Létrehozva: 2022.09.30.
Módosítva: 2022.09.30.

Kongatják a vészharangot Németországban

Egyre nagyobb a félelem a tél miatt.

A német élelmiszerbanknak, a Deutsche Tafel-nek több embert kell ellátnia, mint valaha. A Német Gazdaságkutató Intézet (DIW) felmérése szerint 2020-ban 1,1 millió rászoruló volt az országban, most pedig úgy kalkulálnak, hogy ez a szám megduplázódik. Egy szóvivő rendkívül feszültnek nevezte a helyzetet – olvasható a Jungefreiheit.de cikkében.

A felmérés szerint meredeken emelkedett azok száma, akik annak ellenére szorulnak rá az élelmiszerbankra, hogy van állandó munkahelyük.

„Természetesen a jelenlegi magas infláció is szerepet játszik ebben – mondta el Markus Grabka, a DIW kutatója.

A magas energiaköltségek miatt olyanok is eljönnek, akiknek a jövedelme korábban elegendő volt.

Eközben körülbelül minden harmadik embert el kell utasítani.

Az élelmiszerhiány a német élelmiszerbankot is érinti

„Azt látni, hogy nem elég a segítség, és hogy a szegénységben élők számára szükséges támogatás pont azok részéről hiányzik, akik valójában felelősek a helyzetért” – nyilatkozta Sirkka Jendis, a Tafel ügyvezető igazgatója.

Nemcsak a rászorulók növekvő száma, hanem az adományok csökkenő száma is problémát jelent a Deutsche Tafel számára.

Az általános élelmiszerhiány miatt egyre kevesebb termék marad meg a nagy kereskedelmi láncoknál, akik így egyre kevesebbet adományoznak. Eddig az alapötlet ugyanis az volt, hogy olyan élelmiszereket osztanak szét, amelyeket egyébként kidobtak volna.

Most az egyesület azt fontolgatja, hogy adományokból további élelmiszereket vásárol, hogy egy alapvető kínálatot garantálni tudjon.

Egyre több élelmiszerbank teszi fel magának a kérdést, hogy meddig fenntartható ez az állapot.

Az Ukrajnából érkező menedékkérők pedig egy újabb csoport, akikkel foglalkozniuk kell.

„A hatóságok számos városban továbbra is a Tafelhez irányítják a menekülteket anélkül, hogy konzultálnának velünk” – magyarázták. „Ez pedig az Ukrajnából érkezőkben azt a téves benyomást kelti, hogy az élelmiszerbankok olyan állami szolgáltatás, amelyre jogosultak.”

A Deutsche Tafel egy önkéntesekből álló egyesület. Olyan élelmiszereket osztanak szét a rászorulók között, amelyeket egyébként a kereskedelmi láncok kidobtak volna. Németországban évente mintegy 265 000 tonna élelmiszert osztanak szét 960 intézmény között. 2018-ban az egyesületet kritika érte, amikor egyes helyszíneken az életosztásnál a német állampolgárokat részesítették előnyben.

A lakosság nagy része nem tud már pénzt félretenni a rendkívüli áremelkedés, például a megnövekedett rezsi miatt Németországban. A BVR bankszövetség becslése szerint a megtakarítási ráta 2014 óta először egyszámjegyűre csökkenhet az idén.

A kedden publikált tájékoztatás szerint a német szövetkezeti bankok szövetsége (Bundesverband der Deutschen Volksbanken und Raiffeisenbanken, BVR) 2022-re 9-10 százalékos lakossági megtakarítási rátával számol. A magánháztartások eszerint minden száz euró rendelkezésre álló jövedelem után kilenc-tíz eurót tudnak félretenni.

Ezzel szemben a koronavírus-járvány idején sokaknak több pénze maradt mint normális időkben. Egyebek között azért, mert a nyaralások elmaradtak, és a szabadidős létesítmények ideiglenesen bezártak.

A szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis legfrissebb adatai szerint Németországban a megtakarítási ráta 2020-ban rekordot ért el a rendelkezésre álló jövedelem 16,4 százalékával, és 2021-ben is viszonylag magas, 15,1 százalékos marad.

Az energiaár-válság már a középosztályban is aláássa az előtakarékosságra épülő gondoskodást” – figyelmeztetett Andreas Martin, a BVR igazgatótanácsának tagja. Az áremelkedés miatt havi száz eurós egy főre jutó többletkiadás matt elmondása szerint a háztartások akár 44 százaléka nem lesz már képes megtakarításokat felhalmozni.

Októberben a vártnál jobban, új mélypontra romlott a fogyasztói hangulat Németországban a nürnbergi GfK piackutató intézet szerdán publikált felmérése szerint. A GfK fogyasztói szakértője, Rolf Bürkl a felmérés eredményeit kommentálva kifejtette: „Sok háztartás jelenleg arra kényszerül, hogy lényegesen több pénzt költsön energiára, vagy a jóval magasabb fűtésszámlákra tegyen félre.”

