggal körömmel védi a demokrata elnököt, és az ellene szóló iratokat egyelőre nem hajlandó bemutatni.

Szerző Gaál József

Hétfőn sorozatban másodszor is megtagadta a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) azoknak a dokumentumnak a bemutatását, amelyek egyértelműen bizonyítják, hogy Joe Biden kenőpénzért cserébe hozott meg politikai döntéseket - írja a New York Post online kiadása. A perdöntő iratokat a szövetségi képviselőház felügyeleti és elszámoltathatósági bizottsága szeretné megszerezni, amely joghatósággal rendelkezik a szövetségi ügynökségek, így az FBI felett is. James Comer, a republikánus többségű testület elnöke szerint az FBI politikai alapon nem hajlandó átadni az említett iratokat, mivel tisztában vannak vele, hogy azok lerántanák a leplet az amerikai körül kirajzolódó korrupciós hálózatról. 

President Biden Holds A Press Conference At The White House
Az FBI-nak bizonyítéka van arról, hogy Joe Biden kenőpénzért hozott politikai döntéseket (Fotó: Chip Somodevilla / Getty Images)

Korábban maga az FBI erősítette meg, hogy úgynevezett FD-1023-as dokumentumok vannak a birtokában, melyek Joe Biden vesztegetési ügyeit részletezik. Az FD-1023-as dokumentumtípusról röviden annyit érdemes tudni, hogy "megbízható ügynökök és hiteles források jelentéseit rögzítik", és általában nyomozásokat készítenek vele elő. Ebből kiindulva tehát a szakértők úgy vélik, hogy Joe Bidenhez közeli politikai szereplők vagy üzletemberek vallottak a regnáló elnök ellen, amit az FBI írásos formában rögzített. 

Bennfentes források szerint az FBI-féle "Biden-akta" olyan bűncselekményeket taglal, melyeket Joe Biden még alelnök korában követett el (2008-2016), amikor befolyásával üzérkedett külföldi szereplőknél az amerikai külpolitika érdekében. Egyes esetekben az amerikai támogatás megadását vagy megvonását helyezte kilátásba, hogy idegen hatalmak, főként Ukrajna belügyeibe avatkozhasson. Az aktát állítólag 2020 júniusában módosították utoljára, ami arra enged következtetni, hogy egészen friss bűncselekmények is bemutatásra kerülnek benne.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) washingtoni székháza

Miután tudomást szerzett róla, a szövetségi képviselőház felügyeleti és elszámoltathatósági bizottsága először május 10-i, majd május 22-i határidővel arra szólította fel az FBI-t, hogy adja át a Biden-aktát. A Szövetségi Nyomozó Iroda azonban erre egyik alkalommal sem volt hajlandó. Közlésük szerint azért, mert a dokumentum nyilvánosságra hozatala súlyosan sértheti a benne megemlített szereplő személyiségi jogait, és alaptalan politikai vádaskodásokat eredményezhet.

Az FBI döntése miatt a képviselőház igazságügyi bizottsága beidézte Christopher Wrayt, a Szövetségi Nyomozó Iroda igazgatóját, de ő ennek sem akar eleget tenni. Ezzel azt kockáztatja, hogy a Kongresszus megsértésével vádolják meg és alkotmányos vádeljárást indítanak ellene, ami akár a hivatalának elvesztésébe is kerülhet. Ezen felül a Kongresszusnak jogában áll csökkenteni a szövetségi ügynökség finanszírozását, vagy peres eljárást kezdeményezhet az idézések végrehajtása érdekében.

Kevin McCarthy, a képviselőház elnöke vasárnap azt mondta egy interjúban, bízik abban, hogy Wray végül átadja a dokumentumot. „Elmagyaráztam az igazgató úrnak, hogy a képviselőházi bizottságok joghatósággal rendelkeznek az FBI felett, és jogunk van látni a Biden-aktát. Remélem, hogy Wrayt jobb belátásra bírtam, és megkapjuk ezt a dokumentumot” - fogalmazott a republikánus politikus.

Iam Sams, a Fehér Ház szóvivője „alaptalannak” és „politikailag motiváltnak” nevezte a képviselőház bizottsága által kiadott idézéseket. „A Kongresszus republikánusai immár 5 éve folytatnak megalapozatlan politikai indíttatású támadásokat Biden elnök ellen, anélkül, hogy bizonyítékot szolgáltattak volna állításaik alátámasztására"- fogalmazott.

