Létrehozva: 2023.04.16.

Elon Musk életfogytiglani börtönre ítélné, aki gyerekeken végez nemváltó műtétet

A Twitter, a Tesla és a SpaceX milliárdos tulajdonosa egyértelműen állást foglalt a megosztó kérdésben.

Szerző Gaál József

A megosztó társadalmi és politikai kérdésekben egyre gyakrabban megnyilatkozó Elon Musk azt írta egy pénteki Twitter-bejegyzésében, hogy mindenkit élethosszig tartó börtönbüntetésre kellene ítélni, aki gyerekeken végez nemváltó műtétet.

Elon Musk
Elon Musk (Fotó: ANGELA WEISS)

"Minden szülőnek vagy orvosnak, aki sterilizálja a gyermekét, mielőtt beleegyező felnőtté válna, életfogytig börtönbe kell mennie"

- írta a Twitter, a Tesla és a SpaceX milliárdos tulajdonosa, aki az MSNBC baloldali hírportál egyik véleménycikke alatt osztatta meg nézeteit a kérdésben. Az MSNBC írása Ron DeSantos floridai kormányzót kritizálja, akit többek közt "kegyetlennek és és kicsinyesnek" neveznek, amiért betiltotta a gyerekek nemváltását és hormonkezelését.

A kiskorú gyerekeken végzett nemi átalakító műtétek heves politikai viták alapját képezik jelenleg Amerikában. Az Associated Press (AP) hírügynökég egy korábbi összeállítása szerint eddig 12 republikánus vezetésű tagállamban (Alabama, Arkansas, Arizona, Georgia, Iowa, Kentucky, Mississippi, Tennessee, Utah, Dél-Dakota, Nyugat-Virginia és Florida) fogadtak el olyan jogszabályokat az elmúlt időszakban, melyek korlátozzák vagy megtiltják ezt a gyakorlatot.

Ezzel szemben a demokrata párti kormány a gyerekek nemváltását alapvető emberi jognak tartja. Joe Biden március közepén egy interjúban azt mondta, hogy a Kongresszusnak törvényt kell alkotnia a transzneműek jogainak védelme érdekében, ide értve az úgynevezett "nemi megerősítő kezelések" korlátlan hozzáférhetőségét kiskorú gyermekek számára. Az elnök emellett leszögezte, hogy a szövetségi kormánynak mihamarabb cselekednie kell ezen a téren, hogy ellehetetlenítsék a republikánus vezetésű tagállamok által sorra elfogadott "transzellenes" (értsd: család- és gyerekvédelmi) jogszabályokat.

Republican Governor DeSantis holds 2022 U.S. midterm elections night party in Tampa, Florida
Ron DeSantis győzelmi beszédet tart a 2022-es floridai kormányzóválasztás után (Fotó: MARCO BELLO)

Tavaly májusban Elon Musk azt közölt egy nagy port kavart Twitter-bejegyzésben, hogy korábban ugyan a Demokrata Pártra szavazott, a jövőben azonban már a Republikánus Pártra fog.

„A múltban a demokratákra adtam szavazatomat, mert (többnyire ők voltak) a kedvesség pártja. Időközben azonban a megosztás és gyűlölet pártjává váltak, ezért nem támogathatom őket többé és a republikánusokra fogok voksolni”

- írta Musk, aki néhány hónappal később azt is nyilvánvalóvá tette, hogy támogatni fogja Ron DeSantist, ha a floridai kormányzó indul a jövőre esedékes elnökválasztáson. 

DeSantis tavaly novemberben fölényesen, 20 százalékponttal győzte le a demokratapárti kihívóját, így újraválasztották Florida kormányzójának, és egyben a Republikánus Párt egyik sztárpolitikusa maradt. Szakértők szerint a kormányzó Donald Trump volt elnök potenciális kihívója lehet a republikánusok előválasztásán, igaz, egyelőre hivatalosan még nem jelentette be az indulási szándékát.

Michigan államban módosítanák az alkotmányt annak érdekében, hogy a gyerekek saját elhatározásból, a szüleik tudta vagy beleegyezése nélkül is nemváltó műtéten eshessenek át - írja a V4NA.

A nemzetközi hírügynökség szerint amennyiben Michigan államban elfogadják az alkotmánymódosítási javaslatot, az alkotmány értelmében

A GYEREKEKNEK JOGUK LESZ BESÉTÁLNI A NEMVÁLTÁSSAL FOGLALKOZÓ INTÉZMÉNYEKBE, ÉS A SZÜLŐK TUDTA VAGY BELEEGYEZÉSE NÉLKÜL PUBERTÁSGÁTLÓT KAPHATNAK.

A javaslat elfogadásával

A FIÚKNAK ALKOTMÁNYOS JOGA LESZ A KASZTRÁLÁSHOZ, A LÁNYOK PEDIG A MICHIGANI ALKOTMÁNY ÉRTELMÉBEN BÁRMIKOR ELTÁVOLÍTTATHATJÁK A MÉHÜKET VAGY A PETEFÉSZKÜKET A SZÜLŐK BELEEGYEZÉSE NÉLKÜL.

