1 éve

Rendkívüli helyzet az atomerőműnél: két blokkot is le kellett állítani a bizarr jelenség miatt Dél-Koreában

Egészen döbbenetes, mekkora energiakieséssel kell számolnia Dél-Koreának a csalánozók túlszaporodása miatt.

Szerző Gaál József

A dél-koreai hatóságok három héten belül másodjára voltak kénytelenek leállítani kedden a Hanul atomerőmű 1. és 2. számú, egyenként 950 MW teljesítményű reaktorát, mert a medúzák és a tengeri salpok (gerinctelen, átlátszó, zselészerű élőlények) elszaporodtak és eldugaszolták a reaktorok hűtéséhez használt vízvezetékrendszert – írja a koreai sajtóra hivatkozva az amerikai Yahoo News.

Egyelőre nem tudjuk megmondani, hogy a medúzák és a tengeri salpok számának megugrása az éghajlatváltozásnak vagy más tényezőknek köszönhető-e. Most még ideiglenes jelenségként kezeljük az esetet, hacsak nem tapasztalunk folyamatos növekedést a következő évtizedben„

- fogalmazott a sajtónak Youn Seok-Hyun, az Országos Halászati ​​Tudományos Intézet vezető kutatója.

A reaktorok határozatlan időre történő leállításának következtében Dél-Korea 1,9 gigawatt energiatermelés veszteséget szenvedett el, ami az ország teljes atomenergia-kapacitásának csaknem 10 százaléka. A hiányzó energiát megpróbálnak más erőművekkel előállíttatni, de az átállás biztosan nem lesz sétagalopp.

A szóban forgó két reaktorok működését egyébként március közepén egyszer már fel kellett függeszteni a tengeri élőlények elszaporodása miatt. Ekkor a leállás 9 napig tartott, és több millió dollár kárt okozott az ország gazdaságának.

A Dél-Korea keleti részen, a Japán-tenger partján található Hanul atomerőmű. (Forrás: Wikipedia)

”Az elmúlt 15 évben nem voltak reaktorleállások a tengeri élőlények elszaporodása miatt. Jelenleg azt vizsgáljuk, hogy miért fordulnak elő ilyen nagy számban a reaktor közeli tengervízben„

- mondta az koreai Hydro and Nuclear Power állami tulajdonú atomenergia-üzemeltető vállalat egyik vezető tisztségviselője.

Szerző Gaál József

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!