Létrehozva: 2022.08.22.

Energiaválság: Svájcban már népfelkeléstől tartanak az áramszünetek miatt

Svájcot annak ellenére is súlyosan érinti az egész Európára kiterjedő energiaválság, hogy az alpesi ország alig vásárol földgázt Oroszországtól, illetve szankciókat is csak korlátozottan vezetett be Moszkva ellene a háború miatt.

Szerző Gaál József

A svájciak fellázadhatnak és elkezdhetnek fosztogatni, ha az országot a mostaninál is súlyosabb energiahiány sújtja majd idén télen - mondta Sankt Gallen kanton kormánytanácsának biztonsági és igazságügyi vezetője a Blick című német nyelvű svájci napilapnak adott interjújában. Fredy Fassler szerint, hogyha a következő hónapokban hosszabb áramkimaradások lesznek, nem elképzelhetetlen, hogy a svájci társadalom anarchiába süllyed.

Képzeljék el, ha az emberek nem tudnak többé pénzt felvenni az ATM-ből, nem tudnak többé kártyával fizetni a boltban, vagy tankolni a benzinkúton. A fűtés nem működik. Hideg van. Az utcák elsötétülnek. Elképzelhető, hogy a lakosság fellázad, vagy fosztogatásba kezd

- fogalmazott a szociáldemokrata politikus, aki szerint egy ilyen forgatókönyvnek jelenleg még kicsi a valószínűsége, mindazonáltal a rendőrséget és a katonaságot erre is fel kell készíteni.

A korábban ügyvédként praktizáló Fassler külön kiemelte, hogy a hatáskörébe tartozó kritikus infrastruktúrákat, például a kórházakat és rendőrségeket vészhelyzeti generátorokkal szerelték fel, hogy ezek akkor is tovább tudjanak működni, ha hosszabb időre elmenne az áram. Sőt, a politikus hivatala még arra is felkészült, hogy készpénzzel lássa el a svájciakat, ha áramkimaradások miatt nem tudnák használni a bankkártyáikat az üzletekben.

Fassler baljós interjúja egyébként mindössze pár nappal azt követően jelent meg, hogy a svájci Szövetségi Tanácsa közölte: télen korlátozhatják az energiafogyasztást, mivel "az áramkimaradások jelenleg a legsúlyosabb kockázatok közé tartoznak." Ezzel kapcsolatban Werner Luginbuhl, a svájci villamosenergia-szabályozó hatóság, az ElCom vezetője azt mondta, hogy a svájciak "teljesen meggondolatlanul" használják az áramot, egyben felszólította a lakosságot, hogy halmozzon fel télre minél nagyobb készleteket gyertyából és tűzifából.

Német tél: legfeljebb 19 fok lehet majd a középületekben

A készülő miniszteri rendelet azt is tartalmazza majd, hogy le kell állítani az épületek, illetve a műemlékek, szobrok, hidak díszvilágítását.

Az energiatakarékosság jegyében a kórházak és a szociális intézmények kivételével minden középületet legfeljebb 19 Celsius-fokos hőmérsékletre szabad felfűteni Németországban az ősszel kezdődő fűtési szezonban – jelentette be pénteken Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter.

A Zöldek politikusa egy – a Süddeutsche Zeitung című lapban majd szombaton megjelenő – interjúban az előzetesen ismertetett részletek szerint közölte, hogy továbbszigorítják az ország energiaellátásának biztonságát szolgáló szabályokat.

Így a már ismert – a többi között a magántulajdonban álló medencék fűtésének tilalmáról szóló – előírások mellett bevezetik a 19 Celsius-fokos felső határról szóló középületfűtési szabályt is. A készülő miniszteri rendelet azt is tartalmazza majd, hogy le kell állítani az épületek, illetve a műemlékek, szobrok, hidak díszvilágítását, és a reklámhordozó felületeket sem szabad kivilágítani.

A munka világában is több megtakarítás szükséges, de erről még tárgyalnak a munkaügyi minisztériummal és a szociális partnerekkel – tette hozzá Robert Habeck.

Az alkancellár az utóbbi hónapokban számos nyilatkozatában arról beszélt, hogy Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt kell visszafogni az energiafogyasztást, hiszen Moszkva a piaci folyamatok alakításával, főleg a földgázexport csökkentésével „gazdasági háborút” folytat az Ukrajnát támogató országok ellen, és azért, hogy viszályt szítson az Ukrajna mellett kiálló Európai Unió tagjai között.

A gazdasági minisztérium júliusban hozta nyilvánosságra a készülő szabályozás alapelveit, amelyek szerint a közszféra mellett a vállalatoknál – üzemekben, irodákban – és a háztartásokban is csökkenteni kell az energiafogyasztást és javítani kell az energiahatékonyságot.

Az ARD országos közszolgálati televízió pénteki összeállítása szerint Németországban nagyjából 186 ezer középületet üzemeltetnek. Az energia-, és klímavédelmi politika területén a szövetségi kormány mellett működő független kutatóintézet, a Német Energiaügynökség (Deutsche Energie-Agentur) adatai szerint a zárt helyiségekben a hőmérséklet 1 Celsius-fokos csökkentésével a fűtésre szánt földgáz 6 százalékát lehet megtakarítani.