World Food Program USA's 2016 McGovern-Dole Leadership Award Ceremony
Joe Biden amerikai elnök és fia, Hunter Biden (Fotó: Kris Connor / Getty Images)

Mint ismert, a felügyeleti és elszámoltathatósági bizottság nemrég ismertetett egy 36 oldalas dokumentumot a nyilvánossággal a Joe Biden körül kirajzolódó korrupciós hálózatról. A dokumentumból többek közt kiderült, hogy a Biden család és üzleti partnerei több mint húsz céget alapítottak, és tíz millió dollárnál is több pénzt kaptak külföldi állampolgároktól Joe Biden alelnöksége idején, 2009 és 2017 között, a kifizetések egy része pedig a Biden család megvesztegetését célozta. Bizonyos esetekben a Biden család munkatársai jelentős pénzeket kaptak külföldi forrásokból bankszámlájukra, majd kisebb, de egyre növekvő összegeket utaltak át Biden alelnökhöz köthető bankszámlákra. 

A bizottság szerint a bonyolult és látszólag szükségtelennek tűnő pénzügyi tranzakciók célja, hogy eltitkolják a külföldi cégektől kapott forrásokat. A jelentésben arról is említést tett a testület, hogy a kínai hírszerzéssel és a Kínai Kommunista Párttal is kapcsolatban álló kínai állampolgároktól és vállalatoktól kapott pénzeket amerikai korlátolt felelősségű társaságok létrehozásával rejtették el Bidenék. Erről egy ábrát is bemutattak, amely jól szemlélteti a tranzakciókat. 

Korábbi sajtóértesülések szerint Kínából, Mexikóból, Romániából, Oroszországból és Ukrajnából is érkeztek utalások a Biden családhoz. Az amerikai lapok közlése szerint Hunter Biden több mint egymillió dollárt kaphatott egy külföldi cégtől, amelyet állítólag Gabriel Popoviciu román üzletember irányított, aki ellen Romániában korrupció miatt büntetőeljárás folyik. A román üzletemberrel 2015 körül kezdhetett együtt dolgozni Hunter Biden, Gabriel Pipoviciut akkoriban vádolták meg hazájában korrupció gyanújával. Az azonban nem világos, hogy az amerikai elnök fia pontosan mennyit profitálhatott romániai kapcsolatából, egy dolog viszont biztos: négy tranzakció keretében 80 ezer dollár ütötte Hunter Biden markát. A felügyeleti bizottság megállapítása szerint a romániai tranzakciók bizonyítják, hogy összefüggés van Joe Biden alelnöki hivatali ideje alatt végzett munkája, valamint családja és üzleti partnereinek sikerei között.

 

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Orbán Viktor: Isten éltesse az Édesanyákat!

origo.hu

Így sodródhat bele egész Európa a háborúba

life.hu

Bridgerton-körmök: ez a trend meghozza az étvágyat az új évadhoz

vg.hu

Új magyar légitársaság a láthatáron? A semmiből megjelent a titokzatos Hungary Cargo Airlines

ripost.hu

Ez kínos, valami nagyon nem stimmel Berki Mazsi szerelmes fotóján

hirtv.hu

Áll a bál a Nike olimpiára szánt női sportdresszeinek túlszexualizáltsága miatt + videó

origo.hu

Kulcsár Edina és G.w.M: még meg sem született a második baba, máris jöhet a harmadik

astronet.hu

Május havi horoszkóp 2024: nagy fordulatok jönnek

magyarnemzet.hu

Stratégiai fontosságú lehetett a DK-nak, hogy egy belső bizalmi emberük legyen a főváros rendészeti parancsnoka

ripost.hu

Heti Top5: Összejött a Házasság első látásra két sztárja, Manuel kiverte a biztosítékot

ripost.hu

Kőkemény helyesírási teszt: 10 emberből 9-nek nem tűnik fel a különbség

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Megcsalta vőlegénye a sztárt: 24 órával az eljegyzés után szakítottak

KÜLFÖLD

Újabb pofon: Vilmos herceg elutasította Harry herceg kérését

KÜLFÖLD

"Azt hittem, csak elkaptam a náthát a kisfiamtól, aztán az orvos közölte, rákos vagyok"

KÜLFÖLD

Szörnyű tragédia: egymás mellett halt meg az anya és 6 éves kislánya