Létrehozva: 2020.11.14.

Koronavírus körkép: egyre drámaibb állapotok uralkodnak Európa kórházaiban

Egyre súlyosabb a koronavírus-járvány egész Európában.

Olaszország

Mint arról a Ripost már beszámolt, számos olaszországi kórházban olyan állapotok vannak, mint tavasszal: földön heverő holttestek, zsúfolásig telt kórházak, ahol a betegeket kimerült orvosok és ápolók próbálják ellátni. Ezúttal azonban nem az ország északi, hanem a déli részén a legrosszabb a helyzet, különösen Nápolyban. Itt az Antonio Cardarelli Kórház mosdójának a padlóján holtan hevert egy idős férfi – a szakembereknek egyszerűen nem volt idejük foglalkozni vele. Emellett egy nő saját vizeletében feküdt egy hordágyon, arrébb egy másik asszony, magatehetetlenül.

Az összes kórházi ágy 52 százalékát Covid-fertőzöttek foglalják el – írja az Origo. A fertőzötteket egyszerűen nincs hol kezelni, már saját autóikban kapnak oxigént. Emellett több hotelt is karanténná alakítottak, a turisták elmaradásával a szobákban betegeket helyeztek el, az önkormányzat költségére. A legnagyobb probléma, hogy nincs elég orvos és ápoló.

Az alábbi videóban egy fóliákkal kialakított biztonságos „ölelőszobát„ lehet megnézni, amit az egyik észak-olaszországi idősotthonban alakítottak ki.

A statisztikák alapján súlyosabb a helyzet, mint az első hullámban. Pénteken 40 902 új fertőzöttet regisztráltak és 550 halálesetet jegyeztek. Bár tavasszal ennél magasabb volt a napi halálesetek száma, a fertőzötteké viszont nem, az áprilisi rekord 6554 volt.

Spanyolország

Spanyolországban a koronavírussal összefüggő megbetegedések miatt kórházi kezelésre jelenleg mintegy 20 ezren szorulnak, ami az ellátási kapacitások 16 százalékát jelenti.

A régiók többségében az átlagot meghaladó a leterheltség. A legsúlyosabb a helyzet Katalóniában, Kasztília-Leónban és Murciában. A kasztíliai Burgos városának kórházában felfüggesztették az összes nem életmentő műtétet, mivel a kórház koronavírus-részlege telítődött, ezért további helyeket kell átadni a koronavírusos betegeknek. Az orvos és nővérhiány Spanyolországban is égető probléma.

Belgium

Belgiumban is a legnagyobb problémát az okozza, hogy nincs elég orvos és ápoló, ráadásul lélegeztetőgépekből, illetve ezeket kezelő szakemberekből is hiány van. Éppen ezért szakképzetlen önkéntesek toborzásába fogtak, akik ápolói feladatokat fognak ellátni. A kórházi férőhelyek hiánya miatt pedig megkezdték a koronavírusos betegek Németországba szállítását.

Mivel az országban kevés a kórházi ágyak száma, ezt úgy oldják meg, hogy elhalasztják a nem életmentő műtéteket, így helyeket tudnak felszabadítani.

Franciaország

Franciaországban a legnagyobb problémát a szakképzett egészségügyi dolgozók hiánya és a kevés kórházi férőhely okozza. Ez ellen úgy próbálnak tenni, hogy az ország keleti részéből Németországba szállítják át a betegeket, ott ugyanis sokkal több az egy főre jutó orvosok és ápolók, illetve a kórházi ágyak száma. Pénteken 4887 beteg feküdt a franciaországi intenzív osztályon koronavírus miatt. Az elmúlt 24 órában csaknem 3 ezer betegfelvétel történt, a tesztek pozitivitási rátája pedig 17,7 százalék.

Törökország

A koronavírus terjedését lassító további intézkedések bevezetését, többek között a bevásárlóközpontok és iskolák bezárását kérte az orvosi kamara a török kormánytól. Isztambulban már most a teljes kapacitását kihasználva működik számos egészségügyi intézmény, és az egészségügyi dolgozók rendkívül leterheltek. Az országban az intenzív ágyak 70 százaléka foglalt.
A 83 millió lakosú Törökországban a hivatalos adatok szerint nem egészen 408 ezer koronavírus-fertőzöttet regisztráltak eddig.

Románia

Romániában, és azon belül Erdélyben is a legsúlyosabb járványügyi helyzet Nagyszeben városában alakult ki. Épp ezért hétfőtől két hétre vesztegzár alá vonják a 170 ezres Nagyszebent, illetve 3 környékbeli települést, Nagytalmácsot, Sellenberket és Nagydisznódot. A 4 településen az országosan előírt 21 óra helyett 20 órakor kell bezárjanak a kisboltok, 10 és 13 óra között pedig vásárlási sávot vezetnek be, csak 65 éven felüliek mehetnek boltokba ebben az időben. A 65 év alattiak 6-10 órák, illetve 13-20 órák között mehetnek vásárolni. A vendéglők teraszait bezárják, a nagy bevásárlóközpontok pedig csak hétköznap lehetnek nyitva, rövidebb nyitvatartással. A templomokban egyáltalán nem tarthatnak istentiszteleteket, kültéren viszont ez engedélyezett, maszkhasználat mellett. 6 és 22 óra között lakhelyelhagyási tilalmat vezetnek be.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szüzessége elvesztéséről beszélt Tóth Andi

origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

borsonline.hu

3 csillagjegy, akiket az áprilisi rózsaszín hold alapjaiban változtat meg

vg.hu

Hiába adna egy magyar cég havi 600–700 ezer nettót, nincs jelentkező az állásra

ripost.hu

Pumped Gabo mindenről kitálalt Aurelióval kapcsolatban

vg.hu

Dől a pénz a leggazdagabb magyarhoz, rengetegen akarnak vele üzletelni

origo.hu

Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

travelo.hu

Tengerimádók figyelmébe: Íme, Európa 25 legjobb tengerparti strandja

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Megkezdődött Tordy Géza temetése: itt lesz a színművész örök nyughelye

ripost.hu

„A színfalak mögött” - Ágyban heverészve kapták le Palvin Barbit

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

„A kis fénylő csillagom elment” - otthona mellett gázolták halálra a 8 éves kisfiút

KÜLFÖLD

Pánikban tört ki apa és fia, mikor rájöttek, mire bukkantak kutyasétáltatás közben

KÜLFÖLD

Zokogott a bíróságon a két általános iskolás, akik meggyilkolták egy harmadik társukat

KÜLFÖLD

Nem bírtak magukkal: nyilvánosan elégítette ki szerelmét a nő