Létrehozva: 2023.01.10.
Módosítva: 2023.01.10.

A németeket megdöbbentették az újabb migránstámadások

Pirotechnikai eszközökkel és vasrudakkal támadtak tűzoltókra és rendőrökre Berlinben szilveszterkor. Sok mentős is megsérült.

Berlin polgármesterét megdöbbentették a segélyszolgálatok elleni szilveszteri támadások. Franziska Giffey Berlin kormányzó polgármestere a történtek után a Twitteren kijelentette:  "A támadások félelmet és rémületet keltettek a városunkban, és ezeknek semmi köze az újév fogadásához." Bejelentette: 

"Újra beszélnünk kell a szenátusban a fegyvermentes zónák bővítéséről." 

szilveszter,petárda,tűzijáték
Fotó: InfinitumProdux / Shutterstock

A rendőrség és a tűzoltóság összesen 33 sérültről számolt be. Még a tapasztalt segélyszolgálatokat is megdöbbentette a rájuk támadó csoportok agresszivitása, akik közül néhányan álarcot viseltek. Pirotechnikai eszközökkel és vasrudakkal ütlegelték a mentősöket, tűzoltókat. Szándékos gyújtogatások is voltak a városban, a tűzoltók sok esetben csak rendőri segítséggel tudták végezni a munkájukat.

"Nem számítottunk erre az agresszivitásra" 

- mondta Thomas Kirstein, a  tűzoltóság szóvivője. 

Szilveszterkor a berlini tűzoltóság több mint 1700 akciót hajtott végre, csaknem 700-zal többet, mint egy évvel ezelőtt a koronavírus-korlátozások idején. 22 embert sebesítettek meg a rakéták. 38 esetben a segélyszolgálatokat támadták meg, közülük 15-en megsérültek. Az egyik sérült mentőst  kórházba kellett szállítani.

Az eddigi megállapítások szerint 18 rendőr sérült meg, közülük egy súlyosan. A rendőrök 103 embert, köztük 98 férfit és öt nőt fogtak el, és számos nyomozást indítottak. 

Több mint száz embert vettek őrizetbe csak Berlinben a szilveszter éjjel kitört zavargások miatt. A német főváros főleg bevándorlók lakta negyedében fiatalok tűzijátékkal és rakétákkal céloztak a szórakozó tömegre, de a rendőrökre, a mentőkre és tűzoltókra is rátámadtak: több tucat ember megsérült. A német kormány elítélte a történteket, a belügyminiszter szigorú büntetéseket sürgetett a randalírozókra. Hasonló incendesek történtek több német nagyvárosban is, köztük Lipcsében és Kölnben.

Fiatal férfiak egy csoportja kövekkel, és palackokkal dobálja a helyszínre érkezett mentősöket az M1 Híradóban bemutatott videón. Az ápolóknak esélyük sem volt a menekülésre, az autójukba szorultak. A felvételek Berlinben készültek szilveszter éjjel. A videót az egyik közösségi oldalra töltötték fel, amihez azt írták, afrikai, és arab migránsok támadnak a mentősökre.

Egy felvételen pedig az látszik, hogy a szirénázó mentőautót tűzijátékokkal lövik, és üvegekkel dobálják meg.

Zavargásokba torkollott a szilveszter éjjel a német fővárosban, tomboló, többségében fiatal férfiak pirotechnikai eszközökkel, petárdákkal és tűzijátékokkal vették célba a járókelőket.

Voltak akik a lakásokra lőttek, egy több emeletes ház ki is gyulladt.

De az internetre több olyan videót is feltöltöttek, amin férfiak pisztolyokkal lövöldöznek az utcán. Voltak akik babakocsival menekültek kétségbeesetten az utcáról.

Rengeteg munkája volt a tűzoltóknak. Többnyire lángoló járművekhez riasztották őket, de a vandálok felgyújtottak például egy benzinkutat is. A tűzoltók is erőszak áldozatai lettek. Berlin Kreuzberg városrészében például 200 maszkos támadt azokra a tűzoltókra, akik épp oltani készültek. Petárdákkal és söröshordókkal rontottak nekik. Amíg ők a tüzet próbálták oltani, kifosztották a járművüket.

A hatóságok nem tudták megfékezni az indulatokat, a tomboló emberek a karhatalmi erőkre is rátámadtak. Egy  felvételen például jól látszik, hogy tűzijátékkal egyenesen a rendőrökre céloznak. Egyikőjüket el is találták.

Minden korábbinál több támadás érte a mentőszoláglatokat – közölte a berlini rendőrség. Több mint 100 embert vettek őrizetbe.

