Létrehozva: 2021.04.08.

Zuckerberg nem bízik a Facebookban, egy másik alkalmazást használ

A világ harmadik leggazdagabb embere aktív felhasználója a Facebook egyik legnagyobb konkurensének, a Signal nevű üzenetküldő alkalmazásnak.

Múlt héten végigsöpört a világsajtón a hír, hogy több mint 500 millió Facebook-felhasználó személyes adatait (pontosabban azoknak a 2019-es állapotát) hozták nyilvánosságra ismeretlen hackerek. A hatalmas adatbázis, amely felhasználóneveket, jelszavakat, telefonszámokat, lakóhelyeket, születési dátumokat és e-mail-címeket tartalmaz, jelenleg szabadon hozzáférhető az interneten. Úgy tudni, hogy a szóban forgó adatokat 2019 augusztusában lopták el a Facebooktól, de egészen mostanáig pénzért cserébe biztosítottak hozzáférést ahhoz az internetes csalók.

Ahogy arról a RIPOST is beszámolt, az incidensben 377 ezer magyar felhasználó is érintett, akik néhány kattintással ezen az oldalon ellenőrizhetik le, hogy nyilvánosságra kerültek-e az adataik.

A szivárogtatásnak rengetek híresség, közéleti szereplő, sportoló, pénzember és politikus is áldozatául esett. Többek között a Facebook alapító-vezérigazgatója, Mark Zuckerberg személyes adatai is napvilágot láttak. A világ harmadik leggazdagabb emberének a lakhelye, a születési dátuma, a házassági adatai, a Facebook-azonosítója, sőt, a telefonszáma is kiszivárgott.

A történet innentől kezd érdekessé válni, ugyanis egy szemfüles kiberbiztonsági kutató, Dave Walker kiszúrta, hogy Mark Zuckerberg telefonszámához kapcsolódik egy Signal-fiók, ami közvetlen bizonyíték arra, hogy a Facebook alapítója az egyik legnagyobb konkurens cég szolgáltatását használja a sajátja helyett - írja a Mashable.

A nonprofit Signal Foundation által kifejlesztett Signal egy okostelefonokra letölthető üzenetküldő alkalmazás, ami nagyon hasonlít a Facebook Messenger nevű applikációjára, azzal a különbséggel, hogy az előbbi semmilyen adatot sem tárol a felhasználóiról.

A Signal karrierje azt követően kezdett meredeken felfele ívelni felfele, hogy korunk indusztriális zsenije és megmondóembere, Elon Musk egy rövidke Twitter-posztban januárban azt írta: „Használd a Signalt”. A felszólítás hatására az applikáción hirtelen annyian kezdték használni, hogy kis híján belerokkantak a szerverek.

Elon Musk bejegyzésének az állt a hátterében, hogy az év elején tömegek haragudtak meg a Facebook tulajdonában lévő WhatsApp-re, amiért az új használati feltételek alapján, melyek május 15-én lépnek hatályba, a szolgáltatás megoszthatja anyacégével, sőt, külső felekkel is a felhasználók személyes adatait, aki pedig ezt nem fogadja el, az jogilag többé nem használhatja az alkalmazást.

Nem hivatalos adatok szerint a Signal 7,5 millió új felhasználót szerzett az év első három hetében, akiknek a többségét a WhatsApp-től szipkázta el a vállalat. Tehát Mark Zuckerberg Signal-fiókjának felfedezése nem csupán presztízsveszteség a Facebook számára, hanem egy közvetett bizonyíték arra, hogy a techóriás tulajdonosa nem bízik a saját üzenetküldő alkalmazásában, ezért a konkurenciát használja.

Az kínos ügy pikantériája, hogy Mark Zuckerberg Signal-fiókja április 5-én, hétfőn rejtélyes körülmények között eltűnt, éppen miután lelepleződött a dolog.

A Facebook egyébként nem erősítette meg, hogy a Signal-fiók valóban Zuckerberghez tartozott-e, annak ellenére sem, hogy a kiszivárgott telefonszám szinte biztosan az övé volt.

A Signal viccesen annyit fűzött a Facebook számára rendkívül kellemetlen incidenshez, hogy a „WhatsApp általános szerződési feltételek május 15-i elfogadásának határideje gyorsan közeledik. Mark példát mutatott!”

Ez is érdekelhet

origo.hu

Haalandot keresik, Ancelotti szemöldöke legyőzte Guardiolát - mutatjuk a legjobb BL-negyeddöntős mémeket

origo.hu

Drámai fordulat: megkezdte az orosz hadsereg a teljes kivonulást

borsonline.hu

Csobot Adél és Istenes Bence a poklok poklát járja meg - külföldön érte őket utol a szerencsétlenség

magyarnemzet.hu

Kitörhet a harmadik világháború Zelenszkij kérésére? + videó

life.hu

Megműtötték Csonka Andrást: hetekig kímélnie kell magát

mandiner.hu

Magyarország háborús veszélybe sodródik az amerikai agytröszt szerint

origo.hu

Undorítóan zaklatta a veronai buszbaleset halottjainak hozzátartozóit egy férfi

mindmegette.hu

Itt a vége: Széll Tamás szomorú bejelentésére senki sem számított

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

„A színfalak mögött” - Ágyban heverészve kapták le Palvin Barbit

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Joe Biden arra célozgatott, hogy kannibálok ették meg a nagybátyját

KÜLFÖLD

A háború Csehország egyik leggazdagabb emberévé tette a "fegyveripar urát"

KÜLFÖLD

"Jobb lesz nektek nélkülem!" – Szívszorító üzenetet hagyott hátra a csodálatos édesapa

KÜLFÖLD

Borzalom: ágyban evett az 5 éves kisfiú, ezért megölte a nevelőanyja