KÜLFÖLD

Szerző Ripost

1 hónapja

Durva kibertámadás: megbénult a parlament honlapja

A YLE finn közszolgálati műsorszolgáltató arról számolt be, hogy orosz hackerek állnak a háttérben.

Kibertámadás következtében átmenetileg elérhetetlenné vált kedden a finn parlament honlapja. A helsinki törvényhozás rendszergazdái szerint úgynevezett DDoS, azaz elosztott szolgáltatásmegtagadással járó túlterheléses kibertámadás érte kora délután a szervereket, ami megbénította a weboldalt.

Cybersecurity,Cybercrime,Internet,Scam,,Business,Finance,Crypto,Currency,Investment,Digital
Fotó: Shutterstock

A biztonsági szakemberek jelenleg a kárfelmérésen fáradoznak, de a finn parlament honlapját továbbra sem lehet elérni.
A YLE finn közszolgálati műsorszolgáltató arról számolt be, hogy orosz hackerek állnak a kibertámadás háttérben. Ennek alátámasztására egy a Telegram-üzenetküldő szolgáltatáson közzétett bejegyzést idézett. Ebben egy magát NoName057(16)-nak nevező csoport azt írta, hogy „baráti látogatást” terveztek tenni „a szomszédos Finnországban, amely oly buzgón szeretne csatlakozni a NATO-hoz”.
A YLE szerint ugyanez a csoport követett el kibertámadásokat korábban lengyel, litván és norvég állami intézmények ellen is.
Májusban a finn parlament a NATO-csatlakozási kérelem benyújtásáról döntött feladva több évtized semlegességét az ukrajnai orosz invázió nyomán megváltozott európai biztonsági környezetben. A 1340 kilométer hosszú közös határral rendelkező Oroszország és Finnország kapcsolatai mélyponton vannak

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!