A GfK fogyasztói hangulatindexe mínusz 42,5 pontra csökkent októberre vonatkozóan az előző havi mínusz 36,8 pontról a várt mínusz 39,0 pont helyett. Az októberi érték új negatív rekord.

Az októberi érték jóval elmaradt a koronavírus-járvány elején, 2020 áprilisában mért mínusz 23,1 ponttól. Az index 2020 áprilisa óta két hónap – 2021 szeptembere és októbere – kivételével folyamatosan mínuszban van. Az idei évet mínusz 6,7 ponton kezdte, és azóta folyamatosan csökken.

Az index októberi mélypontja már zsinórban a negyedik negatív rekord az idén. Az index romlását a lakosság körében erősödő recessziós félelmekre és a magasabb energiaköltségek miatti növekvő aggodalmakra vezeti vissza a GfK.

„Sok háztartás jelenleg arra kényszerül, hogy lényegesen több pénzt költsön energiára, vagy a jóval magasabb fűtésszámlákra tegyen félre” – kommentálta a GfK fogyasztói szakértője, Rolf Bürkl a felmérés eredményeit. A GfK havi rendszerességgel állítja össze fogyasztói hangulatindexét Németországra vonatkozóan.

A GfK német fogyasztói klímaindex a fogyasztók gazdasági tevékenységbe vetett bizalmának szintjét méri. Az adatokat mintegy kétezer fogyasztó megkérdezésével készült felmérésből állítják össze, amelynek során a válaszadókat arra kérik, hogy értékeljék a múltbeli és jövőbeli gazdasági feltételek relatív szintjét.

A német állami Deutsche Bahn vasúttársaság téli menetrendjének decemberi érvénybe lépésével áremelésre készül – számolt be a Tagesschau híroldala a társaság csütörtöki bejelentése alapján. A német állami vasút Németország legnagyobb áramfelhasználója, melyet az energiaárak emelkedése igen érzékenyen érintett. Előzetes kalkulációk azt mutatják, hogy jövőre a villamos áram költsége 2 milliárd euró (kb. 840,4 milliárd forint)  többletköltést jelenhet majd a társaságnak.

Németországban december tizenegyedikétől drágul a vonatjegyek ára az intercity és az intercity-express vonalakon, ezáltal az úgynevezett „rugalmas-jegy” ára – amely az utazás megkezdése előtt sztornírozható –, átlagosan 6,9 százalékkal emelkedik.

A huszonöt, ötven és száz utazásra alkalmas bérletek és zónázó vonatok bérleteinek ára pedig 4,9 százalékkal drágul a német híroldal értesülései szerint.

A német állami vasút Németország legnagyobb áramfelhasználója, melyet az energiaárak emelkedése igen érzékenyen érintett. Előzetes kalkulációk azt mutatják, hogy jövőre a villamos áram költsége 2 milliárd euró (kb. 840,4 milliárd forint)  többletköltést jelenhet majd a társaságnak.

A kedvezményes és szuper-kedvezményes bérletárak nem változnak, a tervek szerint továbbra is elérhetőek maradnak 17,90 illetve 21,90 euróért, ami átszámolva kb. 7 500 és 9 200 forintba kerül. A másodosztályú helyjegy ára sem változik, így 4,50 eurót, azaz 1890 forintot fizethet érte aki igénybe veszi a szolgáltatást.

Magas infláció, majd áremelés

A Deutsche Bahn vasúttársaság a magas inflációval magyarázta az áremelések szükségességét.

Mint sok más cég a vasút is kénytelen reagálni a masszív drágulásra, amely a gazdaság minden terén tapasztalható, azonban a megemelt árak jóval az aktuális, 8 százalékos inflációs ráta alatt maradtak – mutatott ár a Tagesschau.

A zónázó vonatok esetében a Német Tarifaszövetség már szeptember elején bejelentette, hogy átlagosan 4 százalékos emelést fog végrehajtani.

A téli menetrend december 11-étől lép életbe, a jegyek pedig október 12-től foglalhatók, így aki december tizedikéig foglal helyet, még a kedvezményesebb áron teheti ezt meg.

Németország megbízható elektromos hálózattal rendelkezik, ennek ellenére nagy a félelem attól, hogy áramszünet – azaz hosszú távú áramkimaradás – következhet be. Gerd Landsberg, a Német Városok és Önkormányzatok Szövetségének (DStGB) elnöke arra figyelmeztet, hogy  télen kiterjedt áramkimaradások léphetnek fel Németországban! Fennáll a tartós áramszünet veszélye, hangsúlyozta  a Welt am Sonntag nevű lapnak.  Wolfram Geier, a Szövetségi Polgári Védelmi és Katasztrófavédelmi Hivatal (BBK) kockázati szakértője pedig azt mondta: „Jelenleg a tartós áramkimaradás jelenti az egyik legnagyobb kockázatot Németország számára”

Fotó: Shutterstock

A szakértők szerint nagy területekre kiterjedő blackout, vagyis tartós áramszünet az elektromos hálózat túlterheltsége miatt következhet be. Például akkor, ha az idén eladott 650 000 hősugárzó gázellátási hiba, vagyis a hőellátás elégtelensége esetén rákapcsolódik a hálózatra.

