INSIDER

Hamis covid-oltást kínálnak a magyaroknak Facebookon

Magyar Facebook-csoportokban is megjelentek a koronavírus elleni oltást ajánlgató hirdetések, elsősorban olyan csoportokban, ahol a járvány a fő téma. Bár belátható távolságra van már a koronavírus elleni vakcina, gátlástalan szerencselovagok igyekeznek pénzszerzésre felhasználni az emberek félelmeit.
  • Szerző: Ripost

Magyar Facebook-csoportban bukkant koronavírus elleni vakcina hirdetésre a ! Egy, a járvány miatt alakult zárt csoportban jelent meg egy bejegyzés, amiben oltást árultak.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Facebook

Csak a fotó hiteles

“Vásárolj COVID 19 elleni oltóanyagot. Ez még az első beszerzés, korlátozott mennyiségben kapható” – szól a hirdetés szövege.

A hitelesség kedvéért egy fényképet is mellékelnek. Éppen olyan oltóanyag látható rajta, amivel másfél millió kínait már beoltottak. A megtalálta az eredeti képet, amiből valószínűleg kimásolták az oltóanyag fotóját.

A profilt, ami kínálja az oltást, november elején regisztrálták és minden bizonnyal kamuprofil. Megpróbáltunk többet megtudni, írtunk az “eladónak”, üzenetünk úgynevezett “eltűnő ablakba” került, vagyis hamarosan eltűnik.

Ott üzletelnek, ahol a pedofilok

A jelek arra utalnak, hogy az ügylet az úgynevezett dark-weben zajlik, vagyis az internet sötét bugyraiban, ahol például a pedofilok is képeket cserélgetnek. A magyarországi hirdető egy marokkói Watsapp számot adott meg, de valószínűleg itt ül Magyarországon egy monitor előtt és várja a jelentkezőket.

Külföldön már figyelmeztettek a szakemberek: ne dőljünk be azoknak, akik illegálisan koronavírus oltóanyagot kínálnak. Először is, aki pénzt küld előlegbe, valószínűleg soha nem látja viszont – de oltóanyagot sem fog kapni. Ha mégis, akkor még nagyobb bajban van.

Lehet, hogy mosószer van benne

„ Az online vásárolt oltás azért különösen veszélyes, mert nem tudhatjuk, mi van benne, lehet, hogy mosószer vagy mérgező anyagok, nehézfémmel vagy növényvédő szerekkel van tele„ – figyelmeztet Lisa Nissen, a Queenslandi Műszaki Egyetem professzora. A szakemberek egyetértenek abban, hogy a fő gond nem az, hogy amit küldenek – ha egyáltalán küldenek valamit -, az hatástalan, sokkal nagyobb baj, hogy ha valaki beadja, akár meg is ölhet.

dr. Bense Tamás Fotó: Bors

„Nincs az az orvos, aki beadna a betegének egy interneten rendelt, kétes eredetű vakcinát” – szögezte le a kérdésére dr. Bense Tamás családorvos. „Minden ilyen kérdésben forduljunk a háziorvosunkhoz, aki csak patikában vásárolt vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központtól kapott oltóanyagot adja be.„

A kínai vakcinát árulták először

A kínai hatóságok már augusztusban figyelmeztettek, hogy a We Chat nevű alkalmazásban illegális vakcinát kínálnak eladásra. A hirdetők azt állították, hogy a Sinovac és a Sinopharm által fejlesztett oltás került a birtokukba. A két cég figyelmeztetett: ez lehetetlen.

Ausztráliában is árultak illegális vakcinát

„Detektorkutyákat és röntgent is használunk a határon ezek kiszűrésére” – mondta az ABC News-nak a határőrség szóvívője. Hozzátette: jól ismerik azokat a weboldalakat, ahol illegális oltást és gyógyszereket árulnak és letiltják még a behozatal előtt.

Amerikában Donald Trump gyógyulása után lepték el a netet a kamuoltás-hirdetések. Azt állították, hogy Trump is azt kapta meg, de nem akarják minden embernek hozzáférhetővé tenni.

Peking, 2020. szeptember 24.
Koronavírus elleni vakcinát tartalmazó ampullák a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó vállalatnál egy sajtóbejáráson Pekingben 2020. szpetember 24-én. A Sinovac közlése szerint az általuk fejlesztett CoronaVac elnevezésû potenciális vakcina 2021 elejére már forgalmazható lesz az egész világon, beleértve az Egyesült Államokat is.
MTI/EPA/Vu Hong
Fotó: mti

Nem árulják el, hogyan jutottak hozzá

A járvány aljas haszonélvezői becslések szerint mintegy 100 millió dollár értékben kínálnak covidal kapcsolatos árut eladásra az internet sötét bugyraiban. Vérplazmát is árulnak olyan csoportokban, ahol aktív fertőzöttek osztják meg egymással a tapasztalataikat.

A hirdetések sajátossága a siettetés: “Kevés van raktáron”, “Limitált a készlet”, “Csak 1 hétig elérhető az ajánlat” – próbálják azonnali döntésre rábírni az embereket.

Közös a hirdetésekben, hogy eredetinek hazudják a vakcinát, de nem hajlandók válaszolni arra a kérdésre, hogyan jutott hozzá az eladó.

És ezeket olvastad már?