1 éve

„Halálos versenyfutás volt az idővel„ – a pusztító áradással harcolt a magyar édesanya, Petra

Otthonuk elhagyására is fel kellett készülnie a kisgyermekes magyar családnak.

A Németországban élő magyar család rémisztő órákat élt át Trier városka közelében, a Mosel partján. A Luxemburggal közös határfolyó vízszintje sosem látott tempóban emelkedett, a tűzoltóknak rohamtempóban kellett összerakniuk mobilgátat, amely megmenthette az ott épült házakat az áradástól.

Bokáig érő vízben gyalogol egy asszony Düsseldorfban 2021. július 14-én.
MTI/AP/DPA/David Young

„Egyszer csak nálunk is beindultak a szirénák, hívták a lakosokat is a gátépítéshez, a férjem is rohant, remélve, hogy tud segíteni. Elképesztő sebességgel áradt a folyó. A túloldalon lévő luxemburgi városka partszakaszát átlépve már az utcákon hömpölygött a víz. Ezen az oldalon az emberek egymás után tették be az elemeket, ám így is át-átcsaptak a hullámok, halálos versenyfutás volt az idővel és a folyóval, de idejében elkészült„ – mondta Petra a Blikknek. Végül a folyó 9,5 méteren tetőzött, alig egy méter maradt a gát tetejétől. Ahol két napja még kislányukkal sétáltak, vagy a vendéglő teraszán kávéztak, az mind több méter magasságú víz alá került. A folyó szintje alig húsz óra alatt 6 métert emelkedett.

Elsodródott autók a Köln város melletti Erfstadt Blessem nevű negyedében történt áradások után
MTI/AP/DPA/David Young

„Felkészültünk a legrosszabb eshetőségekre, ha a gát felett áttörne a víz. Megbeszéltük, hogy az autóval több utcával feljebb parkolunk, a pincéből és alagsorból mindent az emeletekre hordtunk volna fel. Úgy terveztük, hogy ha jön a víz, itt maradunk mindhárman, a felső szinteken egy hétig kibírtuk volna. Ha pedig mégis menekülni kell, mert kiürítik a körzetet, akkor egy ismerősnél alhattunk volna” – mondta az anyuka.

Csak a teteje látszik ki a vízből egy garázs előtt parkoló autónak Düsseldorfban. Az éjszakai esőzések jelentős áradásokat okoztak Németország középső részén.
Fotó: MTI/AP/DPA/David Young

Németországban számos folyó kilépett a medréből, a folyamok teljes falvakat semmisítettek meg, az áldozatok száma átlépte a százat, rengeteg ember eltűntként keresnek.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!