Létrehozva: 2020.09.17.

Feltételesen szabadlábra helyezhetik Anders Behring Breivik norvég tömeggyilkost!

A 77 ártatlan ember életét kioltó neonáci azt mondta, hogy már megbánta a tettét és készen áll arra, hogy visszailleszkedjen a társadalomba.

Szerző Gaál József

A modern kori Norvégia legkegyetlenebb tömeggyilkosa, Anders Behring Breivik szerdán egy feltételes szabadlábra bocsájtás iránti kérelmet nyújtott be a bíróságon az ügyvédjén keresztül – írja a The Local angol nyelvű norvég hírportál.

Anders Behring Breivik szélsőjobboldali nézeteket valló norvég terrorista és tömeggyilkos 77 ember életét oltotta ki 2011. július 22-én. Először Oslo belvárosában egy autóba rejtett pokolgépet robbantott fel, melynek következtében nyolc ember vesztette életét, több tucatnyian megsérültek, köztük 10-en életveszélyesen. A bomba 15 óra 25 perckor robbant fel kormányzati épületek közelében. Két órával később Breivik rendőregyenruhában áthajózott Utoya szigetére, ahol válogatás nélkül kezdte agyonlőni a norvég Munkáspárt ifjúsági szervezetének táborozóit, főleg tizenéveseket. A késlekedő rendőröknek azonnal megadta magát. Mint később mondta, soha nem gondolta volna, hogy túléli ezt a napot. Tettét „könyörtelennek, de szükségesnek” nevezte. Az ügyében 2012. augusztus 24-én hirdetett ítéletet a bíróság. Breivik a lehető legsúlyosabb börtönbüntetést kapta, 21 évet, mivel beszámíthatónak találták. Az ítélet időtartama meghosszabbítható, ha fennáll a veszélye annak, hogy szabadulása után továbbra is veszélyt jelent a társadalomra.

Breivik ügyvédje, Oystein Storrvik szerint nincsen semmi meglepő abban, hogy az ügyfele egy feltételes szabadlábra bocsájtás iránti kérelmet nyújtott be, ugyanis ezt bármelyik elítélt megteheti a hatályos jogszabályok szerint. Strovvik elmondta: Breivik azzal indokolta a kérelmet, hogy a tettét már megbánta, és készen áll visszailleszkedni a társadalomba.

Az ügyvéd külön kihangsúlyozta, hogy a kérelem mellett a védence beperli a norvég államot is a zárvatartási körülményei miatt. Szerinte ugyanis nem emberhez méltó, hogy 8 éve egy magánzárkában van elkülönítve, ahonnét csak speciális esetekben jöhet ki. Breivik egyébként 2015-ben már indított hasonló pereket a végrehajtó hatalom ellen. A tömeggyilkos panaszait ekkor az oslói kerületi bíróság kezdetben helybenhagyta, de a fellebbviteli bíróság később úgy ítélte meg, hogy nem történt szabálysértés.

„Az új pert az Emberi Jogok Európai Egyezménye alapján fogjuk megindítani, mert szerintük nem emberhez méltó a 8 éve tartó elszigeteltség. Védencem börtönkörülményei nem javultak jelentősen, mióta legutóbb a bírósághoz fordultunk ezzel a kérdéssel. Az úgynevezett kompenzációs intézkedések nem elegendőek ahhoz, hogy egy ilyen hosszú távú elszigetelést jogilag fenntarthatóvá lehessen tenni” – fogalmazott Breivik ügyvédje a Verdens Gang (VG) norvég hírportálnak.

A hivatalos szervek egyelőre nem reagáltak a tömeggyilkos szabadon bocsájtási kérelmére. Egy pszichológiai szakvélemény szerint azonban Breivik semmilyen megbánást nem tanúsít a tette miatt, mindösszesen egy manipulációs kísérletet tett arra, hogy kijusson a börtönből.

Szerző Gaál József

Ez is érdekelhet

origo.hu

Rendkívüli: ezt lépi a kormány a háborús üzemanyagárak miatt!

origo.hu

Hatalmas öröm érte a súlyos beteg Katalin hercegnét

borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

magyarnemzet.hu

Ismét beleszállt Magyarországba az amerikai külügy, Menczer Tamás csattanós választ adott

mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

hirtv.hu

Román katonák lepték el Nagyváradot

origo.hu

Több idős nő is felébredt a halottasházban - horrorfilmbe illő események játszódtak le

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

ripost.hu

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

ripost.hu

"Megszakad a szívem" - Ezt mondta az édesapa, akinek patkány harapta meg a kislányát

ripost.hu

Miért lépünk félre? Kiderült az igazság, nem a rossz kapcsolat a felelős érte

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

"Nem bírom már sokáig!" – Szívszorító szavakkal búcsúzott a mérgezésben elhunyt családanya

KÜLFÖLD

Mindenét elvitték: üres otthonba kellett hazatérnie a 97 éves, vak özvegyasszonynak

KÜLFÖLD

Nem bírta feldolgozni kisbabája elvesztését: öngyilkos lett az imádott tanárnő

KÜLFÖLD

Kitálalt a hospice nővér: ez a 6 jele annak, hogy haldoklunk