A német kormány határozottan elítélte a berlini utcákon történteket, a belügyminiszter szigorú büntetéseket sürgetett a randalírozókra.

A honvédelmi miniszter azonban a bírálatok özönét vonta magára az újévköszöntő videójával.

A szociáldemokrata Christine Lambrecht az utcán állva mondta el jókívánságait, de a tűzijátékok és petárdák zaja teljesen elnyomta az ő hangját.

Európa közepén háború dúl, fogalmazott a miniszter, de ő az ukrajnai háborúra gondolt, ám – mint mondta – ennek köszönhetően sok érdekes, és nagyszerű emberrel találkozhatott az elmúlt évben.

Serap Güler, a CDU védelmi politikusa a twitteren követelte a miniszter menesztését. A bejegyzésben azt a kérdést tette fel, hogy ezek után ki vegye komolyan Németországot.

Nem a mostani volt az első eset, hogy németországban zavargásokká fajult a szilveszter. Máig emlékezetes, ami hét éve történt: 2016 január elsejére virradó éjjel tömegesen zaklattak szexuálisan nőket Kölnben. Arab és afrikai férfiak rontottak rájuk, fogdosták és kirabolták őket. Akkor több mint 1100 büntetőfeljelentés történt.

Az erőszakos szilveszteri támadások után a rendőrség és a tűzoltóság vezetősége hatásos megoldást vár a német politikusoktól. Azt szeretnék elérni, hogy lehetővé váljon a bevetések videódokumentációja, továbbá a petárdákat is betiltatnák.

A szilveszter éjszakán történt támadásoknak, melyek áldozatai többségében tűzoltók és rendőrök voltak, következménye kell, hogy legyen – hívta fel a figyelmet a Német Tűzoltók Szakszervezete.

A szakszervezet Berlin-Brandenburg tartományi csoportja szerint a hatósági járműveket el kell látni fedélzeti kamerával, úgynevezett „dashcam-el”, amelyek a szélvédő mögött kapnának helyet. Segítségükkel jobban dokumentálhatóak lennének a katasztrófavédők ellen elkövetett bűncselekmények – mutatott rá a Tagesschau híroldal hétfőn közzétett cikkében.

A szakszervezet továbbá a testkamerák fontosságát is hangsúlyozta, amelyek jelenleg tesztelés alatt vannak.

Berlin belügyi szenátusa még korábban ígéretet tett arra, hogy a fővárosi rendőrök és tűzoltók háromszáz testkamerát kaphatnak, amelyek segítséget nyújtanak majd a támadások és más esetek dokumentálásában.

„Elképesztő, hogy mit éltek át kollégáink ezen a szilveszter éjszakán” – nyilatkozta Lars Wieg szakszervezeti vezető.

Zavargásokba torkollott a szilveszter éjszaka Németország több városában

A koronavírus miatti lezárások következtében két petárdák nélküli szilveszter után Németország-szerte rengeteg súlyos baleset és bűncselekmény történt az év utolsó napján, melyek többek között a tűzoltókat és rendőröket érintették, akiket petárdákkal és pirotechnikai eszközökkel támadtak meg.

A berlini rendőrség számos súlyos esetről számolt be, több tűzoltó és rendőr is megsérült,

a jelentések szerint eddig összesen 33 sérültről lehet tudni

– közölte a híroldal.

A tűzoltók megdöbbentek az erőszak ilyen mérvű megnyilvánulásától és a támadások számától, ugyanis a beszámolók szerint sörösrekeszeket és poroltókat dobtak a rendőrökre és tűzoltókra, továbbá oltás közben pirotechnikai eszközökkel és petárdákkal lőtték őket, mentőautókat fosztogattak.

Petárda tilalmat követel a Német Rendőri Szakszervezet

A támadásokra reagálva a berlini rendőrség szakszervezete azt követeli, hogy tiltsák be a petárdázást, mint fogalmaztak: „meg kell akadályozni, hogy ezek az emberek még egyszer ilyen cselekményeket kövessenek el.”

A tűzoltó szakszervezet is hasonlóan vélekedik, szerintük ugyanis „jövő szilveszterig ezt a problémát meg kell oldani”.

A Német Tűzoltók Szövetségének elnöke Karl-Heinz Banse a dpa hírügynökségnek adott nyilatkozatában elmonda:

„nincs szükségünk keményebb törvényekre, csak azt szeretnénk, hogy ezeket az intézkedéseket alkalmazzák is. Nem elfogadható, hogy kollégáimat kis híján halálra gázolják, megtámadják és a bíróság pedig elbagatelizálja ezeket a bűncselekményeket”.

