Létrehozva: 2020.09.11.

A török katonák ölbe tett kézzel nézik, ahogy több 100 migráns benyomul Európába – fotók

A görög kormány szerint a Recep Tayyip Erdogan vezette Törökország bármelyik pillanatban újabb migránshullámot szabadíthat rá az Európai Unióra.

Az elmúlt napokban több olyan fénykép is videofelvétel is megjelent a görög sajtóban, melyek egyértelműen bizonyítják, hogy a török határőröknek esze ágában sincs megállítani az Európai Unió felé igyekvő illegális bevándorlókat.

A nagy port kavart felvételeken az látható, ahogy török katonák ölbe tett kézzel nézik egy páncélozott járműből a Görögországot Törökországtól elválasztó Evros folyón átnyomuló migránsokat - írja a Proto Thema görög hírportál.

A görög lapok egybehangzó beszámoló szerint naponta körülbelül 500 migráns próbál meg átjutni Görögországba a görög-török szárazföldi határon. Az illegális határsértők 80 százaléka Pakisztánból, Afganisztánból és Bangladesből, tehát többségében biztonságos országból származik.

Ahogy a RIPOST arról korábban beszámolt, Giorgos Koumoutsakos görög migrációs és menekültügyi miniszterhelyettes arra figyelmeztetett, hogy a Recep Tayyip Erdogan vezette Törökország újabb migránshullámot szabadíthat rá Görögországra, pont úgy, ahogy azt az év elején is tette. A politikus elmondta, hogy az elmúlt hetekben folyamatosan nőtt a migrációs nyomás a görög-török szárazföldi határon, az Evros folyó környékén. A politikus szerint, ha a szeptember 24-25-i EU-s csúcstalálkozón Törökországgal szembeni szankciókról döntenek a tagállamok, akkor Erdogan tágra nyitja majd országa kapuit és Európára szabadítja az illegális bevándorlókat.

A migrációs nyomás növekedése miatt a konzervatív görög kormány a meglévő határkerítés bővítéséről döntött, valamint további 400 határőrt vezényel a görög-török határra. A görög polgárvédelemért felelős miniszter, Michalis Chrysochoidis ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a fizikai határzár bővítése 63 millió euróba, azaz átszámítva körülbelül 23 milliárd forintba fog kerülni. „A kerítés alapvetően védelmi célokat szolgál. Biztosítja hazánk és az EU védelmét” – fogalmazott.

Törökországot egyébként már többször is megvádolták azzal, hogy elősegíti az EU felé irányuló illegális migrációt. Júniusban a görög parti őrség egy olyan drónokkal készített videót hozott nyilvánosságra, amin az látható, ahogy egy török hadihajó a görög felségvizek határáig kísér egy illegális migránsokkal tömött gumicsónakot, hogy az biztonságban elérje a Görögországhoz tartozó Leszbosz szigetét.

Márciusban pedig egy török katona azt nyilatkozta a Dagens Nyheter svéd hírportálnak, hogy a török hadsereg szó szerint megszervezi az illegális migrációt. Elmondása alapján a török katonák folyamatosan figyelik az Evros vízállását és ajánlásokat tesznek az embercsempészeknek, hogy hol érdemes átkelni a folyón. Emellett pedig ügyelnek arra is, hogy a csempészek ne kérjenek el túl sok pénzt a migránsoktól, hogy minél több ember számára megfizethető legyen az illegális átjutás Görögországba.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Itt van Spanyolroszág döbbenetes háborús lépése

origo.hu

Több százezer ukrán került nagy bajba: itt van Zelenszkij újabb felháborító döntése

metropol.hu

Így változtak a Házasság első látásra szereplői

ripost.hu

Hajrá: Liverpool! Szoboszlaiék az élen, csodacsapatot is megelőznek

hirtv.hu

Gyermekvédelmi tüntetésre hívta követőit Magyar Péter + videó

origo.hu

Brutálisan megtámadták, véresre verték a TV2 sztárját

mindmegette.hu

Valóban tilos füvet nyírni hétvégén? Itt az igazság!

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Rettenetes baleset, háromgyerekes apuka halt meg a felesége mellett

KÜLFÖLD

Azt hitte, csak csillog a kisfia szeme: megrázó diagnózist közöltek az orvosok

KÜLFÖLD

Riasztó felmérés a németországi muszlimokról

KÜLFÖLD

Összetört a szíve: holtan találta maga mellett a lelki társát egy fiatal nő