Létrehozva: 2022.02.27.
Módosítva: 2022.02.27.

Volodimir Zelenszkij: így lett egy meztelen fellépést is vállaló komikusból ukrán elnök

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nevét az egész világ megismerhette, miután Oroszország katonai erővel megtámadta Ukrajnát. Arról viszont feltehetően már kevesen tudnak, hogy Zelenszkij orosz anyanyelvű, jogász végzettségű és színészként elképesztő karriert futott be a romantikus vígjátékaival, mielőtt a bársonyszékbe került volna.

Szerző Gaál József

Kevesebb, mint négy évvel ezelőtt Volodimir Zelenszkij még Ukrajna egyik legnépszerűbb tévés komikusa volt, aki vélhetően álmában sem gondolta, hogy egyszer Ukrajna kormányfője lesz. A jelenleg 44 éves Zelenszkij a szórakoztatóiparban a Sas Kabaréhoz hasonló műsorokban kezdte a karrierjét: ebben a műfajban az volt az egyik leghíresebb alakítása, melyben öt percen keresztül a péniszével zongorázott feltartott kezekkel. Később aztán a komolyabb műsorformátumokban is kipróbálta magát, egyik sorozatában például eljátszotta Ukrajna elnökét, ami akkora sikert aratott, hogy végül tényleg elindult az elnökválasztáson. 

Volodimir Zelenszkij 1978-ban született a délkelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk megyében, egy orosz anyanyelvű zsidó családba. A középiskola előtt szüleivel négy évet Mongóliában élt, ahol az édesapja dolgozott, majd hazatérése után a Krivij Rih-i Közgazdasági Főiskoláján tanult. Itt jogi végzettséget szerzett, de két hónapnyi jogi gyakornoki munkát leszámítva sosem dolgozott jogászként.

Nem a véletlen műve, hogy Zelenszkij végül a szórakoztatóiparban találta meg önmagát: már gimnáziumban több "komédiaversenyen" elindult, melyeken országosan is dobogós helyezéseket ért el. A szélesebb nyilvánosság először Moszkvában ismerhette meg, ahol a híres 95. városnegyed nevű társulatban lépett föl 1999 és 2003 között. Aztán 2005-ben az ukrán Inter televíziós csatornán elindult a nagy sikert arató Esti 95. városnegyed  show-műsor, amelynek a megalkotója, szerzője, rendezője és vezető színésze egyaránt Zelenszkij volt. Ezt követően a tulajdonába került a műsor stúdiója, ahonnan különböző szórakoztató, humoros műsorok kerültek ki a nagyközönség számára. Zelenszkij egyre sikeresebbé vált, és nem csak Ukrajnában, hanem a környező országokban is. 

Volodimir Zelenszkij meztelenül gitározik az Esti 95. városnegyed című show-műsorban.

Zelenszkij ukrán tévécsatornákon futó műsorai főleg az aktuálpolitikát kritizáló, színházi kabaré műfajára építettek. Miniszterek, polgármesterek, befolyásos állami tisztségviselők és közéleti szereplők is a műsor célpontjaivá váltak: többek között az ország leggazdagabb emberét, a cukorgyáros néven is ismer Petro Porosenkót, vagy épp a világhírű bokszolóból Kijev polgármesterévé vált Volodimirovics Klicskot is rendszeresen kifigurázták. Érdekesség, hogy pár különleges kivételtől eltekintve Zelenszkij népszerű tévés műsorai mind orosz nyelvűek voltak. Maga Zelenszkij is orosz anyanyelvű, az ukránt csak 2017 elején kezdte el tanulni, amikor is egy főszerepet alakítva nem tudta elmondani a szövegét.

A kabaréban elért sikerei mellett Zelenszkij számtalan nagyjátékfilmben szerepelt, például a Szerelem a nagyvárosban, illetve a 8 első randi című mozikban. Ezekkel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy az ukrán nyelvtörvény következtében mindkettőt betiltották a hatóságok 2018-ban, az alkotások nyelve ugyanis orosz. 

Volodimir Zelenszkij a 8 első randi című nagyjátékfilm plakátján.

Az igazi áttörést Zelenszkij számára A nép szolgája című televíziós filmsorozat hozta meg 2016 második felében. Ebben egy középiskolai történelemtanárt alakít, akit egy napon nagyon feldühít a kollégája és a korrupt rezsim. A Zelenszkij által eljátszott karakter epizódokon keresztül kiabál és veszekedik a kollégájával, folyamatosan szidalmazza az aktuális politikai vezetőket és állami szerveket, mélyreható gondolatokat fogalmaz meg, aztán kifejti, hogy mit csinálna, ha ő lenne az elnök – mindezt rendkívül emocionálisan. Egy diák titokban videóra veszi ezeket a kirohanásait, és feltölti azokat a közösségi médiába, és egy reggel a tanár arra ébred, hogy őt választották meg Ukrajna elnökévé.

