1 éve

Robbantásos merényletet tervezett egy szír migráns, kommandósok kapták el

A 16 éves gyanúsított a hageni zsinagógát akart a levegőbe repíteni.

Szerző Gaál József

Szerdáról csütörtökre virradó éjszaka közel száz, állig felfegyverzett rendőr szállta meg a németországi Hagen városának egyik központi kerületét. Az egyenruhások egy zsinagógát lezártak, az épület körüli utcákban mindent átkutattak, és sok embert evakuáltak. A Spiegel értesülései szerint egy szír migráns tervezhetett robbantásos merényletet a helyi zsidó közösség ellen.

A hatóságok tájékoztatása szerint a nagyszabású akcióra egy „fenyegetés” miatt volt szükség. Az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi rendőrség szóvivője úgy fogalmazott, hogy vészjelzéseket kaptak hageni zsidó létesítményekkel kapcsolatban, és ennek megfelelően védelmi intézkedéseket hoztak.

A fenyegetés jellegéről egyelőre nem adtak hivatalos tájékoztatást a hatóságok, de már több mértékadó német lap is már beszámolt arról, hogy egy 16 éves szír bevándorló pokolgépes merényletet tervezett végrehajtani a hageni zsinagóga ellen. Úgy tudni, hogy a német titkosszolgálatot egy külföldi hírszerző ügynökség figyelmeztette arra, hogy a tinédzserkorú fiú gyanúsan viselkedik az interneten, ahol rendszeresen iszlamista tartalmakat oszt meg.

A közel-keleti fiatalember feltehetően a zsidók egyik legfontosabb ünnepén, az engesztelés napján (Jom kippur) akarta a levegőbe repíteni a hageni zsinagógát.

A gyanúsított lakását elviekben átkutatták, de nem találtak közvetlen veszélyre utaló jeleket. A fiú feltehetően csak elméleti szinten tervezte el a merényletet.

Úgy tudni, hogy a 16 éves szír bevándorlót őrizetbe vették, de vádat egyelőre még nem emeltek ellene.

Szerző Gaál József

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!