Létrehozva: 2022.05.10.
Módosítva: 2022.05.10.

Hamarosan teherbe eshet az első biológiai férfi

Mindezt egy indiai szakember teszi lehetővé méhtranszplantációval, illetve egy mesterséges megtermékenyítési eljárással.

Szerző Gaál József

Hamarosan méhtranszplantációt fognak végrehajtani egy magát transznemű nőként azonosító férfin azzal a céllal, hogy teherbe essen, és gyereket szüljön. A kockázatos eljárás során, amit egy indiai klinikán fognak elvégezni, egy halott nő, vagy egy nőnek született transznemű férfi kioperált nemi szervét fogják átültetni a páciensbe. Ha a műtétet sikerül elvégezni, akkor az történelmi jelentőségű lenne a maga nemében, ugyanis korábban soha nem ültettek még be méhet - etikai okokból kifolyólag - egy férfi szervezetébe - írja a Daily Mail online kiadása. 

Az első ismertté vált „terhes férfi” az amerikai Thomas Beatie volt, aki nőként született, és a férfivá alakító műtétek során a méhét nem távolították el.

Nem túlzás azt állítani, hogy az orvoslásban jelenleg a méhátültetés egy kísérleti stádiumban lévő beavatkozásnak számít. Az első ilyen műtétet Göteborg egyetemi kórházában, 2014-ben végeztek el, majd egy évre rá, Európában másodikként, egy londoni klinikán sikerült hasonló beültetést végrehajtani – persze mindkét esetben nő volt a reprodukciós szerv befogadója. Sokáig egyáltalán nem fordult meg az orvosok fejében, hogy férfiaknak méhet ültessenek be, de az elmúlt években egyre több szaktekintély jelentett ki, hogy az etikai okokat leszámítva nem látja akadályát egy ilyen műtétnek. Most pedig úgy fest a helyzet, hogy a nemsokára sor kerülhet az első ilyen beavatkozásra. 

A Daily Mail beszámolója szerint az úttörő műtétet dr. Narendra Kaushik indiai sebész fogja elvégezni, aki egy nemváltoztatási klinikát vezet Új-Delhiben. Kevesen tudják, de India fővárosa a nemváltásra vágyó férfiak és nők egyik kedvelt célpontjának számít, ott ugyanis rengeteg klinika foglalkozik ilyen beavatkozásokkal a laza állami szabályozás miatt. 

Minden transznemű nő teljesen nő szeretne lenni - és ebbe beletartozik az is, hogy anya legyen. Az ehhez vezető út a méhátültetés, ami elvi szinten semmiben nem különbözik a vese vagy bármely más transzplantációtól. Ez a jövő

- fogalmazott a bulvárlapnak Kaushik, aki a méhre váró páciense nevét, életkorát és származását nem árulta el, de azt külön kihangsúlyozta, hogy nagyon optimista a műtéttel kapcsolatban. A beavatkozás ára egyébként 50 ezer angol font, azaz átszámítva körülbelül 22,5 millió forint, amit még egy félmilliós mesterséges megtermékenyítési eljárás is követni fog. Ha minden a tervek szerint alakul, akkora a méhtranszplantáción átesett férfi valamikor jövő év végén szülheti meg a gyermekét. 

A miheztartás végett fontos említést tenni Lili Elbe dán transzművészről, akin 1931-ben méhtranszplantáción végeztek el egy németországi klinikát. A nő annak reményében esett át a műtéten, hogy vőlegényétől gyermeke születhet. A beavatkozás után azonban fertőzést kapott, és három hónappal később szívmegállásban meghalt. Mivel a műtét orvostechnikailag összehasonlíthatatlan a mai transzplantációs műtétekkel, a mai napig megoszlanak a vélemények arról, hogy ezt méhtranszplantációnak vagy hentesmunkának tekinthető-e inkább.

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Döntött a romániai magyar botránybíróról az UEFA

origo.hu

Egyre többen halnak meg szex közben, és már kezdik sejteni, miért

borsonline.hu

Mennyire ismered a retró tévéműsorokat? Kvízünkkel most letesztelheted a tudásodat!

hirtv.hu

Román katonák lepték el Nagyváradot

metropol.hu

Óriási változások a Fradinál, ők távozhatnak a klubtól

hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

origo.hu

Fejjel lefelé mutogatja a hatalmas melleit Sydney Sweeney - fotók

mindmegette.hu

Tegyél szivacsot a hűtőbe – meglepő hatással lesz a pénztárcádra!

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Nem állt le az ámokfutó, tömeges mészárlást készíthetett elő a miskolci férfi

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Átszúrta a szívét: iskolája előtt késelte halálra osztálytársa a 15 éves fiút

KÜLFÖLD

„Jobb anyát nem is kívánhattunk volna" - Egy ötcsillagos szállodában holtan találtak rá a kétgyermekes nőre

KÜLFÖLD

Nemváltó terroristáktól félnek Svédországban

KÜLFÖLD

6 éves lett Lajos herceg: mindenki csalódott Katalinék döntése miatt