Soros György ismét a háttérben

A javaslatot a Soros György által is támogatott Planned Parenthood abortuszklinika-hálózat és baloldali politikusok, például Gretchen Whitmer kormányzó egységesen abortusz-módosításként emlegetik, annak ellenére, hogy a javasolt alkotmánymódosítás messze túlmutat az abortusz szabályozásán. A Planned Parenthood segítségével kidolgozott javaslat alkotmányos jogot teremtne a gyermekek nemváltásához.

A javaslat hatalmas változást jelent az érvényben lévő és irányadó michigani törvényektől, amelyek szerint a kiskorúaknak szülői beleegyezéssel kell rendelkezniük ahhoz, hogy orvosi kezelésben részesüljenek, vagy vényköteles gyógyszereket kapjanak, az egyetlen jelenlegi kivételt az abortuszt kérő kiskorúakra vonatkozó bírósági rendelkezések jelentik. Konkrétan, a michigani törvények jelenleg úgy rendelkeznek, hogy a 18 év alatti nőknek abortuszhoz az egyik szülő vagy törvényes gyám írásos beleegyezése szükséges, de a törvény lehetővé teszi, hogy egy lány engedélyt kérjen az abortuszhoz egy bírótól, amit bírósági megkerülésnek neveznek.

Virginiában még rosszabb a helyzet

Azonban nem csak Michigan államban akarják szülőket kiiktatni a gyermekük testi fejlődését érintő döntéshozatali folyamatból. A virginiai demokrata Abigail Spanberger képviselő kampányának egyik vezetője szerint

A HATÓSÁGOKNAK MEG KELLENE VIZSGÁLNIUK, HOGY ELVEGYÉK-E A GYEREKEIKET AZOKTÓL A SZÜLŐKTŐL, AKIK NEM HAJLANDÓAK ENGEDÉLYEZNI A GYERMEKÜK NEMVÁLTÁSÁT.

FORRÁS: SHUTTERSTOCK

A kijelentések a virginiai Prince William megyei tankerület (PWC) iskolatanácsának ülésén hangzottak el, amikor egy magánszemély a demokrata párti férfit, Kenny Boddyet kérdezte a Pride Liberation Project nevű csoport közelmúltbeli bejelentéséről, miszerint nem megerősítő háztartásokat akarnak létrehozni.

Azt hiszem, ezt a kérdést nagyon alaposan meg kellene vizsgálni. Mert az egy dolog, ha egy családi barát, egy családtag vagy valaki aki ismeri a háztartást, tudja, hogy problémák vannak. Mert nyilvánvaló, hogy vannak más rendszerek is a gyermekek gondozására, például a nevelőszülőknél, vannak örökbefogadási programok, vannak átmeneti helyzetek a rokoni gondozással és hasonló dolgok

– mondta a férfi, elkerülve a válaszadást.

FORRÁS: HANS LUCAS VIA AFP/ESTELLE RUIZ / HANS LUCAS/ESTELLE RUIZ

Mint mondta, előállhat olyan helyzet, amikor felül kell vizsgálni a szülők jogait, ha például a gyermek nemváltását nem elfogadó szülők érzelmileg bántalmazzák a gyermeket vagy elhanyagolják.

A GYERMEKEK NEMVÁLTÁSÁT NEM CSAK POLITIKUSOK, HANEM NEMZETKÖZI SZERVEZETEK ILLETVE AZOK VEZETŐI IS TÁMOGATJÁK.

A V4NA arról is ír, hogy a Transzneműek Egészségügyi Világszövetségének (WPATH) megválasztott elnöke egy 2021 októberében megrendezett Advancing Excellence in Transgender Health nevű konferencián tett megdöbbentő kijelentést. A felvételek nemrég kerültek nyilvánosságra. Előadásának egyik részletében az orvos azt mondta, hogy a transznemű mozgalmat nagyrészt azért támadják, mert az embereket, különösen a gyerekeket és a serdülőket legtöbbször hormonokkal, sőt potenciálisan műtétekkel kezelik.

Némi nyomás alatt érzem magam, hogy megmagyarázzam, miért van értelme a serdülők orvosi és esetleg sebészeti ellátásának

– mondta Bowers, aki amellett érvelt, hogy a transzneműként azonosított kiskorúak is részesülhessenek olyan műtétekben, amelyek célja a páciens nemének megváltoztatása.

BOWERS ERŐSEN LEKICSINYELTE A NEMI SZERVEKET ELTÁVOLÍTÓ MŰTÉTEK KÖVETKEZMÉNYEIT, EGY ANYAJEGY ELTÁVOLÍTÁSÁHOZ HASONLÍTOTTA AZOKAT.