A konzervatív CDU/CSU és az szabaddemokraták pártja az általános tilalom ellen szólaltak fel

A konzervatív Kereszténydemokrata és Keresztényszociális Unió (CDU/CSU) és a liberálisok sem értenek egyet a pirotechnikai eszközök teljes betiltásával – mutatott rá a Tagesschau.

„Bűnözők viselkedése nem vezethet ahhoz, hogy békés polgáraink ne használhassanak ilyen eszközöket. Az önkormányzatok már most is kijelölhetnek petárdamentes övezeteket és megszabhatnak tilalmi időket. Ez rendben is van így”

– fogalmazott Thorsten Frei CDU-s politikus. Hasonlóan vélekedett a szabaddemokraták (FDP) parlamenti frakciójának vezetője is, Christine Aschenberg-Dugnus.

A Szociáldemokrata Párt (SPD) belügyi bizottságának szóvivője, Lars Castellucci pedig kiemelte, hogy pártja az erőszak minden formáját elítéli, ezért a jogállamnak keményen fel kell lépnie, míg párttársa, Dirk Wiese szerint csupán csak bizonyos kerületekben szükséges a petárdázás betiltása.

Egy „baráti ország hírszerző szolgálatától” kapta a fülest a német terrorrelhárítás, ami miatt a különleges egység vezetője szombat este elrendelte az azonnali házkutatást egy Ruhr-vidéki kisváros, Castrop-Rauxel egyik lakásában. Ezt Herbert Reul, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány CDU-s belügyminisztere erősítette meg vasárnap reggeli sajtótájékoztatóján.

„Komolyan vehető bejelentést kaptunk, ami miatt a rendőrség úgy döntött, hogy még az éjszaka folyamán beavatkozik” – mondta Herbert Reul, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány belügyminisztere vasárnap reggeli sajtótájékoztatóján.

Mint arról a hirado.hu is beszámolt, a német rendőrség terrorelhárító alegysége rajtaütés során őrizetbe vett egy 32 éves iráni férfit (és a vele élő fivérét), aki terrortámadást vagy –támadásokat készített elő. A rendőrség szerint a gyanúsítottak „iszlamista indíttatásból” készültek tettük elkövetésére, és a támadáshoz vegyi anyagokat – többek közt ciánt és a biológiai fegyverek egyik elterjedt hatóanyagának számító ricint – akartak felhasználni.

A Bild című lap szerint a Német Szövetségi Bűnügyi Hivatal napok óta nyomozott az iráni testvérpár után. A lap úgy értesült, hogy a német belbiztonsági szerveket egy „baráti hírszerző szolgálat” figyelmeztette a vegyi támadás veszélyére.

Az N-Tv hírtelevízió hírportálja emlékeztetett: egy Kölnben történt négy évvel ezelőtti eset már megmutatta, hogy a ricin mennyire veszélyes.

Akkor egy tunéziai férfi és német felesége állította elő a vegyi anyagot egy lakótelep egyik 15 emeletes házában, ami robbanásokat idézett elő a konyhában. A német hatóságokat akkor is egy külföldi titkosszolgálat figyelmeztette.

A rendőrségi szakértői jelentés szerint körülbelül 13 500 embert lehetett volna megölni a lakásban tárolt ricinnel.

A karácsony óta eltelt időszakban megnőtt a gyilkosságok és a robbantások száma Svédország fővárosában. A legnagyobb példányszámú svéd napilap, az Aftonbladet információi szerint a stockholmi rendőrség nem képes kezelni a problémát, a rendőri vezetők – és most már politikusok is – az ország más részeiből odavezényelt egységekkel tennének rendet a káosz felé sodródó fővárosban.

Nem ritka, hogy a jóléti Svédországban gyilkosságok, bandák közötti leszámolások zajlanak. Ám a karácsony óta eltelt időszakban a gyilkosságok és a robbantások száma megnőtt. A mostani szomorú bűncselekmény-sorozatot – néhány nap leforgása alatt hat robbantás történt, és hat ember halt meg – egy Rinkebyben, karácsonykor történt gyilkosság indította el.

A közel 90 százalékban bevándorlók által lakott városrészben a svéd rendőrség adatai szerint a legmagasabb a bűnözési arány a fővárosban.

Az Aftonbladet információi szerint a fővárosi rendőrök nem tudják önerőből megoldani a helyzetet, ugyanis sem elegendő eszköz, sem pedig humán erőforrás nem áll rendelkezésükre.

