KÜLFÖLD

Szerző Ripost

2 hónapja

Durva télre számítanak a Covid miatt a britek

Az omikron újabb változatai okozhatják a bajt.

Pusztító járványhullámra számítanak az Egyesült Királyságban idén télen, amit szakértők szerint az omikron újabb változatai okozhatnak. Jóslatukat az elmúlt hetek koronavírusos fertőzésesek adataira is alapozzák - derül ki a Mirror beszámolójából. Nálunk viszont egyelőre reményteli a helyzet.

covid
Fotó: Pixabay

Bő egy hét alatt több mint egymillió Covid-fertőzött tesztje lett pozitív

Egy hét alatt 14 százalékkal nőtt a Covid-19 fertőzések száma a szigetországban, ami nyár óta a legkiugróbb emelkedés. A kórházi betegek száma is megnőtt, az utóbbi hét napban 37 százalékos emelkedés volt tapasztalható a koronavírusos eseteknél. Szakértők úgy vélik, mivel nem vizsgálták ki a vírus új változatait, emiatt pusztító járványhullám söpörhet végig télen a briteknél.

Bár nincs egyértelmű bizonyíték az őszi Covid-hullám beindulására, a Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) szerint a magánháztartásokban összesen 1,1 millió ember tesztje volt pozitív Angliában a szeptember 17-ig tartó hét napban, és az azt követő hét pár napjában, szeptember 20-ig.


Ez a fertőzés legújabb tünete

A kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogy a vírus jelenlegi domináns tünete a torokfájás, ez a fertőzöttek kétharmadánál jelentkezik. Sokan azonban még mindig a kormány korábbi tünetekkel kapcsolatos irányelveit használják, amelyek már nem állják meg a helyüket.

A láz és a szaglás elvesztése nagyon ritka manapság – sok idős ember talán nem is hiszi, hogy Covid-fertőzött. Csak azt gondolják, hogy megfázásról van szó, és nem tesztelik magukat 

– idézi a lap Lawrence Young professzor szavait, aki a The Independent-nek nyilatkozott.

A Warwicki Egyetem virológusa arra is figyelmeztet, hogy a két omikron-alváltozat – a BA.2.75.2, amely a BA.2-ből származik, és a BQ1.1, amely a BA.5-ből származik – télen súlyosan megterheli az egészségügyi ellátórendszert.


 

Itthon most reménytelibb a helyzet

Eközben a Nemzeti Népegészségügyi Központ múlt hét szerdán közzétett adatai szerint a korábbi héten tapasztalt stagnálás után országos átlagot tekintve hazánkban enyhén csökkent a szennyvíz SARS-CoV-2 örökítőanyag koncentrációja, ami reményekre adhat okot. A vizsgált városok többségét stagnáló tendencia jellemzi, emelkedés sehol sem figyelhető meg. Csökkenés Budapest déli szennyvíztisztítójában, Szegeden és Veszprémben tapasztalható. A mért koncentrációk két mintavételi helyen  - Kaposváron és Kecskeméten- a mérsékelt, míg 20 helyszínen az emelkedett kategóriába esnek.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!