KÜLFÖLD

Szerző Ripost

1 hónapja

"Nem engedhetjük meg magunknak, hogy fűtsünk" - mondja az angol édesanya takarókba burkolózva

Aggódik, hogy a helyzetük csak egyre rosszabb lesz. Munkát is nehezen talál.

Az Egyesült Királyságban, Birminghamben élő Sarah Smith azt mondja, csak úgy tudja a téli hideggel és a megnövekedett energiaárakkal felvenni a harcot, hogy nappal plédekbe burkolózik otthon a fűtetlen lakásban, hogy így spóroljon a számlán, és legalább éjszakára bekapcsolhassa a fűtést a gyerekeinek - számol be a Mirror.

hideg takaró fűtés energiaválság
Képünk illusztráció Fotó: Pixabay

Nagyon nehezen tudom megoldani ezt a helyzetet. Két gyermekem van, és ott van a tévé, a gáz és villany. Sajnos gyakran nem engedhetjük meg magunknak, hogy bekapcsoljuk a fűtést. Amikor a gyerekek iskolában vannak, lekapcsolom, hogy legalább éjszaka be tudjuk fűteni a szobákat. De még így is megesik, hogy akkor is le kell kapcsolnunk, mert egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak, hogy fűtsünk

- panaszkodott az asszony a Birmingham Live riporterének. 


"Ez csak egyre nehezebb"

Az édesanya azt mondja, egyre gyakrabban kell feltöltenie a gáz- és villanykártyáját, hogy melegen tartsa az otthonukat. A fűtés számára megfizethetetlenné vált. 

Sarah az áramot és a gázt egy úgynevezett feltöltős kártyával vásárolja a szolgáltatóktól, ami azt jelenti, hogy egy bizonyos összegért bizonyos mennyiségű áramot és gázt tud vásárolni. Amikor a kártyára töltött pénz elfogy, megszűnik az áram- és gázszolgáltatás.

Pénteken felteszem rá a pénzt, és hétfőre mind elfogy. Ilyen árak mellett a gáz és a villany feltöltőkártya nagyon gyorsan lepörög és azt gondolom, ez csak egyre inkább így lesz. Egy takarót kell magam köré csavarnom, mert nem engedhetem meg magamnak állandóan a fűtést

-  mondta el a 49 éves asszony. 

Sarah azt is elárulta, hogy jelenleg munkanélküli, az állam által nyújtott anyagi támogatásból él a gyerekeivel. 

Amit a családunk kap, azzal nem jutok messzire. A túléléshez sem elég. Kifizetem a gázt és a villanyt, az ételt és a gyerekeket legfontosabb szükségleteit, plusz dolgokra már nem jut

- tette hozzá.

Angliában október 1-jétől az átlagos háztartási energiaszámla 1971 fontról (kb. 950.000 forint) 2500 fontra (kb. 1.200.000 forint) emelkedik, ami  Liz Truss miniszterelnök által a hónap elején bejelentett energiaárgarancia plafon.

 

Tart a közelgő karácsonytól is

Sarah attól tart, a helyzet csak romlik, ahogy egyre hidegebb lesz, miközben aggódik amiatt is, hogy mennyibe fog kerülni idén a karácsony a növekvő számlák mellett. Bár sokak számára a karácsony az év kedvenc időszaka, idén megterhelő lesz, hogy a háztartási kiadások decemberben megnőnek.

Unokáim is vannak már... Egy biztos, ez egy nehéz év 

– sóhajtott Sarah. 

 

"Nem akarok a fenekemen ülni, addig is önkéntesként dolgozom”

ételosztás
Képünk illusztráció Fotó: Pixabay

A jelenleg munkát kereső anyuka még nehéz helyzete ellenére is képes másokra gondolni: egy keresztény szervezetnél önkénteskedik, akik élelmiszert osztanak rászorulóknak. Sarah azt mondja, szívesen támogat másokat, akik ugyanúgy küzdenek, mint ő, ezért rendszeresen kimegy az utcára is, hogy segítsen a hajléktalanokon. Sokat jelent neki, hogy valami fontos dolgot, másokkal jót tehet.

Szeretek segíteni másokon. Ez visszaad valamit a közösségnek. Eközben próbálok munkát keresni, hetente ott vagyok a munkaügyi központban, hátha adódik valami. Remélem, hogy hamarosan találok munkát és nem kell fagyoskodnunk

- nyilatkozta az anyuka.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!