A sorozat mind Ukrajnában, mind Oroszországban hatalmas sikert aratott. Ezen felbuzdulva Zelenszkij és egy jogászismerőse 2017 decemberében regisztrált egy, a filmsorozat címével megegyező nevű pártot, A Nép Szolgája néven. Sokáig úgy tűnt, hogy a párt bejegyzése is csak egy vicc lesz a sok közül, Zelenszkij ugyanis bő egy évig nem adott választ arra a kérdésre, hogy indul-e az elnökválasztáson. Aztán 2018 szilveszterének éjszakáján - mint derült égből a villámcsapás - az 1+1 nevű televíziós csatornán Porosenko volt elnök újévi köszöntője helyett Zelenszkij bejelentését közvetítették, miszerint ringbe száll az ukrán elnöki székért.

Volodimir Zelenszkij A nép szolgája című filmsorozat plakátján.

Elnökválasztási kampányával kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy Zelenszkij a korrupció elleni harcot tűzte a zászlajára. Ennek ellenére azonban a legnagyobb támogatója Ihor Kolomojszkij ukrán oligarcha volt,  aki társalapítója a PrivatBanknak, Ukrajna legnagyobb kereskedelmi bankjának. 

Kolomojszkij korábban azzal vált hírhedté Ukrajnában, hogy saját félkatonai egységeivel intézett támadásokat az orosz szeparatisták ellen, Putyint egy "180 centis skizofrén törpének" nevezte, és az irodájában állítólag élő cápákat tartott egy hatalmas akváriumban, hogy megfélemlítse a vendégeit.

Kolomszkij ellen egyébként az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) 2019-ben nyomozást rendelt el egyes pénzügyi bűncselekmények miatt. Az amerikai ügyészek szerint ő és egy társa milliárdokat sikkasztott és csalt ki a PrivatBanktól, és a pénz egy részét az Egyesült Államokban mosták tisztára. Amerika végül tavaly hivatalosan is szankciókkal sújtotta az oligarchát, többek között az ukrajnai demokrácia aláásása miatt.

2019-es ukrán választási plakát, amin Zelenszkijt és Ihor Kolomojszkij oligarcha látható. 

Zelenszkij azzal kampányolt, hogy a demokrácia helyreállítását és a háborús konfliktus békés úton való rendezését tartja az első számú szempontnak. Azt állította:„Olyan közösen megalkotott mechanizmust kell létrehozni, amellyel az ukrán nép a népszavazásokon és a közvetlen demokrácia egyéb formáin keresztül alkotja meg a hatóságok fő feladatait”. Egyik legfőbb kampányígérete az volt, hogy véget vet az 2019-ig 13 ezer ember halálát okozó kelet-ukrajnai háborúnak a szeparatista területeken.

A szórakoztatóiparban szerzett népszerűségének, valamint a korrupció ellenes ígéretei miatt Zelenszkij végül a 2019-es ukrán elnökválasztás mindkét fordulóját megnyerte. A másodikban a szavazatok 73,22 százalékát kapta, míg a kihívója, Petro Porosenko mindösszesen a 24,45 százalékát, aki még a választás napján elismerte vereségét. Zelenszkijt 2019 május 20-án iktatták be hivatalába, amivel Ukrajna 6. elnökévé vált.

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt vannak a legújabb kormányzati bejelentések - ÉLŐ

origo.hu

Itt a nem várt fordulat, egyáltalán nem azt kapják Amerikától az ukránok, mint amire számítottak

life.hu

Katalin rákdiagnózisa megváltoztatta Vilmos herceggel való kapcsolatát

mandiner.hu

Belobogtatta a lengyel elnök az atomfegyverek telepítését, meglepő, honnan érkeztek erre kritikák

ripost.hu

Házasság első látásra: Csabi reagált a róla és Bogiról elterjedt pletykákra

vg.hu

Menekülnek az üzemanyag-kereskedők a benzinárstop elől: péntektől újabb árcsökkentést hajtanak végre

origo.hu

Elképesztő dolgot követelt a feleségétől a TV2 egyik sztárja

astronet.hu

Ennek a 4 csillajegynek beteljesülést hoz a Skorpió telihold

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

ripost.hu

Ez lenne a világ legrövidebb IQ-tesztje? Csupán egyetlen kérdésből áll, mégis sokakon kifog

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

„Megígérte, hogy visszajön”- Asztmarohamot kapott a trambulinon egy kisfiú, nem tudták megmenteni

KÜLFÖLD

„Szerencséje, hogy életben van” – Iskolaigazgatójára támadt egy kilencedikes diáklány

KÜLFÖLD

„Életem legjobb formájában voltam” – Ez jelezte, hogy rákos lett a fitt édesanya

KÜLFÖLD

Elhunyt az évszázad rablásának kiagyalója: A sírba vitte magával a titkot, hogy hova tűntek a milliók