Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2020.12.06.

Moszkvában hétmillió embert kell beoltani

Hétmillió embert kell beoltani Moszkvában a Covid-19 terjedése elleni küzdelem keretében – jelentette ki Szergej Szobjanyin, az orosz főváros polgármestere a Rosszija 1 televízió által vasárnap sugárzott interjújában. Az Oroszországban egy nap alatt kimutatott új koronavírusos-fertőzöttek száma szombaton először haladta meg a 29 ezret.

„A jövőben 6-7 millió embert kell beoltanunk, egy ilyen gépezetet nem lehet azonnal mozgásba hozni. Fokozatosan kell belekezdeni, ki kell dolgozni a digitális bejelentkezés mechanizmusát és a hűtési láncolat – a szállítás és tárolás – mozgásának logisztikáját” – mondta Szobjanyin.

Fotó: AFP

A mintegy 12,5 millió lakosú orosz fővárosban szombaton kezdődött meg a széles körű vakcináció. Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán arra utasította Tatyjana Golikova miniszterelnök-helyettest, hogy készítse elő a koronavírus elleni országos védőoltáskampány jövő heti megkezdését, elsősorban az orvosok és a tanárok körében. Putyin elmondta, hogy tudomása szerint már több mint kétmillió adagnyi Szputnyik V áll rendelkezésre, ami lehetőséget ad „ha nem is a tömeges, de a széles körű” vakcinációra.

Szobjanyin elmondta, hogy Moszkvában a vakcinatesztelés harmadik szakaszára 45 ezer önkéntes jelentkezett, akik közül 25 ezret már beoltottak. A fővárosban szombaton 70 védőoltási rendelő nyílt meg, ezek száma az év végéig 170-re bővül.

Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma szombaton 29 039-cel 2 460 770-re emelkedett a legfrissebb hivatalos adatok szerint. Az új esetek 20,9 százaléka tünetmentes. Az aktív esetek száma 479 891, a halálos áldozatoké 457-tel 43 141-re, a felépülteké pedig 29 039-cel 1 937 738-ra emelkedett. A halálozási ráta 1,75 százalék.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 79,3 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 545 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 533 862 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Mindössze 15 újabb koronavírusos fertőzést jegyeztek fel vasárnapról hétfőre Kínában, és senki sem halt meg 24 óra alatt a járvány miatt – adta hírül a kínai egészségügyi hatóság.

Egy nappal korábban – szombatról vasárnapra – is csupán 18 új esetet könyveltek el. A hétfői 15 fertőzött közül 12-en külföldről eredőn kapták el a vírust, hárman Belső-Mongóliában fertőződtek meg. A teljesebb képhez tartozik, hogy Kína a tünetmentes fertőzötteket nem sorolja a bizonyítottan fertőzöttek közé. Az előbbiekből hat új esetet jegyeztek fel hétfőre, míg egy nappal korábban még csak kettőt.
Meghaladta a 60 ezret a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma Olaszországban. Az elmúlt nap 564 beteg halt meg, míg egy nappal korábban még 662 áldozata volt a betegségnek. Napok óta először emelkedett az aktív fertőzöttek száma, egy nap alatt több mint 18 ezer új fertőzöttet regisztráltak.
Olaszországban az egészségügyi minisztérium vasárnap esti adatai szerint az áldozatok száma 60 078 volt. Az elmúlt egy nap alatt 564 beteg halt meg, egy nappal korábban 662. Csütörtök óta fokozatosan csökken a halottak napi száma, miután december 3-án 993-an haltak meg, ami a legmagasabb szám volt a járvány kezdete óta. A fertőzöttek száma február óta túllépte az 1,7 milliót. A fertőzöttek és halottak aránya 3,47, ami a második legmagasabb arány Európában a Nagy Britanniában mért 3,55-ös adat után. Egy nap alatt több mint 18 ezer új fertőzöttek regisztráltak az egy nappal korábbi több mint 21 ezerhez képest, de harmincezerrel kevesebb teszteléssel. Napok óta először emelkedett az aktív fertőzöttek száma, továbbra is meghaladja 755 ezret. Kórházban több mint 30 ezren vannak, és 3454-re csökkent az intenzív osztályokon kezeltek száma. A legtöbb fertőzöttet továbbra is az északi Venetóban és Lombardiában, valamint a déli Pugliában szűrik. Vasárnaptól csak Abruzzo tartomány számít vörös, vagyis kiemelten járványveszélyes régiónak, de hétfőtől már ez a tartomány is narancssárga jelzést kap. Az ország többi részén már enyhítették a korlátozásokat, de a tartományok többsége még narancssárgának, közepesen veszélyesnek számít. December 21-től január 6-ig megtiltják a régiók közötti közlekedést, ami miatt megugrott a december 21. előtti helyfoglalások száma az északról délre tartó repülőjáratokon. Becslések szerint a szicíliai Palermo repülőterén napi ezer utas érkezését várják az utazási tilalom életbe lépése előtti napokban. Ez viszont ismét a járvány terjedésének erősödéséhez vezethet. A mostani hosszú hétvégének számít a szeplőtelen fogantatás ünnepe miatt, kedden piros betűs munkaszüneti nap Olaszországban. A kereskedelmi központok szerdáig zárva tartanak a vásárlói roham elkerülése végett. A belügyminiszter bejelentése szerint az ünnepek alatt 70 ezer katona és rendőr felügyeli majd a járványintézkedések betartását. December 7-én – a Milánó városát oltalmazó Szent Ambrus ünnepén – elmarad a március 8-tól zárva tartó Scala operaház évadnyitó premierje. A második világháború óta nem történt ilyen, kivéve amikor restaurálták a színházat. A Scala internetes előadással készül, amely az operaház történetét mutatja majd be. A kormány kijelölte a januárban várt első vakcina-szállítmányok raktározási helyszínét. A kontinens egyik legnagyobb, nyolcszázharminc hektáros katonai repülőterén, a Róma közeli Pratica di Mare bázisán lesz az oltóanyag központi raktárállomása, ahol megfelelő tárolási feltételeket és védelmet tudnak biztosítani.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Bugyi nélkül fotózták a Magyarok Világszépe királynőjét

borsonline.hu

Vilmos herceg elhagyta a rákbeteg Katalin hercegnét

magyarnemzet.hu

Hiába volt előválasztás Hegyvidéken, a DK keresztbe tesz a Kutyapártnak

ripost.hu

Fény derült a tökéletes kapcsolat titkára: ebből a négy csillagjegyből lesz a legjobb partner

mandiner.hu

Világbotrány: ilyen esélyei vannak az antifasiszta nőnek arra, hogy bejusson az Európai Parlamentbe

origo.hu

Tangás fürdőruhára vetkőzve ünnepelte születésnapját Szőke Zsuzsi

astronet.hu

Ennek a 4 csillagjegynek bőséget hoz a Bika hava

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Özönlenek a gratulációk Vastag Csabának és feleségének

ripost.hu

Kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a Kossuth Lajos utcában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

„Hiánya pótolhatatlan űrt hagy az életünkben” – Tömegbe hajtott egy kocsi, egy 4 éves kislány nem élte túl

KÜLFÖLD

Nem baleset volt: Túlélte a szörnyű zuhanást, majd kiderült, hogy szándékosan akarták megölni

KÜLFÖLD

Sokkoló videó: az óriáskerékről zuhant le a 3 éves kislány

KÜLFÖLD

Pár hét különbséggel egyszerre vesztette el agydaganatos szüleit egy árván maradt kislány