 

 

Tetézi a bajt, hogy bűnügyi szakértők szerint a közeljövőben még több bűncselekmény várható, ugyanis Svédország tele van különböző – zömében migrációs hátterű – bűnszervezetekkel, amelyek háborúban állnak egymással.

A mostani gyilkosságra is nagy valószínűséggel fegyveres válasz fog érkezni, ezért az ország más régióiból mintegy száznyolcvan rendőrt vezényelnek a közeljövőben a svéd metropoliszba.

A stockholmi rendőrség parancsnokhelyettese, Lisa Granqvist a sajtó kérdésére elismerte, a helyzet eszkalálódott, ám szerinte a főváros jó ideje együtt él a bűnözéssel. Véleménye szerint félő, hogy az átcsoportosítások miatt más ügyeket „parkolópályára kell helyezniük” a nyomozóknak, s ez további nehézségekhez, az ügyek torlódásához vezet.

Az egyre tarthatatlanabbá váló helyzetre a köztudottan bevándorláspárti svéd politika is felfigyelt, és megoldást szeretne az ügyekben.

Gunnar Strömmer svéd igazságügyi miniszter sajtótitkára közölte: heti találkozókat szerveznek a minisztérium illetékesei, valamint a rendőrség vezetői között a probléma mielőbbi megoldása és a szervezett bűnözés felszámolása érdekében.

Rekordszintre emelkedett az idén Svédországban a lőfegyverrel elkövetett gyilkosságok száma – közölte hétfőn a stockholmi kormány.

A halálos kimenetelű lövöldözések száma megnövekedett, és újabb véres csúcsot ért el az idén” – hangsúlyozta Gunnar Strömmer igazságügyi miniszter. A tárcavezető szerint 2022-ben eddig hatvanan vesztették életüket lőfegyvertől.

A térség más országai közül Norvégiában négy, Dániában négy, Finnországban két gyilkosságot követtek el lőfegyverrel.

Strömmer úgy fogalmazott, hogy ezek a gyilkosságok csak a jéghegy csúcsát jelentik, mert a társadalom egyes részeit erőszak szövi át, és jelentős a szervezett bűnözés is. Tavaly 45 embert lőttek le Svédországban, 2012-ben ez a szám még 17 volt a Svéd Országos Bűnmegelőzési Tanács szerint.

Az igazságügy-miniszter kiemelte, hogy a kormány különleges testületet hoz létre a tárcán belül a szervezett bűnözés elleni harc összehangolása végett. „Egyetlen tisztességes társadalom sem fogadhatja el, hogy hetente valakit agyonlőnek a nyílt utcákon” – húzta alá Strömmer.

A korábbi, szociáldemokrata vezetésű svéd kormány jelentősen megerősítette a rendvédelmi szerveket, és szigorúbb büntetésekkel sújtotta a lőfegyverrel elkövetett bűncselekményeket, mégsem tudta megfékezni a bűnszervezetek terjeszkedését. A szeptember 11-i parlamenti választások nyomán többséget szerzett jobboldali pártok tömörülése a korábbinál is szigorúbb fellépést ígért a bűnözéssel szemben. Elképzelései között szerepel olyan övezetek kialakítása, ahol előállíthatják és megmotozhatják a gyanúsítottakat, ezenfelül kétszeresére emelnék a bűnszervezetekhez köthető bűncselekmények büntetési tételét, valamint kiterjesztenék a hatóságok jogkörét a bűnözők lehallgatására.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ez a felkelés volt a magyar történelem egyik legnagyobb lázadása

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

borsonline.hu

Egy újabb álompárnak vége: a műsorvezető bejelentette, külön utakon folytatják párjával

hirtv.hu

Vadásznak a hadkötelesekre Kárpátalján + videó

metropol.hu

Szoboszlai a rossz példa, a pénz nem minden

mandiner.hu

Baljós árnyak: Finnország kihúzta a gyufát az oroszoknál

origo.hu

Marics Peti félmilliót bukott egyetlen este

astronet.hu

Heti holdhoroszkóp 2024. április 22-28.: a Skorpió telihold segít az elengedésben

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

„Megígérte, hogy visszajön”- Asztmarohamot kapott a trambulinon egy kisfiú, nem tudták megmenteni

KÜLFÖLD

„Szerencséje, hogy életben van” – Iskolaigazgatójára támadt egy kilencedikes diáklány

KÜLFÖLD

„Életem legjobb formájában voltam” – Ez jelezte, hogy rákos lett a fitt édesanya

KÜLFÖLD

Elhunyt az évszázad rablásának kiagyalója: A sírba vitte magával a titkot, hogy hova tűntek a milliók