Landsberg arra figyelmeztet, hogy a szövetségi kormány és a lakosság sincs felkészülve a tartós áramszünet esetén szükséges lépésekre. 

A valódi válsághelyzetekre való felkészüléssel sokkal intenzívebben kell foglalkoznia Németországnak, erőteljesen bővíteni kell a polgári katasztrófavédelmet.

A teljes németországi villamosenergia-hálózat kiterjedt meghibásodása végzetes lenne! Tartós áramkimaradás esetén a mindennapi élet összeomlik. A háztartási gépek, telefonok, világítás mellett a kiskereskedelmi üzletekben már nem működnének az ATM-ek, a pénztárgépek és az elektronikus ajtók. A vonatok nem járnának, leállnának a liftek, a kórházaknak vészhelyzeti áramfejlesztőket kellene igénybe venniük. Ez azt jelenti, hogy az eszközök 50 százaléka működhetne árammal, nem tudnának új betegeket fogadni, az orvosok csak a sürgős eseteket látnák el.

A nem túl rózsás kilátásokra tekintettel a legnagyobb német napilap, a Bild újólag közölte a Szövetségi Polgári Védelmi és Katasztrófavédelmi Hivatal (BBK) lakosság számára összeállított blackout listáját. Ez azt a célt szolgálja, hogy az emberek 10 napot túlélhessenek bevásárlás nélkül.

▶︎ Ivóvíz és élelmiszer 10 napra

 20 liter víz
3,5 kg kenyér, krumpli, tészta, rizs stb.
4 kg zöldség és hüvelyes
2,6 kg tejtermék
1,5 kg hal, hús, tojás
0,357 kg zsíradék és olajok
▶ ︎ Elemes rádió elemekkel

▶︎ Meleg ruházat , ha a fűtés leáll

Ha van kandallója vagy sütője, akkor szén, brikett vagy fa is legyen a házban.

▶︎ Gyertyák, gyufák, öngyújtók és zseblámpák vagy kempinglámpák , beleértve az elemeket és a gázpatronokat.

▶︎ Az akkumulátorral működő eszközöket (mobiltelefonok, laptopok stb.) fel kell tölteni. A napenergiával működő töltő egy későbbi opció.

▶︎ Kempingtűzhely az ételek elkészítéséhez.

▶︎ Higiéniai cikkek (például szappan, fogkefe, WC-papír, szemeteszsákok) és – ha szükséges – bébiétel.

▶︎ Oltóanyag: tűzoltó készülék vagy tűzoltó takaró (mert a kempingkályhák, gyertyák stb. növelik a tűzveszélyt).
▶︎ Fontos: Ne lépjen kapcsolatba a rendőrséggel és a tűzoltósággal (kivéve vészhelyzet esetén). Mivel a segélyhívó számok ilyen helyzetekben mindig túlterheltek, és csak vészhelyzetek bejelentésére szolgálnak – az áramszünet nem tartozik ezek közé. Az áramszünetről és annak időtartamáról azonban megpróbálhat információt kérni az áramhálózat üzemeltetőjétől.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Elképesztő, hogyan szállította rakományát egy autó a 3-as úton, ilyet még a Magyar Közútnál se láttak - videó

origo.hu

Budapesti luxusüzletrablás: újabb megdöbbentő fejlemények derültek ki - videó

metropol.hu

Körtvélyessy felfedte Tordy Géza halálának okát

magyarnemzet.hu

Meghalt Ferich Balázs, a Supermanagement társalapítója, Azahriah menedzsere

ripost.hu

„A színfalak mögött” - Ágyban heverészve kapták le Palvin Barbit

mandiner.hu

A spanyolok szerint Magyarország már nem tartozik Európához

origo.hu

Veszélybe került Marics Peti karrierje

travelo.hu

Mintha idegenek lények lennének - A Kilimandzsáró különleges fái

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Kiszivárgott: sürgősen költözne Katalin hercegné, az is kiderült, hová!

ripost.hu

Pumped Gabo mindenről kitálalt Aurelióval kapcsolatban

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Döbbenet: Egy nő majdnem belehalt abba, hogy pénzt talált az utcán

KÜLFÖLD

„Azt hittem, hogy elvesztettem” – Megtörtént egy anyával a szülők legnagyobb rémálma

KÜLFÖLD

Hátborzongató felvételek: ezek voltak a pilóták utolsó szavai, mielőtt 288 emberrel a fedélzetén lezuhant a gép

KÜLFÖLD

Iskolai verekedés tört ki, kórházba került egy diák