Létrehozva: 2022.06.21.

Brutális drágulás: ősztől duplájára emelkedik a távfűtés ára Bécsben

A Wien Energie 92 százalékkal emeli meg ősztől a lakossági távhőszolgáltatás tarifáit. Az egyedüli fővárosi távhőszolgáltató megerősítette a hírt, döntésüket a gázárak növekedésével indokolják.

Michael Ludwig, Bécs szocialista polgármestere az emelés miatt támogatást ígért a fogyasztóknak, Magnus Brunner néppárti pénzügyminiszter azonban bírálta a távhőcég tervezett lépését. Úgy fogalmazott: az állam, az államhoz kötődő vállalatok, a városok és azok cégei nem profitálhatnak a válságból. A Wien Energie 92 százalékos tarifaemeléssel kapcsolatos kérelmét vizsgálják a hatóságok. A Wien Energie jelenleg 440 ezer bécsi háztartást lát el, ami azt jelenti, hogy legalább ennyi embert érintene a brutális drágulás a kétmillió fővárosiból. 

Forrás: Wikipedia/Bwag - Eigenes Werk

Bécsben található a világ legnagyobb bérlakásállománya 

Bécsben a lakások negyede – 220 ezer – önkormányzati tulajdonban van, ezzel a világ legnagyobb önkormányzati bérlakásállománya itt található arányait tekintve. Az osztrák fővárosban a lakosok 60%-a bérlakásban él. Ahhoz, hogy valaki önkormányzati bérlakást kapjon, legalább öt éve Bécsben kell laknia, feltétel az osztrák vagy EU-s állampolgárság, vagy osztrák tartózkodási engedéllyel kell rendelkeznie, és a kijelölt bérplafonnál nem szabad többet keresnie. Ez a bérplafon függ a háztartás létszámától, és viszonylag magas. A kiutalásnál előnyt élveznek a 30 éven aluliak, a 65 éven felüliek, a nehéz élethelyzetben lévők, a rossz egészségi állapotúak. Ez egyben azt is jelenti, hogy a bérlakásokban nehéz sorsú emberek élnek elsősorban, így őket különösen nehéz helyzetbe hozza majd a Wien Energie drasztikus áremelése. 

Fotó: AFP

Soha nem látott segélycsomaggal próbálja oltani a tüzet az osztrák kormány

Miután a bécsi emberek szembesültek a pénztárcájukat és ezzel a minden napi életüket súlyosan befolyásoló döntéssel, valamint a hétköznapok szinte minden területére kiható óriási infláció – 1981 ősze óta a legmagasabb - hatásaival, egyre hangosabb kritikák fogalmazódtak meg a jelenlegi kormánykoalícióval szemben. Így csupán idő kérdése volt, hogy a bécsi kabinet mikor áll elő egy történelminek nevezhető segélycsomaggal. Az infláció hatásainak tompítására született tehermentesítő intézkedéscsomag 2026-ig 28 milliárd eurót tesz ki és a lépések az egyedülállóknak, a kiszolgáltatott csoportoknak, valamint a családoknak is érdemi segítséget jelentenek.

Az ismertetett segélycsomag fontos része, hogy a korábban bejelentett úgynevezett "klímabónusz" maximálisan kiutalható összege 250 euróra (kb. 100 ezer Ft) emelkedik, e mellé még egy egyszeri, az inflációt kompenzáló 250 eurós segélyt is kiutalnak (a kisnyugdíjasok és a munkanélküliek 300 eurót is kaphatnak). Emellett a családi pótlékot és a gyermekek utáni adólevonást az inflációhoz igazítják, és a nagyjából 600 ezres "kiszolgáltatott csoport" tagjai azonnali 300 eurós segélyt kapnak, így a munkanélküliek vagy a hallgatói ösztöndíjjal rendelkezők is.

