Létrehozva: 2023.01.16.

Tele vannak nyugati termékkel az orosz boltok polcai

Az ember azt hinné, hogy az orosz-ukrán háború következményeként minden nyugati multicég kivonult Oroszországból. A valóság azonban úgy tűnik, az, hogy a háború áldozatainál is jobban sajnálják a nagy nyugati cégek a pénzt.

Sorra jelentették be tavaly a nyugati multicégek, hogy az orosz agresszió miatt kivonulnak a közel 150 milliós piacról. Még korai lenne számot vetni, hogy kik a háború legnagyobb vesztesei, de minden jel arra utal, hogy a nyugati nagyvállalatok nem akarnak közéjük tartozni, mivel a jelentős többségük még ma is jelen van az orosz piacon. 

Képünk illusztráció Fotó: AFP

Már önmagában az meglepő, hogy a holland székhelyű Spar élelmiszerlánc még mindig jelen van Oroszországban. Ha az aktuális katalógusokat megnézzük, akkor azonban az is világossá válik, hogy a nyugati világmárkák tömkelege várja az orosz vásárlókat. A teljesség igénye nélkül, az alábbi márkák ma is kaphatók Moszkvában:

  • Bonduelle
  • Whiskas
  • Heinz
  • Milka
  • Dove 
  • Colgate
  • Gilette
  • Persil
  • Lays
  • Tuborg
  • Amstel
Forrás: myspar.ru

Wintermantel Zsolt éppen ezzel kapcsolatban osztott meg egy érdekes videót a Facebook profilján. Újpest korábbi polgármestere annyit írt a felvételhez:

Micsoda szankciók. Hogy kivonultak a nagy nemzetközi márkák Oroszországból... Ja nem. Mégis van az a pénz, amiért korpásodik a haj... 

Vannak cégek, amelyek csak eljátszották a kivonulást

A hirado.hu korábban emlékeztetett, hogy a háború következtében az Európai Unió is számos szankciót vezetett be az ország ellen – ezzel együtt több mint 600 multinacionális vállalat jelentette be, hogy önként kivonul az orosz piacról. A Real Reporter Youtube-csatornája ennek ellenőrzésére egy orosz bevásárlóközpontban tett túrát, és leleplezte azokat a vállalatokat, amelyek látszólag kivonultak Oroszországból, azonban trükközve ugyan, de jelenleg is árulják termékeiket.

A felkeresett orosz plázában a Magyarországon is jól ismert Reserved lengyel ruhamárka üzlete továbbra is megtalálható. A kereskedő azonban azzal trükközik, hogy már „RE” néven fut tovább. Az üzlet polcain azonban még a régi címkével találhatók meg a ruhadarabok. Az egyik moszkvai Levi’s üzlet is újra nyitott „JNS” néven. A boltnak új tulajdonosa is van, az ikonikus amerikai farmerek viszont továbbra is megtalálhatóak a polcokon.

A beváráslóközpontban a Real Reporter tudósítója számos bezárt üzletet is talált, többek között a spanyol Inditex nevű vállalathoz tartozó Zara, Pull and Bear, Bershka, és Oysho ruházati boltokat. Érdekes azonban, hogy számos márka, mint például az előbb említett Zara, Bershka és Pull and Bear ruházati cikkei még mindig elérhetőek az interneten keresztül. A riport készítője a végén úgy összegez:

A nyugati cégek tehát lehet, hogy nem nézik jó szemmel az orosz-ukrán háborút, a pénzveszteséget azonban még jobban utálják

Elbukott szankciók, Oroszország nyersanyag-bevételei jócskán nőttek

Az Európai Unió nemcsak gazdasági, hanem politikai nyomásgyakorlásba is belekezdett tavaly. Folyamatos szankciókkal próbálta elérni, hogy megroppanjon az orosz gazdaság. Egy frissen megjelentetett statisztika azonban jól mutatja, hogy az EU szankciós politikája megbukott. 

"Az olajból és gázból származó költségvetési bevételek 28 százalékkal, 2500 milliárd rubellel (csaknem 34 milliárd euróval) nőttek tavaly" – mondta Alekszandr Novak miniszterelnök-helyettes az állami televízió által közvetített kormányülésen. A Gazprom-csoport 15,5 milliárd köbméterre növelte a Kínába irányuló gázszállítást egy szibériai vezetéken keresztül. Az olajkitermelés is két százalékkal, 535 millió tonnára nőtt, miközben az olajexport hét százalékkal növekedett.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiderült az igazság Kucsera Gábor és Tápai Szabina házasságáról

borsonline.hu

Elfogadta a parlament: teljes mértékben betiltják a cigaretta árusítását

vg.hu

Ingatlan-kisajátítás: áll a bál Józsefvárosban – előkerült egy videó, ami mindent megváltoztat

vg.hu

Történelmi eső mosta le a térképről Dubajt

origo.hu

Keményen nekimentek Berki Mazsinak

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 23.: az Oroszlán megkönnyebbül, a Nyilasnak komoly felismerései vannak

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

"Ki fog látszani a s*nám" - Kiakadtak a túl szexi ruha miatt az olimpikonok

magyarnemzet.hu

Budai Gyula feljelentést tett, Szabó Tímea szerint szép lett a Lánchíd + videó

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

A háború Csehország egyik leggazdagabb emberévé tette a "fegyveripar urát"

KÜLFÖLD

"Jobb lesz nektek nélkülem!" – Szívszorító üzenetet hagyott hátra a csodálatos édesapa

KÜLFÖLD

Borzalom: ágyban evett az 5 éves kisfiú, ezért megölte a nevelőanyja

KÜLFÖLD

Elfoglalt egy szirénázó mentőt a feldühödött tömeg, elképesztő, ami ezután történt