A városi önkormányzatok szövetsége (Deutscher Städtetag) egy sor javaslatot terjesztett elő a témában. Ajánlásai között szerepel az uszodák víz hőmérsékletének csökkentése, a meleg víz-szolgáltatás korlátozása a középületekben és az is, hogy az iskolai tornatermek fűtését legfeljebb 15 Celsius-fokra, az osztálytermekét pedig legfeljebb 20 Celsius-fokra állítsák az október elejétől április végéig tartó fűtési szezonban.

Az egy évvel ezelőtti helyzethez képest most hatszorosára drágul az energia a német iparban, az egyre drágább villany és gáz pedig átalakíthatja Európa legerősebb gazdaságának a szerkezetét.

Ipari exodus fenyegeti Németországot az energiaválság miatt, számolt be róla a Világgazdaság. Mivel rendkívüli módon emelkedik az energia ára, számos, Németországot meghatározó vállalkozás vonulhat ki az országból, mivel képtelenek megfizetni a napról napra egyre többe kerülő energiaszámlát.

Ahogyan arra a gazdasági lap rámutat, a villamos energia és a gáz ára az elmúlt két hónapban több mint duplájára emelkedett.

„Németországban az energiainfláció sokkal drámaibb mértékben emelkedik, mint máshol. Attól félek, hogy a német gazdaság fokozatosan »visszaiparosodik«” – mondta a Bloombergnek Ralf Stoffels, a BIW Isolierstoffe Gmbh vezérigazgatója. A cég műanyag alkatrészeket gyárt autókhoz, repülőgépekhez és különböző ipari berendezésekhez.

Az orosz gázszállítások csökkenése, egyes esetekben elapadása már korábban is megnehezítette a helyzetét az olyan iparágaknak, mint a műtrágya- vagy az acélgyártás. Mindeközben a földgáz ára csütörtökön 241 euróra emelkedett megawattóránként, ami durván tizenegyszer több, mint ami békeidőben az év ezen időszakában szokásos, írja a Világgazdaság. A berlini kormány pedig csak a lakossági árakat korlátozta némileg, az üzleti szektor azonban kénytelen a piaci árat fizetni, amit aztán megpróbálnak részben a fogyasztókra hárítani.

„A nemzetközi piacon versenyző energiaintenzív cégek számára az árak súlyos terhet jelentenek” – vélekedett Matthias Ruch, az Evonik Industries – amely a világ második legnagyobb vegyipari cége – szóvivője. Bár ez a cég még nem gondolkozik a Németországból való kivonuláson, a jelek szerint másoknál már felmerült ez. A német vegyipar például az idei első félévben kevesebbet termelt és többet importált. A csomagolóiparban tevékenykedő Delkeskamp Verpackungswerke közölte, hogy bezárja az ország északi részén lévő egyik papírgyárát – nem bírják a magas energiaköltségeket.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) előrejelzése szerint a G7 országok közül Németország teljesíthet a legrosszabban idén, mert ő az egyik leginkább kiszolgáltatott az orosz gáznak.

Mindeközben több nagy vállalat, így például a BMW, a Südzucker cukoripari óriás és a legnagyobb európai rézgyártó, az Aurubis AG is igyekszik csökkenteni a gázfelhasználását, és felkészülnek arra is, ha Moszkva esetleg elzárná a gázcsapokat.

Borús jövőképpel kecsegtet ugyanakkor a brüsszeli Bruegel kutatóintézet közgazdásza. „Ha tovább emelkedik a villany és a gáz ára, akkor átalakul a kontinens gazdasági képe” – mondta Simone Tagliapietra. Néhány iparág olyan nyomás alá kerül, hogy kénytelen lesz átgondolni európai termelésének további jövőjét – tette hozzá.

 

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Brutális viharpokol jön, ki is adták a riasztást több vármegyében

origo.hu

Újabb drámai lépés a világháború felé - Ezt követeli Macron

borsonline.hu

"Nincs még itt az az idő, hogy én tudnék erről beszélni tudjak" - zokogva nyilatkozott Majka felesége

vg.hu

Kirántották a talajt az arany alól a befektetők, mélyrepülésben a nemesfém árfolyama

ripost.hu

Újabb lehetetlen teszt, az emberek 1 százalékába tartozol, ha sikerül

hirtv.hu

Most éppen a Jobbik tyúkszemére lépett Magyar Péter

origo.hu

Borzalmas gyerekbántalmazás Érden: fejbe dobott egy kisfiút a nevelő

travelo.hu

Különleges, szökött halat fogtak a balatoni horgászok

ripost.hu

Házasság első látásra: Egy év után vajon együtt van Enikő és Peti?

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Rejtélyes gyilkosság döbbentette meg a kisváros lakóit

KÜLFÖLD

Forradalmi áttörés előtt állnak a rákkutatók - Tabletta és oltás segíthet a daganatos betegségek ellen

KÜLFÖLD

Iszonyú fejfájástól szenvedett egy 22 éves lány, nem sokkal később már nem élt

KÜLFÖLD

Rejtélyes haláleset egy kollégiumban: 17 éves diák vesztette életét