2 éve

„Hogyan mondjuk el neki, hogy haldoklik?” – lassan az összes emlékét elveszíti a 17 éves fiú

A fiú egy ritka genetikai rendellenességben szenved.

A 17 éves kor a legtöbb tinédzser számára varázslatos. Ekkor tanulnak meg vezetni, buliznak a barátokkal és a jövő tele van ígéretekkel. De a chiltoni Kyran Richmond számára nem ez a valóság.

Egy gyógyíthatatlan genetikai rendellenesség miatt rohamai vannak, Parkinson- és Alzheimer-kórban is szenved. Napról napra veszíti el az emlékeit és szép lassan leépül.

Kyran születése utáni néhány évben még tökéletesen egészségesnek tűnt. Szaladgált és játszott a barátaival, focizott, iskolába járt.

„Hat éves lehetett, amikor egyszer a földön fekve találtam rá. Megkérdeztem, mit csinál, és azt mondta, elejtette a ceruzáját, azt keresi. De feltűnt, hogy tapogat utána, nem a szemével keresi. Ekkor megszólalt bennem a vészcsengő” – mesélte a Mirrornak a fiú édesanyja, Debbie.

Kyran eventually got his new wheels today. So hopefully now we will be able to get him out for walks without him being in pain. ❤ Közzétette: Kyran Richmond Fundraising2020. július 3., péntek

A kisfiút kórházba vitték, és a vizsgálatok során kiderült, Batten-kórja van. Ezek szerint epilepsziás rohamokat kap, elveszíti a látását, a beszédkészségét, a mentális és motorikus képességét. Az ebben a kórban szenvedők általában a húszas éveik elejéig élnek csak.

„Amikor az orvos közölte a diagnózist, olyan volt, mintha kiszippantották volna a levegőt a szobából. Azt mondták, a gyönyörű kisfiunk fokozatosan leépül. Nem bírtuk felfogni. Csak a »halálos betegség« kifejezés járt a fejünkben. A férjem, Carl és én teljesen sokkot kaptunk” – mesélte.

A szülők kezdetben nem akarták elfogadni, hogy a gyermekük beteg. Azon gondolkodtak, hogy ha talán elvinnék az Egyesült Államokba, ott lenne rá gyógymód. Ám kutattak, és rá kellett döbbenniük, hogy valóban nincs mit tenni.

„Hogyan mondjuk meg a fiunknak, hogy haldoklik? Kyran annyira ártatlan. Ezért megegyeztünk, hogy hallgatunk erről, és igyekszünk az életét minél boldogabbá tenni” – mondta szomorúan az édesanya.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!