1 éve

Politikai nyomás hatására engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség a Pfizer vakcináját!

Kiszivárgott levelek szerint az Európai Bizottság mindent alárendelt az Pfizer-féle vakcina engedélyeztetésnek. Még azt sem zavarta őket, hogy a tömegtermelés csökkentette a készítményben található hírvivő RNS tisztaságát.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és vezető uniós tisztségviselők közötti, a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájának engedélyeztetéséről szóló levelezéseket tettek közzé hackerek az internet sötét oldalán, azaz a dark weben.

A kiszivárgott e-mailek és dokumentumok azt mutatják, hogy a német-amerikai fejlesztésű oltóanyaggal kapcsolatban több minőségi probléma is felmerült, de az Unió felső vezetőinek nyomására az EMA mégis engedélyezte a készítmény használatát december 21-én – írja a Le Monde francia napilap internetes kiadása.

A Le Monde megkeresésére az EMA elismerte, hogy a levelezések a Pfizer vakcinájával kapcsolatos „kérdéseket és megbeszéléseket” tartalmaznak, melyek az oltás jóváhagyását megelőző döntések előkészületei alatt zajlottak. Az EU-s gyógyszerügynökség állítása szerint a hackerek által megszerzett elektronikus dokumentumok egy részét meghamisították annak érdekében, hogy aláássák a vakcinákkal szembeni társadalmi bizalmat. Arra viszont már nem tértek ki, hogy leírtak közül pontosan mely állítások nem felelnek meg a valóságnak.

A kiszivárgott e-mailek döntő többségéből az látszik, hogy a EMA és EU-s tisztségviselők között „feszült és barátságtalan” megbeszélések zajlottak a Pfizer készítményének engedélyeztetését megelőzően.

Egy november 19-i keltezésű levélben például az EMA egyik magas rangú tisztviselője „meglehetősen feszült, néha kissé kellemetlen” konferenciahívásról tett említést a Pfizer vakcinájának felülvizsgálati folyamatával kapcsolatban. A tisztviselő úgy fogalmazott, hogy az EU vezetői részéről egyértelmű „elvárás” volt az oltás mihamarabbi jóváhagyása.

Egy nappal később ugyanez a személy beszélgetést folytatott a Dán Gyógyszerügynökséggel, melyben meglepettségét fejezte ki amiatt, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejelentette: a Pfizer oltása még az év vége előtt zöld utat kaphat.

„Még mindig komoly problémáink vannak a készítménnyel!”

– jegyezte meg az EMA meg nem nevezett magas rangú tisztviselője von der Leyen bejelentésére reagálva a kiszivárgott levelezésben.

Az amerikai Pfizer és a német BioNTech közösen fejlesztett vakcinát

A Le Monde szerint a napvilágot látott dokumentumokban elsősorban a Pfizer/BioNTech készítménye körül felmerülő aggodalmakat részletezik az EMA tudósai. A leírtak alapján az ügynökségnek „három fő problémája” volt az oltással kapcsolatban:

 • A vakcina előállításához használt gyártási helyeket még nem vizsgálták meg az EMA szakemberei.
 • A kereskedelmi felhasználásra szánt vakcinákról több – forgalomba kerüléshez elengedhetetlen – információ hiányzott.
 • Az EMA vizsgálata szerint minőségi különbségek voltak a kereskedelmi forgalomban kerülő, és a klinikai vizsgálatok során használt vakcinák között.
 • Az utolsó ponttal kapcsolatban az EMA különösen nagy aggodalmának adott hangot, megjegyezve, hogy a tömegtermelés csökkentette a Pfizer vakcinában található hírvivő RNS tisztaságát.

  Az EMA több levélben is jelezte a Bizottság felé, hogy a kevésbé szigorú gyártási módszerek miatt az oltás kevésbé lesz hatékony és biztonságos.

  Az ügynökség munkatársai közötti levelezések során az egyik alkalmazott azt mondta, hogy az EMA-nak „fel kell gyorsítania az engedélyeztetési folyamatot, máskülönben Brüsszel, a média és a nagyközönség kemény kritikájával kell majd szembenézniük”.

  Az Európai Gyógyszerügynökség, vélhetően politikai nyomás hatására, végül december 21-én engedélyezte a Pfizer/BioNtech koronavírus elleni készítményét.

  Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
  Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

  Ez is érdekelhet

  origo.hu

  Titokzatos tömeges megbetegedések, amelyekre máig nincs magyarázat

  borsonline.hu

  Lehetetlen kérdés, melyik félmeztelen bombázó a dögösebb?

  hirtv.hu

  Összeverte szeretőjét és annak nővérét a legendás focista

  ripost.hu

  Ezek a jelek biztosan megmutatják, hogy már kezd teljesen eluralkodni rajtad az alkohol

  vg.hu

  Nem kellett hozzá sok, hogy a kínai és tajvani hadihajók öszecsapjanak

  borsonline.hu

  Szexológus fedte fel a titkot, eddig tart az ideális együttlét

  mindmegette.hu

  Ne dobd ki a maradékot - spórolj! 8 szuper tipp az újrahasznosításra

  ripost.hu

  Olyan hír jött az időjárásról, aminek nagyon fogunk örülni

  ripost.hu

  Felcsúszott a röpis bombanő szűk felsője, kibuggyantak alóla óriási, ringó mellei

  ripost.hu

  Óriásmellét megmutatva, egy szál semmiben indult koncertezni Tolvai Reni

  További cikkek

  KÜLFÖLD

  Megrázó felvételek érkeztek a horvátországi buszkatasztrófa helyszínéről

  KÜLFÖLD

  Receptet adott a győzelemre Orbán Viktor Amerikában

  KÜLFÖLD

  Rendőrök közé hajtott terepjárójával egy dzsihadista édesanyja Ausztriában

  KÜLFÖLD

  Putyin szerint egyszer már majdnem sikerült békét kötni Ukrajnával

  KÜLFÖLD

  Szex után kivégezte 19 éves szeretőjét a kegyetlen férfi

  KÜLFÖLD

  Horror a nagykürtösi panelben: Lángolt a ruhája, majd meghalt az idős asszony

  KÜLFÖLD

  Dőlt a vér a cirkuszban: Halálra harapta a teve a részeg férfit

  KÜLFÖLD

  „A végsőkig harcolt” – belehalt a rémisztő TikTok kihívásba a 12 éves fiú