1 éve

Három terroristagyanús embert tartóztattak le Németországban

A vád szerint az őrizetbe vett személyek egy szír székhelyű, iszlamista csoportot támogattak.

Egy összehangolt akció keretein belül három embert vettek őrizetbe külföldi terrorizmus finanszírozásának és támogatásának vádjával a német rendőrök csütörtökön a hajnali órákban – írja Frankfurter Allgemeine Zeitung internetes kiadása.

Az egyenruhások egyszerre több helyszínen razziáztak: a Baden-Württemberg tartományban található Ulmban, az alsó-szászországi Delmenhorstban, valamint München egyik elővárosában. Összesen 11 magánlakást kutattak át az akció során, és két férfit, valamint egy nőt vittek el bilincsben a saját otthonukból.

A letartóztatott személyeket terrorizmus finanszírozásával, terrorista szervezet támogatásával, és a külkereskedelmi törvény megsértésével vádolják.

A szövetségi ügyészség tájékoztatása alapján a két német férfit Tassilo M.-ként és Önder A.-ként azonosították. A társuk, egy német nő nevét viszont nem hozták nyilvánosságra. Neki szerb és koszovói állampolgársága is van. A gyanú szerint mindhárman hatalmas összegekkel finanszírozták a Hay'at Tahrir al-Sham (HTS) nevű szír szunnita iszlamista csoportot.

Az ügyészek állítása szerint Önder A. egy online adománygyűjtő oldalt hozott létre Törökországban, melyen keresztül az iszlamista csoport „dzsihádját” finanszírozta. Tassilo M. állítólag három alkalommal küldött Önder A.-nak pénzt, amit végül a HTS használt fel. A női gyanúsítottat két tranzakcióval vádolják.

A Hay'at Tahrir al-Sham (HTS), azaz magyarul: „Szervezet Levante Felszabadításáért” egy aktív szunnita iszlamista fegyveres csoport a Közel-Keleten, ami részt vett a szíriai polgárháborúban. 2017. január 28-án hozták létre. A csoport vezetői szoros kapcsolatban állnak az Al-Káida radikális iszlamista terrorszervezettel.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!