Létrehozva: 2023.04.19.

Elképesztő fenyegetés: Moszkva felfegyverezheti Észak-Koreát

Moszkvának finoman szólva sem tetszik, hogy Dél-Korea külpolitikájában változás állhat be.

Szerző Gaál József

Dmitrij Medvegyev korábbi orosz elnök azzal fenyegette meg Dél-Korát, hogy Moszkva modern fegyverekkel szerelhetni fel Észak-Koreát abban az esetben, hogyha Szöul megkezdené a katonai segélyek szállítását Ukrajnának. Medvegyev, aki jelenleg az Orosz Nemzetbiztonsági Tanács alelnöke, a Telegram-csatornáján közzétett üzenetben, emellett azt is megjegyezte, hogy Szöul eddig - "helyesen" - elzárkózott Kijev felfegyverzésétől, de ha ez megváltozna, a legmodernebb orosz fegyverek kerülnek majd Phenjanhoz - írja a Yahoo News.

Medvegyev leteszi a hivatali esküt a Kremlben, 2008. május 7-én

Jun Szokjol dél-koreai elnök kedden kijelentette, hogy a humanitárius és gazdasági segítségnyújtáson túl katonai támogatást is adnának Ukrajnának, amennyiben civilek elleni nagyszabású támadás történne. Jun mindezt azelőtt mondta, hogy jövő héten Washingtonba látogat, ahol Joe Biden amerikai elnökkel találkozik. Ez újabb lökést adhat a dél-koreai fegyverszállításoknak. A Reuters hírügynökség beszámolója szerint ez hatalmas fordulat Dél-Korea külpolitikájában, Szöul ugyanis eddig határozottan ellenállt minden nyugati kérésnek, és kizárólag humanitárius segélyekkel segített Kijevnek. 

Szakértők szerint a dél-koreai fegyverek sokkal nagyobb fordulatot hozhat a háború menetében, mint elsőre tűnik, mivel a távol-keleti ország világ egyik legerősebb és legfejlettebb hadseregével büszkélkedhet, amelyet nemcsak Észak-Korea ellen fejlesztettek az elmúlt évtizedekben, de időközben annyira ütőképessé vált, hogy immár Kínával is felvehetné a versenyt egy esetleges támadás során. A dél-koreai hadiipar messze földön híres, technológiában az amerikaival vetekszik, nem csoda, hogy egyre több NATO-tagállam inkább Szöultól vesz fegyvereket, nem pedig az Egyesült Államoktól. Így döntött nemrég Lengyelország is, amely tankokat, lövegeket vásárol a következő években Dél-Koreától, több milliárd dollár értében. 

Ukrajna elsősorban 155 milliméteres tüzérségi lőszerre tart igény Dél-Koreától

Mit adhat Dél-Korea Ukrajnának?

Amíg nem születik döntés, addig ezt nehéz meghatározni, de az egyik fő termék a tüzérségi lövedék lehet. Dél-Koreának óriási tartalékai vannak 155 milliméteres lövedékekből és könnyen lemondhat raktárkészlete bizonyos részéről Ukrajna javára, Kijev ugyanis lassan teljesen kifogy ezekből, miután naponta több ezret lőnek ki az oroszokra.

Március elején Dél-Korea 500 ezer 155 milliméteres tüzérségi lőszer kölcsönadásáról állapodott meg az Egyesült Államokkal, nagyobb mozgásteret biztosítva ezzel Washingtonnak Ukrajna lőszer ellátásában. Akkor még azért döntöttek a lőszerek kölcsönadása mellett az értékesítésük helyett, hogy minimalizálják a felhasználásuk lehetőségét az ukrajnai háborúban. A muníció csak az Egyesült Államok saját készletének feltöltését szolgálhatja Szöul kikötése szerint. Ez várhatóan nemsokára megváltozik.

Ezenfelül ugyanis akár K9-es ágyúkat, K2 tankokat és Csunmu rakétavetőket is adhatnak, amelyek sokkal precízebbek és erősek, mint amilyenek az oroszoknak vannak. Egy nagyszabású fegyvertámogatás új lökést adhatna az ukrán hadseregnek, hogy megindítsák az offenzívát a megszálló erők ellen. Persze az is kérdés, hogy mit szól ehhez Kína. Emiatt is mondta azt a dél-koreai elnök, hogy a döntést alaposan meg kell fontolniuk, mert egyik oldalt sem szeretnék nyíltan magukra haragítani.

 

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Összeomlott a német költségvetés - bármikor megbukhat Scholz kancellár

origo.hu

Kulcsár Edina reagált arra, bántalmazza-e férje, G.w.M - videó

borsonline.hu

Szörnyű rémhír terjed a súlyos beteg Reviczky Gáborról

hirtv.hu

Geert Wilders: Visszaadom Hollandiát a hollandoknak

ripost.hu

Dráma a Farm VIP-ben: "Nem hiszem, hogy van annál fájdalmasabb, mint elveszíteni valakit"

origo.hu

Váratlan fordulat: Zelenszkij beismerte, nincs remény Ukrajna számára

travelo.hu

Több ezer fénnyel vár Európa egyik legmenőbb karácsonyi vására

borsonline.hu

A véres vizeletet véresen komolyan kell venni! (x)

origo.hu

MEGÚJULT AZ INTERSPORT ÜZLETE VECSÉSEN A MARKET CENTRAL FERIHEGYEN(x)

life.hu

Túl sokat stresszelsz? A szervezeted jelzi, ha ideje megállni(x)

life.hu

A PMS-barát étkezés, ami a súlykontrollban is segítségedre lehet(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

6 ezer eurót ítélt meg a bíróság egy prostitúcióra kényszerített nőnek, kiesett bér gyanánt

KÜLFÖLD

Migránsok erőszakoltak meg egy 15 éves lányt, megúszták a börtönt

KÜLFÖLD

Kapaszkodj: Apáti Bence leleplezte Zelenszkijt – Videó

KÜLFÖLD

Budapest a fő téma a külföldi lapokban, erről ír most mindenki

KÜLFÖLD

„Boszorkány, súgták a démonok” – állítja férfi, aki megölte a barátnőjét

KÜLFÖLD

Úgy berúgott a reptéren a magyar szakács, hogy 43 nap kiesett az életéből

KÜLFÖLD

Diszkriminatív a „karácsony”, de Mária és József sem ússza meg

KÜLFÖLD

Újabb háború robbanhat ki, ezúttal Dél-Amerikában feszült a helyzet