1 éve

A német rendőrök rajtaütöttek egy szír migránson, aki bombamerényletet tervezett Berlinben

A rendőrég tájékoztatása szerint tengernyi bizonyíték áll rendelkezésre arról, hogy a fiatal gyanúsított a radikális iszlám híve.

Hétfőről keddre virradó éjszaka a német rendőrök rajtaütöttek egy menedékstátusszal rendelkező 15 éves szír fiatalemberenaki a gyanú szerint robbantásos merényletet akart elkövetni a karácsonyi időszakban a német fővárosban – közölte a Rundfunk Berlin-Brandenburg regionális közszolgálati média.

A nagyszabású akcióban 190 rendőr és kommandós vett részt. Az egyenruhások Berlin Marzahn nevű, főleg migránsok lakta kerületében razziáztak egy lakásban. A hatóságok azt feltételezték, hogy itt készítik elő a robbanószerkezetet a merénylethez.

A berlini ügyészség később kijelentette, hogy a rajtaütés során nem találtak olyan nyomokat, melyek egy küszöbön álló iszlamista bombatámadásról árulkodnának, de a nyomozás még mindig folyamatban van. Többek között vizsgálják a gyanúsított lefoglalt számítástechnikai eszközeit.

A fiatal szír bevándorlóra azért figyelt fel a német elhárítás, mert internetes csevegőprogramokon többször is arról mesélt a barátainak, hogyan szeretne merényletet elkövetni a berlini metróban a karácsonyi csúcsidőben.

A berlini rendőr-főkapitány, Norbert Cioma üdvözölte és helyénvalónak nevezte az akciót. Elmondása szerint a rendőröknek minden esetben a lehető leggyorsabban cselekedniük kell, ha egy terrorista bűncselekmény legkisebb gyanúja is felmerül.

„Berlin egy metropolisz, ami továbbra is a nemzetközi terrorizmus célkeresztjében áll. Köztudottan sok olyan ember él a városban, akikről úgy gondoljuk, hogy súlyos bűncselekményeket követhet el”

- fogalmazott a rendőrfőnök a rajtaütéssel kapcsolatos szerdai sajtótájékoztatón.

A német szövetségi belügyminisztérium egyébként lehetséges terrortámadásokra figyelmeztetett a karácsonyi időszakban. A rendfenntartókat fokozott éberségre kérték, hogy ne ismétlődhessen meg a 2016. december 19-i berlini terrortámadás, mely során egy tunéziai menedékkérő 11 embert halálra gázolt és további 49-et megsebesített, miután egy kamionnal behajtott egy karácsonyi vásárba a német fővárosban.

Maradandó megrázkódtatás a német társadalomnak a 2016-os berlini terrortámadás, mert megmutatta, hogy a szabadságra épülő demokrácia sérülékeny – jelentette ki Wolfgang Schäuble, a német szövetségi parlament (Bundestag) elnöke a törvényhozó testület ülésén, az iszlamista merénylet egyik korábbi évfordulóján.

Wolfgang Schäuble kiemelte, hogy a 12 halálos áldozatot és csaknem 100 sérültet követelő merénylet nemcsak a közvetlenül érintettekben, hanem az egész társadalomban mély sebeket okozott. A támadás megmutatta, hogy veszélyek fenyegetik nyitott társadalmunkat, és annak minden egyes tagját, és világossá tette, hogy a sokszínűséget megengedő életformánk provokálja a szélsőségeseket – mondta az elnök. Ez az életforma túlterheli mindazokat, akik elutasítják a nyitottságot és a toleranciát, és arra ösztökéli őket, hogy vallásinak beállított, ideológiai motivációktól vagy pusztán a gyűlölettől elvakítva erőszakos bűncselekményeket kövessenek el. Ezzel a fenyegetéssel szemben meg kell védenünk szabadságelvű rendünket- hangsúlyozta a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa. Mint mondta, az állam nem tud százszázalékos védelmet nyújtani polgárainak, de megtesz mindent, amit csak lehet. Ezt jelzi, hogy szövetségi és tartományi szinten is feltárták a terror elleni védelem rendszerének javításra szoruló pontjait, nyilvános vitát folytattak a tennivalókról, és végrehajtották a reformokat. A hatékonyabb védelemhez a biztonsági szerveknek az állampolgárok támogatására is szükségük van, mindenekelőtt viszont a terrortámadás áldozatainak és a hozzátartozóknak van szükségük a társadalom részvétére és „jóvátehetetlen szenvedésük elismerésére- mondta Wolfgang Schäuble. Kiemelte, hogy nem szabad megfeledkezni az áldozatokról, sérültekről és hozzátartozókról, és támogatni, segíteni kell őket. A társadalom emberségességének mértékét jelzi, hogy mennyiben teljesíti ezt a kötelességet – figyelmeztetett a Bundestag elnöke. Berlinben az utóbbi évtizedek legsúlyosabb németországi terrorcselekménye történt napra pontosan három éve, 2016. december 19-én. A belvárosi Breitscheid tér karácsonyi vásárán egy elutasított tunéziai menedékkérő, Anis Amri egy elrabolt kamionnal behajtott a téren szórakozó tömegbe.A magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet nevében gyilkoló szélsőséges iszlamista a merénylet után elmenekült az országból, és néhány nappal később meghalt az olaszországi Milánó egyik elővárosában rendőrökkel folytatott tűzharcban.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

Ez is érdekelhet

origo.hu

60 migráns akart áttörni Magyarországra a fegyveres bandaháború helyszínéről - képeken, ahogy elfogják őket

origo.hu

60 migráns akart áttörni Magyarországra a fegyveres bandaháború helyszínéről

borsonline.hu

Tragédia egy hazai víztározónál: A kislányom agyhalott és lélegeztetőgépen van

mandiner.hu

Nógrádi György: Az oroszok a kitűzött cél döntő részét elérték (videó)

ripost.hu

Ez a három csillagjegy folyamatosan versenyez

magyarnemzet.hu

Rúzsa Magdolna a hármas ikrei születése utáni első koncertjét adta

metropol.hu

Sokkoló, amit az apa tett, megerőszakolta és megölte a 10 hónapos kislányát

mindmegette.hu

Bajban van Hosszú Katinka vadonat új étterme, gőzerővel keresik a megodást

ripost.hu

Így lesz édes a paradicsom, segít a szódabikarbóna!

ripost.hu

Kitálalt a bennfentes: "Cirkuszi állatként vonszolta magával Harryt Meghan"

ripost.hu

Figyelem! Keressük Bochkor Gábor egyéjszakás kalandját

ripost.hu

Hihetetlen: repülő autót figyeltek meg az éjszaka közepén - Fotó

További cikkek

KÜLFÖLD

Brit képviselő: a gender-ideológia egy fertőzés, ami pusztító módon károsítja a gyermekeinket

KÜLFÖLD

Orosz gáz nélkül megfagyhat télen Nyugat-Európa

KÜLFÖLD

205 millió forintot fizet egy tajvani milliárdos Karikó Katalinnak

KÜLFÖLD

Angliában élő magyarok: kinti keresettel is megfizethetetlen lett a rezsi

KÜLFÖLD

Vérben úszva találtak rá a 23 éves nőre egy hotel fürdőjében

KÜLFÖLD

Nem bírta elviselni apja hiányát, öngyilkos lett az angyalarcú diáklány

KÜLFÖLD

Lesújtó hírt közölt a kisgyermekes énekesnő: agydaganata van

KÜLFÖLD

"Anya, rájöttek, mi a bajom" - 24 órával később halott volt a fiatal ápolónő