1 éve

Egyre több német politikus követeli az orosz vakcina engedélyezését

Támogatja az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett Szputnyik V orosz oltóanyag európai uniós alkalmazását három keletnémet tartományi miniszterelnök. Németországban egyre több politikus hangoztatja azt, hogy a kudarcot valló központosított brüsszeli vakcinabeszerzés miatt nyitni kell kelet felé, és az orosz, kínai oltóanyagokra is szükség van.

Először január végén, aztán a napokban megismételve Markus Söder bajor miniszterelnök követelte, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vizsgálja meg az orosz és kínai vakcinák engedélyeztetési lehetőségeit. A CSU elnöke szerint ugyanis az egyik legfontosabb feladat az, hogy az oltási tempón gyorsítson a német kormány, ehhez pedig szükség lesz az úgynevezett keleti vakcinákra.

Markus Söder, Bajorország miniszterelnöke
Fotó: Getty Images

A leggazdagabb német tartomány vezetője azután állt ki ismét a kínai és orosz oltóanyag mellett, miután világossá vált, hogy a központosított brüsszeli vakcinabeszerzés csődöt mondott. Markus Söder után pedig most újabb német tartományok miniszterelnökei szeretnék, ha mihamarabb engedélyeztetnék legalább az oroszok Szputnyik V vakcináját.

Az egykori NDK-hoz tartozó tartományok (Szászország, Szász-Anhalt és Türingia) kormányfői úgy nyilatkoztak szerdán, hogy az emberek élete a legfontosabb ilyen helyzetben. Így az oltóanyag beszerzésből nem lehet politikai kérdést csinálni. Reiner Haseloff, Szász-Anhalt vezetője például úgy fogalmazott:

Ha emberekről és egészségről van szó, akkor a vakcina származása nem játszhat szerepet.

Bodo Ramelow, Rainer Haseloff és Michael Kretschmer
Fotó: afp

Bodo Ramelow Türingia miniszterelnöke is úgy véli, hogy minden olyan oltóanyagot üdvözölni kell, amelyik hatásos a koronavírus ellen. Szászország kormányfője, Michael Kretschmer is hasonló véleményen van.

Oroszország a tudomány egyik nagy országa, amely kétségkívül képes hatékony vakcina előállítására

– hangoztatta Kretschmer. A CDU-s politikus szerint a vakcinát Németországban kell engedélyeztetni.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!