Létrehozva: 2021.07.16.

Németországi áradások: Orbán Viktor kifejezte részvétét és felajánlotta Magyarország segítségét

A németországi áradások eddig rengeteg emberéletet követeltek, ezért a magyar miniszterelnök kész bármiben segíteni a károsult országnak.

A számos emberéletet követelő és súlyos anyagi károkat okozó németországi áradások miatt Orbán Viktor Angela Merkelnek írt levelében a magyar emberek nevében kifejezte részvétét és együttérzését az áldozatok családjainak.

Erről Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője tájékoztatta az MTI-t péntek reggel.

Németországi áradások: Orbán Viktor kész segíteni (Fotó: MTI / AP / Thomas Frey)

A magyar miniszterelnök megrendüléssel értesült a katasztrófáról, és egyúttal biztosította a német kancellárt, hogy Magyarország kész minden rendelkezésére álló eszközzel segítséget nyújtani az érintett településeknek a természeti csapás okozta károk elhárításához.

Legkevesebb 15-en meghaltak és négy embert eltűntként tartanak nyilván, több mint 21 ezer ember maradt elektromos áram nélkül a napok óta tartó heves esőzések nyomán kialakult özönvízszerű áradások miatt Belgiumban, az ország déli részén a folyók kiléptek medrükből, sokakat evakuáltak. Luxemburgban szintén ezreknek kellett elhagyniuk otthonukat, Hollandiban katasztrófahelyzetet hirdettek. A belga sajtó pénteki beszámolói szerint az esőzések jelentős pusztítást okoztak Belgium sok részén. Belgium legsúlyosabban érintett térsége a francia nyelvű vallon tartomány déli, délkeleti régiója, ahol a folyók megáradtak, a partok közelében fekvő városok és települések lakóinak helyzete továbbra is aggasztó. Több tucat várost zártak le a forgalom elől, házak dőltek össze vagy váltak lakhatatlanná. A medrükből kilépett folyók autókat sodortak el. A régióiban a vezetékes víz többfelé ihatatlanná vált. A szolgáltató figyelmeztetést adott ki, hogy egyes helyeken a csapvizet nem szabad fogyasztani, még forralt állapotban sem.

Péntek délelőttre az időjárás javult, a jelentések szerint a legtöbb belgiumi folyó vízszintje stabilizálódott vagy apadni kezdett. Noha a Meuse vízszintje sem emelkedett az éjszaka folyamán, katasztrófától tartanak az ország keleti felében található Liege-ben. A folyó felsőbb szakaszán épített vízzáró gát esetleges meghibásodása miatt a szakértők szerint víztömeg zúdulhat a hozzávetőleg kétszázezer lakosú nagyvárosra, ugyanis a vízszintet szabályzó gát hat zsilipéjéből kettő működik. Liege polgármestere még csütörtökön arra szólította fel a lakosokat, hogy lehetőség szerint hagyják el a várost. A vasútforgalom számos vonalon lelassult vagy szünetel. A mérnökök hajnalban megkezdték a vasúti infrastruktúra ellenőrzését. Félő, hogy több vasúti híd összeomlik a meglazult talajszerkezet miatt.

Hollandiában a sajtó pénteki beszámolója szerint az elmúlt napok heves esőzései által leginkább érintett régió az ország keleti felében fekvő Limburg tartomány, ahol számos település, köztük Maastricht alacsonyabban fekvő kerületeinek lakosságát evakuálták. A tartományban legkevesebb 12 ezer embert telepítettek ki. Mivel a sok helyütt sárral elárasztott épületek állapotfelmérése később kezdődhet csak meg, nem tudni, hogy a legtöbb érintett település lakosai mikor térhetnek vissza otthonaikba – írták. A holland kormány a hadsereget is bevetette a mentési és árvízvédelmi munkálatokhoz. Mark Rutte ügyvezető miniszterelnök azt mondta, a rendkívüli árvíz katasztrófának számít, ezért a kabinet aktiválta a rendkívüli esetekben érvényes kártérítésről szóló törvényt. A szabályozás révén a kormány részben fedezi azokat a károkat, amelyeket a biztosítók nem térítenek meg.

Luxemburgban az áradások miatt ezreknek kell elhagyniuk otthonaikat, a medrükből kilépett folyók házakat öntöttek el, forgalmi zavarokat okoztak a közúti és a vasúti közlekedésben. Noha az időjárási helyzet javult az országban, a folyók vízszintemelkedésének kockázata fennáll. A luxemburgi kormány ezért azt kérte, senki se utazzon az árvízveszélyes területekre, a kidőlt fák ugyanis forgalmi fennakadásokat okozhatnak, a meglazult talajszerkezet fölcsuszamlásokhoz vezethet. Az országban korábban lezárt több mint száz útszakasz és autópályák tisztítását megkezdték – közölték.

