Létrehozva: 2021.12.22.

Most már biztos: nem lehet megakadályozni az ötödik hullámot

Nem lehet már megakadályozni, hogy az új típusú koronavírus omikron nevű variánsa elindítsa a koronavírus-járvány újabb, ötödik hullámát Németországban, de lehet tenni azért, hogy minél kevesebb áldozata legyen – mondta a szövetségi kormány egészségügyi minisztere szerdán Berlinben.

Karl Lauterbach közegészségügyi vezetőkkel tartott tájékoztatóján kiemelte, hogy a védekezés legfőbb eszköze az emlékeztető oltás, amelynek beadására „különösen offenzív kampányt” szerveztek. Az első harmincmillió adagot várhatóan már karácsonyig beadják, január végéig pedig újabb harmincmilliót.

Ezzel a hatvanmillió adag emlékeztető, vagy másként nevezve frissítő oltással a remények szerint „drámai” mértékben lehet majd lassítani az „omikron-hullámot” – mondta a miniszter. Kiemelte, hogy a kampányt az ünnepek alatt sem állítják le, és az oltások beadásában közreműködő orvosok és gyógyszerészek december 24-től január 9-ig 28 euró helyett 36 euró (13 320 forint) tiszteletdíjat kapnak oltásonként.

Aláhúzta, hogy az emlékeztető oltás 90 százalék feletti hat

ékonysággal véd a súlyos lefolyású Covid-19-től, ezért mindenkinek be kell adatnia. A másik fő védekezési eszköz a fertőzésveszéllyel járó érintkezések, kapcsolatok számának csökkentése, és a tesztelés, ha nem lehet elkerülni a találkozást. Ezért a karácsonyi családi rendezvények résztvevőinek is élniük kell azzal a lehetőséggel, hogy ingyenesen készíttethetnek antigén gyorstesztet – fejtette ki a miniszter.

Arra a kérdésre, hogy a két adagból álló oltás és az emlékeztető oltás után lehet-e még szükség újabb adagokra, elmondta: egyelőre nincsenek adatok arról, hogy az emlékeztető oltás meddig véd az omikron változattól.

Ugyanakkor „tudósként abból indulok ki, hogy negyedik oltásra is szükség lesz” – tette hozzá a szociáldemokrata politikus, akit Németország leginkább elismert közegészségügyi szakértői között tartanak számon.

A kölni egyetem egészség-gazdaságtani és epidemiológiai intézetének (IGKE) politikai munkája miatt fizetés nélküli szabadságon lévő igazgatója elmondta, hogy a kormányzat már készül is az oltási kampány negyedik szakaszára; megrendelték a német BioNTech és az amerikai Pfizer közös fejlesztésű oltóanyagának az omikronra optimalizált változatát, amelyből nyolcvanmillió adagra számítanak.

Arról is szólt, hogy az amerikai Novavax készítményét is beállítják a kampányba. A beváltnak számító technológiája miatt a Covid-19 elleni oltáshoz tartózkodóan viszonyulók között is széles körben elfogadott vakcinából egyelőre négymillió adagot rendeltek, az első szállítmányok januárban érkezhetnek. Rendeltek a francia Valneva még európai uniós forgalmazási engedélyre váró vakcinájából is, 11 millió adagot – ismertette az egészségügyi miniszter.

Andreas Gassen, az egészségbiztosítási pénztárak finanszírozásával működő rendelőkben dolgozó orvosok országos érdekképviseletének (Kassenärztliche Bundesvereinigung – KBV) vezetője kiemelte, hogy minden korábbinál nagyobb sebességre kapcsolták az oltási kampányt. Az utóbbi időszakban csak a rendelőkben – vagyis a tartományi fenntartású oltóközpontokat nem számítva – az oltások valamennyi típusát együttvéve heti hatmillió adagot adtak be, az emlékeztető oltásokat tekintve pedig Németország messze az európai uniós átlag felett teljesít. Ismertette, hogy a KBV-hez tartozó rendelőkben csaknem 84 ezren dolgoznak a kampányban.

Lothar Wieler, a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) vezetője elmondta, hogy számításaik szerint 1-3 héten belül az omikron lesz a domináns variáns Németországban. Eddig 540 omikron-fertőzést és 1848 omikrongyanús esetet jelentettek az RKI-nek – közölte.

A szövetségi kormány adatai szerint szerdáig a német lakosság 73,6 százaléka – 61,2 millió ember – kapott legalább egy adag oltást a Covid-19 ellen. Teljes oltással a németek 70,5 százaléka – 58,7 millió ember – rendelkezik. A teljes oltás utáni emlékeztető oltást a lakosság 33,8 százaléka – 28,1 millió ember – kapta meg.

Az oltatlanok 22 millióan vannak, a lakosság 26,4 százalékát teszik ki. Közülük azonban 4 millióan – a lakosság 4,8 százaléka – ötévesnél kisebb gyerekek, akiknek egyelőre nincs oltóanyag.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Kiderült, hogy a legtöbben miért vásárolnak speciális élelmiszereket, és melyik a kedvenc

origo.hu

Kizuhant a kórház harmadik emeletéről egy beteg

borsonline.hu

A sztárjósnő elárulta, melyik pár marad együtt Házasság első látásra végén

mandiner.hu

„Belga vagyok, és ma mélységesen szégyellem magam az országom miatt” – így reagált a nemzetközi és a hazai közvélemény a NatCon ellehetetlenítésére

ripost.hu

Már Jürgen Klopp is lemondott róla? Szoboszlait támadják Angliában

mandiner.hu

Blokád alá vette a brüsszeli rendőrség a békepárti, migrációellenes konferenciát (VIDEÓ)

origo.hu

Váratlan bejelentést tett Amerika, Ukrajna nem fog örülni

mindmegette.hu

7 isteni finom sós palacsinta, amit imádni fog a család

ripost.hu

„Modellnek kéne lenned, nem focistának” – Szoboszlainak csúnyán beszóltak

ripost.hu

Kollégái közölték: elhunyt a népszerű rádiós, 68 éves volt

ripost.hu

Hoppá, más feleségével ebédelt a Házasság első látásra szereplője

ripost.hu

Alig lehet ráismerni Magyarország korábbi ünnepelt sztárjára - fotók

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Iszlamistáktól lefoglalt fegyvereket küld Ukrajnának az USA

KÜLFÖLD

Csődbe ment a "Zelenszkij" vodka, senki nem vette Európában

KÜLFÖLD

"Vámpírnak" öltözött fiatal nő holttestére bukkantak egy elhagyatott templomban

KÜLFÖLD

A Napnál 33-szor nagyobb fekete lyukat fedeztek fel a galaxisunkban