5 hónapja

Nocebo hatás: a koronavírus-vakcina mellékhatásainak többségét csak bemagyarázzuk magunknak

A Covid-19 megelőzését szolgáló oltóanyagok jóval veszélytelenebbek, mint ahogy azt az emberek gondolják.

Egy átfogó amerikai tanulmány arra az eredményre jutott, hogy a koronavírus elleni vakcinák után tapasztalható kellemetlen mellékhatások túlnyomó többségét nem az oltóanyag, hanem az emberek előzetes negatív elvárásai, más néven az úgynevezett nocebo hatás váltja ki - írja a Guardian online kiadása.

Nagyon leegyszerűsítve a nocebo a jóval ismertebb placebo hatás ellentéte, ami olyankor jelentkezhet, ha eleve azzal a tudattal vesszük be egy gyógyszert, hogy attól rosszabbul leszünk.

A Harvard Medical School kutatói 45 ezer önkéntes bevonásával vizsgálták, hogy az amerikai gyógyszerügynökség által jóváhagyott koronavírus elleni vakcinák hogyan és milyen mellékhatásokat váltanak ki. A kutatás résztvevőit először két részre osztották: az emberek egyik felének valódi oltóanyagot, a fókuszcsoport viszont fantomoltásokat adtak. Ezt követően mindenki esetében megvizsgálták, ki és milyen „szisztémás” mellékhatásokról, például fejfájásról, fáradtságról és ízületi fájdalomról számolt be.

Az eredmények elemzése után a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az úgynevezett „nocebo hatás” – azaz a szorongás vagy a rossz előzetes elvárások által okozott kellemetlen érzések – az összes bejelentett vakcinával kapcsolatos mellékhatás háromnegyedéért felelős, tehát a döntő többségét csak bemagyarázták maguknak az emberek.

A JAMA Network Open című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a fantom vakcinával beoltott személyek 35 százaléka az első adag után, 32 százaléka pedig a második adag után számolt be mellékhatásokról. Bár az oltóanyagcsoportban lényegesen több „nemkívánatos mellékhatást” jelentettek az emberek, de ezeknek 76 százalékát az úgynevezett „szisztémás” mellékhatások tették ki.

A Pfizer-BionTech koronavírus elleni vakcinája. (AFP)

Bár a oltásellenesség és az oltásszkepticizmus okai sokfélék és összetettek lehetnek, de úgy tűnik, hogy a koronavírus elleni vakcina lehetséges mellékhatásaival kapcsolatos aggodalmak jelentős szerepet játszanak ebben a jelenségben, és az oltási programokban nagyobb figyelmet kellene fordítani a nocebo hatásra.

Ted Kaptchuk, a tanulmány egyik főszerzője azt mondta, hogy a nocebo hatás mögött meghúzódó tudományos összefüggéseket mindenkinek el kéne magyarázni, aki ódzkodik a vakcinától, mert így egy sor nem kívánatos mellékhatást lehetne megelőzni. Emellett külön kiemelte, hogy a nem „fiziológiai” tünetek, mint például a fáradtság, a koronavírus elleni vakcinák tipikus mellékhatásaként vannak feltüntetve, és ennek hatására az oltottak gyakran elhiszik magukról, hogy fáradtak és ezért rosszul érzik magukat.

„Bizonyítékok utalnak arra, hogy az ilyen jellegű információk arra késztethetik az oltottakat, hogy a hétköznapi, mindennapi háttérérzéseket tévesen a vakcinából eredőnek tulajdonítsák” – fogalmazott Kaptchuk.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kigyulladt egy sorház Ferencvárosban, a mentőket is riasztották

origo.hu

Katasztrofális vereséget szenvedett a baloldal a Józsefvárosban

metropol.hu

Elképesztő látvány, Dianát idézte meg Katalin hercegné

magyarnemzet.hu

Vidéken és a fővárosban is tarolt a Fidesz–KDNP az időközi választásokon

metropol.hu

Berki Mazsi bejelentette: elhagyja az országot kislányával

mandiner.hu

Varga-Damm: Hiba volt Dúró és Volner kiutálása a Jobbikból

travelo.hu

Egy nap és kezdődik a Győri Reneszánsz és Barokk Hét

ripost.hu

Tóth Andi levetkőzött, rajongói nem térnek magukhoz - itt a vadító képsorozat

ripost.hu

Ilyen lesz idén augusztus huszadika

ripost.hu

Két mozijegy áráért láthatod pucéran a szuperszexi teniszezőnőt

ripost.hu

Ekkor kell felszedni a kertbe ültetett krumplit, mutatjuk a jeleket

További cikkek

KÜLFÖLD

205 millió forintot fizet egy tajvani milliárdos Karikó Katalinnak

KÜLFÖLD

Angliában élő magyarok: kinti keresettel is megfizethetetlen lett a rezsi

KÜLFÖLD

Rezsicsökkentés német módra: Elzárták a meleg vizet több iskolában is

KÜLFÖLD

Genderőrület és Metoo-mozgalom: Baj van Hófehérkével és a mesés szerelemmel

KÜLFÖLD

Halálos munkabaleset: berántotta a bálázógép a 45 éves férfit

KÜLFÖLD

Brutális baleset: 7-en megsérültek, köztük 5 gyermek

KÜLFÖLD

Választás elé állították Karikó Katalint, így döntött

KÜLFÖLD

Káosz és gyilkosság a melegbár előtt, itt vannak a részletek