KÜLFÖLD

Szerző Gaál József

7 hónapja

A brit egészségügyi szolgálat LMBTQ-zebrákra költötte az adófizetők pénzét a járvány alatt

Hatalmas felháborodást okozott az Egyesült királyságban, hogy az állandóan alulfinanszírozottságra panaszkodó egészségügyi ellátórendszer szivárványos zebrákra költötte a közpénzt, miközben több 161 ezer ember vesztette életét a járványban.

Szerző Gaál József

Több tízmillió forintnak megfelelő összeget költött a brit egészségügyi szolgálat (National Health Service - NHS) LMBTQ-zebrák felfestésére a koronavírus-járvány alatt - derült ki a Daily Mail online kiadásának birtokába került pénzügyi jelentésekből. A bulvárlap hétvégén megjelent leleplező cikke szokatlanul nagy hullámokat vetett a szigetországban: néhány konzervatív parlamenti képviselő azzal vádolta meg NHS igazgatótanácsát, hogy "teljesen behódoltak a progresszív ideológiáknak", és a szivárványos gyalogátkelőkre fordított közpénzt inkább a betegellátásra kellett volna költeniük.

Mióta az új típusú koronavírus megjelent Nagy-Britanniában, azaz körülbelül 2020 január második felétől számítva, a NHS különböző alapítványai összesen 62 ezer angol fontot (27 millió forintot) költöttek arra, hogy szivárványszínben pompázó zebrákat fessenek fel az útestre kórházak közelében. A hivatalos indoklás szerint erre azért volt szükség, mert "minden hetedik LMBTQ+ ember a diszkriminációtól való félelem miatt kerüli az egészségügyi intézményeket."  A nottinghamshire-i Sherwood Forest Hospital, amely 2021-ben 2780 fontot költött egy gyalogátkelő átfestésére, azt válaszolta a Daily Mail kérdésére, hogy a szivárványos zebra "az egyenlőségi, sokszínűségi és befogadási programjának legújabb eleme", valamint "a mindannyiunk számára nehéz elmúlt 15 hónap jelképe".

Az ilyen és ehhez hasonló indoklások nem arattak osztatlan sikert a nyilvánosságban. A nagy közösségi oldalakon többen is szóvá tették, hogy az NHS évek óta pénzügyi gondokra panaszkodik,  tavaly pedig "a kormányzati finanszírozás hiányát magas kockázatúnak minősítették a betegek biztonságára nézve". Ennek ellenére azonban úgy döntöttek a koronavírus-járvány idején, hogy több tízezer fontot költenek az adófizetők pénzéből szivárványos zebrák felfestésére.

Sir John Hayes befolyásos konzervatív párti képviselő azt mondta a hétfői parlamenti felszólalásában, hogy a szivárványos zebrák újabb példák arra, hogy a közszféra az őrült ostobaság megszállottja lett. 

Az úttesten való átkelés nem a szexuális irányultságról, hanem a biztonságról szól. Szégyenletes, hogy az NHS valamelyik bohóca ilyen dolgokra költi azt a pénzt, amelyet a betegekre lehetett volna fordítani. Az az elképzelés, hogy egy meleg ember nagyobb valószínűséggel megy kórházba, ha úttesten szivárvány színű zebra van, egy vicc. Olyan, mint egy Monty Python jelenet.

- fogalmazott a jobboldali politikus, akit szinte kivétel nélkül minden párttársa megtapsolt. 

Szivárványos gyalogátkelőhely a Shrewsbury-ben található The Royal Shrewsbury Hospital (RSH) előtt.

A kirobbant botrányra reagálva az NHS szóvivője azt mondta: "az egyes kórházi alapítványok maguk döntenek arról, hogyan osztják el az állami finanszírozást." Ebből a Daily Mail szerint az következik, hogy feltehetően a kórházigazgatók döntöttek úgy, hogy a járványügyi kiadások helyett szivárványos zebrákra költik a közpénzt.

 

Szerző Gaál József

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!