Még mindig a magyar rezsiárak a legkedvezőbbek Európában

Továbbra is a magyar fogyasztók fizetik a legkedvezőbb rezsidíjakat Európában, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) legfrissebb, májusi nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint a lakossági fogyasztókat terhelő földgáz átlagára már vásárlóerő-paritáson mérve is Magyarországon a legalacsonyabb. A MEKH nemzetközi sztenderdek alapján kidolgozott havi ár-összehasonlítása az európai fővárosok villamosenergia- és földgáz árait mutatja be. 

A jelentés szerint májusban a földgáz lakossági átlagára Budapesten 2,75 eurócent/kilowattóra volt, ami a felmérésben szereplő fővárosok között a legalacsonyabb. Ugyanebben a hónapban a földgáz lakossági átlagára Bécsben 19,04, Amszterdamban 26,85, Prágában pedig 14,92 eurócent volt kilowattóránként. 

A villamos energia lakossági átlagára Budapesten 10,17 eurócent/kilowattórával májusban a második legkedvezőbb volt Európában, a fogyasztók csak Belgrádban fizettek ennél kevesebbet. Ugyanennyi villamos energiáért ugyanakkor Rómában 49,32, Prágában 40,14, Bécsben 47,44 eurócentet kellett fizetni.

Az alacsony rezsiárak mellett a kormány árstoppal kapcsolatos intézkedései is jelentősen védik a magyar embereket és családokat. 

Ma 50%-kal lenne drágább az árstopos termékek köre, ha nem lett volna ez az intézkedés 

– mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter egy sajtótájékoztatón. Az árstop június végén megszűnt volna, ám a kormány a napokban döntött arról, hogy októberig meghosszabbítja. 

Fotó: Bach Máté

Orbán Viktor a legnagyobb közösségi oldalon jelentette be, hogy az árstopokat meghosszabbítja a kormány. Ennek értelmében:

az élelmiszerár-stopot 2022. október 1-ig,

a hitelmoratóriumot és a kamatstopot 2022. december 31-ig,

benzinárstopot 2022. október 1-ig meghosszabbítja a kormány.

Az élelmiszerek tekintetében a következő termékekre vonatkozik az árstop:

kristálycukor (fehér cukor),

búzafinomliszt BL 55,

finomított napraforgó-étolaj,

házi sertéscomb (ideértve a csontos, bőrös, filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva),

csirkemell, csirke far-hát, -hát egyben vagy külön far és szárnyvég (ideértve a csontos, bőrös, filézett, darabolt, szeletelt vagy darált formában, akár előrecsomagolva, akár anélkül történő értékesítést is, frissen, hűtve, fagyasztva),

ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8 tömegszázalék zsírtartalmú tehéntej.

A döntés értelmében 480 forint marad mind a benzin mind a gázolaj literenkénti ára a magyar rendszámmal tankoló autók számára.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Varga Judit sírva mondta el, hogyan kínozta Magyar Péter

origo.hu

Kiskorú veszélyeztetése és személyi szabadság megsértésének gyanúja miatt feljelentést tettek Varga Judit interjúja után

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

mandiner.hu

Hajdú Péter: Borzasztó helyzetben van Varga Judit

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

vg.hu

Romániának is drukkolnunk kell a magyar sikerért

origo.hu

Az ajtónak vágta Magyar Péter a terhes Varga Juditot

mindmegette.hu

Így készíts vaníliás cukrot házilag - egyszerűbb, mint gondolnád!

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Brüsszeltől Varsóig: háborús pszichózistól szenved Európa

KÜLFÖLD

Fitt volt és egészséges: az esküvője előtt hunyt el a fejfájástól szenvedő fiatal

KÜLFÖLD

Utcán estek egymásnak az aradi diákok: mentő sietett a helyszínre

KÜLFÖLD

Hihetetlen módon jelzett az agydaganatos édesanya szervezete

KÜLFÖLD

„Kivételes ember volt” – lezuhant a népszerű balett-táncos gépe, születésnapja után hunyt el