Legalább nyolcvan halálos áldozata van a Németország nyugati részén történt áradásoknak, és több tucat ember hollétéről nem tudni a hatóságok péntek reggeli összesítése szerint. Észak-Rajna–Vesztfália tartományban legkevesebb ötvenen, Rajna-vidék–Pfalzban legalább harmincan vesztették életüket. A természeti katasztrófát leginkább megszenvedő járásban, Ahrweilerben ötven-hatvan embert keresnek. A járási közigazgatási hivatal csütörtök este még azt közölte, hogy 1300 embert tartanak nyilván eltűntként. Ezt pénteken azzal magyarázták, hogy a mobilszolgáltatás akadozása miatt sok embert nem lehet elérni telefonon. Számos településen éjszaka is tartott a mentés, a tűzoltóság, a katasztrófavédelmi szervezet (THW) és a hadsereg (Bundeswehr) egységei több ezer embert helyeztek biztonságba veszélyessé vált otthonukból.

Péntek reggel a Köln melletti Erfstadt Blessem nevű negyedében alakult ki a legdrámaibb helyzet. A helyi hatóságok közlése szerint az alámosások miatt megrogyott vagy összeomlott számos lakóépület, amelyekből segélyhívásokat regisztrálnak. Sok lakó a figyelmeztetések ellenére visszatért otthonába, vagy nem is hagyta el. Mentésüket nehezíti, hogy a környéken gázszivárgás van, amelyet egyelőre nem tudtak megszüntetni.

A hét elején kezdődött esőzések miatt megáradt patakok és folyók egy viszonylag szűk területen, Wuppertalban és környékén és a Köln–Bonn–Koblenz alkotta vonaltól a belga, luxemburgi és holland határig húzódó nagyjából harminc kilométeres sávban pusztítottak a legnagyobb erővel. A dombvidék völgyeiben sok patak és kisebb folyó kanyarog, rendszerint csendesen, árvizet ritkán okozva. Ezért a nagyobb németországi folyókkal, például a Dunával ellentétben nemigen vannak védművek, gátak vagy bármikor bevethető mobilgátak.

Ugyancsak fontos tényező, hogy a domborzati viszonyok miatt a települések általában éppen a folyóvizek mentén, a völgyek alján terülnek el, ahol felgyülemlett a rendkívüli mennyiségű csapadék, amely egy laposabb vidéken egyenletesebben oszlott volna el, kisebb kárt okozva. Ugyanakkor a katasztrófa fő oka a legtöbb szakértő szerint mégis inkább az éghajlatváltozás, amely előidézte a napokig folyamatosan tartó heves esőzést.

Hollandiában és Belgiumban is súlyos a helyzet A dél-hollandiai Maastricht városa felszólította mintegy tízezer polgárát, hogy hagyja el otthonát, és keressen védelmet az árvíz elől, Belgiumban növekedett a természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma. Azt mondták, hogy a Maas folyó az éjszaka folyamán várhatóan lakott területeket fog elárasztani. Roermondban szintén evakuáltak városrészeket, több száz embernek kellett elhagynia otthonát. A hollandiai folyók vízszintje a Németországból és Belgiumból érkező víztömegek miatt gyorsan emelkedett. A hadsereg több száz katonát küldött segítségül. „Belgium keleti részén kilencre emelkedett csütörtök este a napok óta tartó özönvízszerű esőzések és áradások halálos áldozatainak száma. További négy embert eltűntként tartanak nyilván” – jelentette a belga Belga hírügynökség. A csaknem 200 ezer lakosú Liege városának központi pályaudvarát csütörtök délután lezárták. A városban az áram-, a gáz- és a vízellátás is akadozott. A heves esőzések és áradások miatt a katasztrófavédelmi és biztonsági erők éjt nappallá téve dolgoznak az ország keleti részén.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Oroszország váratlan katonai lépése

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

metropol.hu

Bocsánatot kért Katalin hercegnétől, azonnal törölte bejegyzését Ryan Reynolds felesége

mandiner.hu

Miért rúgta ki a jóbarátját Novak Djokovics?

life.hu

Az igazi répatorta titka: ez a recept még a Nyuszikának is ízlene

mandiner.hu

Ez lesz Tokaj egyik szégyenfoltjának helyén

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

mindmegette.hu

10 tuti húsvéti sütemény, aminek a locsolók is elkérik a receptjét

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

ripost.hu

Váratlan fordulat: Harry ülhet a trónra a nagybeteg Katalin miatt

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

Ismét tetten érték az uniós pénzek ellen lobbizó baloldalt

INSIDER

Terrorpánik Európában: Zárják a német határokat, stadionok elleni dróntámadásoktól tartanak

INSIDER

Minddel tisztában vagy? Összeszedtük, mire emlékezünk a húsvéti nagyhéten

INSIDER

Különleges akciót jelentett be az Élelmiszermentő Központ: több száz rászoruló családot segítenek húsvétkor

INSIDER

Gyászol a Magyar Közút: "Már indultak volna, amikor megtörtént a tragédia"

INSIDER

Pizsamában tűnt el egy néni a XIX. kerületből, szerettei rettenetesen aggódnak érte