Létrehozva: 2021.08.20.

Törökország bekeményít: 300 kilométer hosszú határfalat építenek az afgánok beáramlása ellen

Egyre több ország jön rá, hogy a tömeges migrációt egyedül mesterséges fizikai határzárral lehet hatékonyan megállítani.

Törökország megkezdte az Iránnal közös határán annak a 295 kilométer hosszú falnak a építési munkálatait, mellyel megakadályoznák a tálib hatalomátvétel miatt hazájukat elhagyni kényszerülő afgánok illegális beáramlását az országban – írja az AFP francia hírügynökség.

Emin Bilmez, a kelet-törökországi Van tartomány kormányzója azt mondta az építkezés megkezdésekor tartott sajtótájékoztatón, hogy a mesterséges fizikai határzár megakadályozza majd az illegális határátlépéseket, a csempészáru-kereskedelmet, és a terroristák beszivárgását is meggátolja.

„A migrációs hullámok növekedése miatt szárazföldi erőink két felderítő és két kommandós századot küldtek fegyveres járművekkel együtt a térségbe. A Belügyminisztérium 35 különleges műveleti csapatot és 50 fegyveres járművet vezényelt az övezetbe, hogy segítsék a határt őrző csapatok munkáját”

- fogalmazott Bilmez, aki azt is elárulta, hogy a határfal mellett szögesdrót, valamint egy 4 méter széles és 4 méter mély vizesárok is védeni fogja Törökország dél-keleti határát.

A török-iráni határra tervezett fal már álló szakasza. (Forrás: AFP)

Helyi sajtóbeszámolók szerint a iráni-török határra tervezett falból eddig 5 kilométer áll, és előreláthatólag egy 64 kilométeres szakasz fog elkészülni az év végéig, a fennmaradó részt pedig a következő években építenék meg. A fal mellett 58 őrtornyot és 45 kommunikációs tornyot is fel kívánnak húzni. A tornyokat hőkamerákkal, radarokkal, érzékelőkkel és tűzvédelmi rendszerekkel is felszerelik. Sőt, a későbbiekben felfegyverzett katonai drónokat is telepítenek a határra, melyek a nap 24 órájában felderítő feladatokat látnak majd el.

Hivatalos statisztikák alapján egyébként a iráni-török határon a török hatóságok eddig 55 ezer illegális bevándorlót, és 783 embercsempészt fogtak el, ami nagyjából 25 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

Az Európai Uniónak minél hamarabb fel kell venni a kapcsolatot az új afgán vezetéssel, annak érdekében, hogy elkerüljünk egy újabb migrációs és humanitárius válságot, valamint a nemzetközi terroristák visszatérését az országba

- jelentette ki Josep Borrell kül és -biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselő, miután rendkívüli tanácskozást folytatott az uniós külügyminiszterekkel az afganisztáni helyzetről.

Párbeszédet kell folytatnunk az új vezetéssel, bárkik is alkotják azt, végül is megnyerték a háborút, mert a nyugati beavatkozás nem volt sikeres

– fogalmazott. Hozzátette ugyanakkor, hogy a kapcsolatfelvétel nem jelentené a tálib vezetés hivatalos elismerését. Borrell minden bizonnyal 2015-ös migrációs válságra utalt, amely során több mint egymillió migráns – köztük sok afgán – érkezett az EU-ba. Ezt követően pedig számos iszlamista terrortámadás történt európai nagyvárosokban, köztük Brüsszelben.

Most a biztonság az első

Az uniós főképviselő szerint Brüsszel jelenleg főleg arra összpontosít, hogy garantálja a valamennyi uniós polgár, valamint az EU vagy a tagállamok képviseletében dolgozó helyi személyzet biztonságát és védelmét.

Az unió továbbá, különös figyelmet fordít azokra az afgánokra is, akiknek biztonsága most veszélybe kerülhet, mert együttműködtek a nyugati misszióval. Nem hagyhatjuk sorsukra őket, menedéket kell nekik nyújtani Európában

- fogalmazott. Elmondása szerint az uniós országok eddig csaknem 400 vízumot adtak ki a tagállamokkal együttműködő afgánoknak és családtagjaiknak. A főképviselő szerint a nyugati katonai szerepvállalásnak Afganisztánban eredeti célja az volt, hogy harcoljon a 2001 szeptember 11-i terrortámadások elkövetői ellen, akik az országban kaptak menedéket.

A küldetés ezen része sikeres volt, viszont az cél, hogy modern államot építsünk nem volt az

- mondta. Hozzátette:

Hatalmas mennyiségű forrást fektettünk a misszióba, de ennek ellenére sem sikerült ellenálló afgán nemzetet és hadsereget létrehozni.

Borrell arról is beszélt, hogy a nemzetközi közösség hibát követett el, arra vonatkozólag, hogy nem tudta felmérni a nemzetközi alakulatok erejét, így a tálibok nagyon rövid idő alatt elfoglalták majdnem egész Afganisztánt.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Húsvéti kvíz: Ön tudja a választ az ünneppel kapcsolatos kérdéseikre?

origo.hu

Óriási botrányba keveredett a TV2 sztárja - videó

borsonline.hu

„Szétmentünk, igen” – Koholák Alexa bevallotta: ezért szakított 26 évvel idősebb férjével

hirtv.hu

Műsorváltozás: 21 órától a Varga Judit-interjú a HírTV műsorán

ripost.hu

Imádnivaló: így simogatta terhes pocakját Iszak Eszter

magyarnemzet.hu

Futótűzként terjed az interneten Kunhalmi Ágnes vicces beszólása

origo.hu

Hatalmas örömhírt jelentett be Lékai-Kiss Ramóna

mindmegette.hu

A 13 legjobb ebédötlet a húsvéti négynapos hosszú hétvégére

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Áprilisi pénzeső! Erre a 3 csillagjegyre rámosolyog a szerencse

ripost.hu

Évek óta erre vártak: szuper hír jött Michael Schumacherről

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Brüsszeltől Varsóig: háborús pszichózistól szenved Európa

KÜLFÖLD

Börtönőrök miatt csukták le a Playboy-modellt

KÜLFÖLD

Egy folttal kezdődött a fülén, ma már gyógyíthatatlan beteg a fiatal lány

KÜLFÖLD

Szürreál: migránsok, kommunisták és rendőrök között tört ki tömegverekedés a párizsi repülőtéren

KÜLFÖLD

Szakképesítés nélküli plasztikai sebészt tartóztattak le