KÜLFÖLD

Szerző Gaál József

2 hónapja

Putyin elárulta, mit nyert és veszített Oroszország a háborúval

Annak ellenére, hogy az orosz elnök erről nem akart beszélni, végül mégis kifejtette véleményét a háborúról.

Szerző Gaál József

Kedden, a Keleti Gazdasági Fórum második napján Vlagyimir Putyin egy pódiumbeszélgetésen vett részt más országvezetőkkel Vlagyivosztokban. Felszólalása során az orosz elnök többek közt kifejtette véleményét a világ gazdasági és politikai helyzetéről, az energiaválságról, az élelmiszerhiányról, valamint az orosz-ukrán háborúról is. A londoni székhelyű Reuters hírügynökség beszámolója szerint az utóbbi témát látványosan kerülte Putyin, ám az előadás végén a beszélgetés moderátora nekiszegezte a kérdést, hogy Oroszország veszített-e valamit eddig a háború során.

Oroszország semmit sem veszített és nem is fog veszíteni. Ehelyett csak a szuverenitásunkat nyertük vissza. Zajlik bizonyos polarizáció a világban, és Oroszországon belül is, de úgy vélem, ez csak a javunkra válik. Minden felesleges, káros és az előrehaladásunkat akadályozó dolgot el fogunk hárítani

– fogalmazott Putyin, majd hozzátette: Oroszország elkerülhetetlenül „fel fogja venni a fejlődés ütemét”, ami az ország szuverenitásán fog alapulni.

Vlagyimir Putyin felszólalása a Keleti Gazdasági Fórum második napján

Az orosz elnök azzal folytatta, hogy szerinte „Ukrajnában a katonai akciók 2014-ben kezdődtek, az ukrajnai puccs után, amikor azok, akik nem akartak békés fejlődést, a saját népük elnyomására törekedtek, és az egyik katonai műveletet a másik után hajtották végre, és nyolc éven át népirtást folytattak a donbaszi emberek ellen”. Mint fogalmazott, „Oroszország csak azután döntött szintén a katonai akció mellett, hogy a konfliktus békés rendezésére tett minden kísérlet kudarcot vallott”.

Beszéde első felében egyébként Putyin kifejtette, hogy országának bőségesen van eladható energiahordozója, amit nem tartana vissza Európától sem, ha a nyugati országok hajlandók lennének kereskedni vele. Majd hozzátette: az Északi Áramlat 2. gázvezeték is készen áll a szállításra, szerinte, ha Németország úgy akarja, akár már holnap is elindulhat a szállítás.

Emellett az orosz elnök kitért arra is, hogy szerinte a jelenlegi inflációs környezetben az európai országok igyekeznek minél több élelmiszert felvásárolni, hogy ezzel lejjebb tudják szorítani az árakat és megfékezhessék az inflációt. Úgy véli, hogy ez az élelmezési válság elszabadulásához vezethet, amivel Európa éhezésre ítéli a szegényebb országokat. Éppen ezért el kell gondolkodni a ukrán gabona Európába történő exportálásának korlátozásán – jelentette ki Putyin, majd hozzátette, hogy erről már tárgyal Recep Tayyip Erdogan török elnökkel.

Szerző Gaál József

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!