A nemváltoztató műtétek hatása olyan, mintha lenne egy nagyon csúnya anyajegyed, amit sosem szerettél igazán, és ami végül egy beavatkozásnak köszönhetően végül eltűnik

– fogalmazott Bowers. A WPATH felelős egyébként a magukat transzneműként azonosító fiatalok ellátási standardjainak kidolgozásáért. Ezeket az útmutatásokat széles körben használják a nemváltással foglalkozó klinikák világszerte. A WPATH nem rég támadások kereszttüzébe került azért is, mert törölte az ellátásra vonatkozó ajánlásaiból a hormonkezelésre, sőt a műtétre vonatkozó minimum életkort. Bowers megjegyzései az AETH konferencián hangzottak el, amelynek a Fenway Intézet ad otthont. A 2022-es konferenciát október 14. és 16. között rendezik meg, és célja, hogy a teljes egészségügyi személyzetet felkészítse a nemváltó ellátásokra.

Az Amerikai Orvosi Kamara nemrég felszólította az Igazságügyi Minisztériumot, hogy vizsgálja ki és vonja felelősségre azokat a riportereket és kommentátorokat, akik ellenzik a gyermek transzneműség normalizálását célzó kampányokat. Mindezt annak ellenére, hogy

SZÁMOS EGYKORI TRANSZ KIDS TILTAKOZIK A GYERMEKEK NEMVÁLTÁSA ELLEN, MIVEL SAJÁT BEVALLÁSUK SZERINT SEM VOLTAK GYEREKKÉNT FELKÉSZÜLVE EGY, AZ ÉLETÜKET MEGHATÁROZÓ DÖNTÉSRE.

A nemváltásukat megbánó személyek egyik szószólója, Chloe Cole, aki aki biológiailag nő, és magát egykori transz-gyerekként azonosítja. 13 évesen tesztoszteron kezeléseken esett át és pubertásblokkolókat kapott, 15 évesen pedig kettős masztektómiát végeztek rajta. Most, fiatal felnőttként annak a szószólója lett, hogy másokat is óva int attól, hogy gyerekként az életüket megváltoztató orvosi döntéseket hozzanak.

Legutóbb Skócia került be a hírekbe azzal, hogy

TÖRVÉNYBE IKTATTA A KISKORÚAK JOGI NEMVÁLTÁSÁNAK LEHETŐSÉGÉT, MAJD A BRIT KORMÁNY BLOKKOLTA EZT.

2022 szeptemberében a The Telegraph oknyomozó riportban leplezte le a Mermaids nevű, 1995 óta létező, 20 év alatti „transzneműekkel" foglalkozó brit LMBTQ-szervezetet, azzal vádolva azt, hogy

SZÜLŐI BELEEGYEZÉS NÉLKÜL IS VÁLLAL MELLELTÁVOLÍTÁST KISKORÚ LÁNYOK SZÁMÁRA.

A lap egy munkatársa 14 éves lánynak (Kai) adta ki magát, és levélváltásba kezdett a Mermaidsszal.

Nemrég került a figyelem középpontjába az ezer szülő által beperelt Tavistock genderklinika is, amit végül be is zártak, mivel

SZÁMOS PÁCIENS ESETÉBEN TÚL KORÁN INDÍTOTTA EL A NEMVÁLTÁST.

Ugyanakkor egy központi helyett sok helyi klinikát hoztak létre helyette. 2022 év elején Florida hozott a magyar gyermekvédelmi törvényhez hasonló szabályozást a szülői jogok védelmében. Ott is megtörtént, hogy az iskolában eltitkolták a szülők elől, hogy lányuk fiúnak mondja magát. A lány kórházban kötött ki, a szülők pedig pereltek.

 

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Opitz Barbi megvált a hatalmas, göndör hajától

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

vg.hu

Vaskupola Magyarországon: végre megérkeztek az izraeli csúcsradarok – fotók

ripost.hu

Kiadták a riasztást, brutális, ami az országra vár

vg.hu

A Richter bevétele 10 százalékát fordítja kutatás-fejlesztésre, meg is van az eredménye

origo.hu

Levetkőzött Ördög Nóra - videó

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Mérleg telihold: ez a 3 csillagjegy most tiszta lappal indulhat

ripost.hu

Emlékszel még a Csengetett, Mylord? lakájára? Így néz ki ma a 77 éves Jeffrey Holland

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Brüsszeltől Varsóig: háborús pszichózistól szenved Európa

KÜLFÖLD

„Az életünk örökre megváltozott, amikor az egészséges gyermekünk megbotlott. Rettegtem, hogy meg fog halni”

KÜLFÖLD

Fitt volt és egészséges: az esküvője előtt hunyt el a fejfájástól szenvedő fiatal

KÜLFÖLD

Utcán estek egymásnak az aradi diákok: mentő sietett a helyszínre

KÜLFÖLD

Hihetetlen módon jelzett az agydaganatos édesanya szervezete