Létrehozva: 2020.09.08.

A görög migrációügyi miniszterhelyettes szerint újabb migránsáradat indulhat Törökország felől

„Törökország bármelyik pillanatban tágra nyithatja kapuit és Európára ereszheti a migránsokat” – fogalmazott a politikus.

Giorgos Koumoutsakos görög migrációs és menekültügyi miniszterhelyettes arra figyelmeztetett, hogy a Recep Tayyip Erdogan vezette Törökország újabb migránshullámot szabadíthat rá Görögországra, pont úgy, ahogy azt az év elején is tette – íjra a Proto Thema görög hírportál.

Koumoutsakos elmondta, hogy az elmúlt hetekben folyamatosan nőtt a migrációs nyomás a görög-török szárazföldi határon, az Evros folyó környékén. A politikus szerint, ha a szeptember 24-25-i EU-s csúcstalálkozón Törökországgal szembeni szankciókról döntenek a tagállamok, akkor Erdogan tágra nyitja majd országa kapuit és Európára szabadítja az illegális bevándorlókat.

„Ha Erdogan kacérkodik azzal a gondolattal, hogy a migráción keresztül gyakorol nyomást ránk és az egész Unióra, akkor nem csak a szárazföldi határaikat éri majd támadás, hanem a szigeteiket is” – fogalmazott a a helyi sajtónak Koumoutsakos, aki az Égei-tenger keleti medencéjében található szigetekre utalt, ahol a befogadóközpontok már most is túlzsúfoltak.

A migrációs nyomás növekedése miatt a konzervatív görög kormány a meglévő határkerítés bővítéséről döntött, valamint további 400 határőrt vezényel a görög-török határra. A görög polgárvédelemért felelős miniszter, Michalis Chrysochoidis ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a fizikai határzár bővítése 63 millió euróba, azaz átszámítva körülbelül 23 milliárd forintba fog kerülni. „A kerítés alapvetően védelmi célokat szolgál. Biztosítja hazánk és az EU védelmét” – fogalmazott.

Az EU egyébként azért vette napirendre Törökországgal szembeni szankciók lehetőségét, mert komoly katonai feszültségek alakultak ki az elmúlt hetekben Görögország és Törökország között. A két NATO-tagország egy Ciprus és Kréta között, a tengerfenéken található gázmező miatt kapott össze, melyet Törökország szeretne kiaknázni, de Egyiptom és Görögország szerint ehhez Ankarának nincsen joga. Törökország azonban nem fogadja el a görög-egyiptomi egyezményt, Ankara egy ENSZ ülésén kérte a megállapodás megsemmisítését.

A térségben három hete közös hadgyakorlatot tartott Görögország, Ciprus, Franciaország és Olaszország. Recep Tayyip Erdogan török pedig elnök arra figyelmeztette Athént, hogy ne tegye próbára Ankara türelmét, sem pedig bátorságát.

A felek között egyébként német közvetítéssel kezdődöttek meg a „béketárgyalások”. Három hete Heiko Maas német külügyminiszter Athénba és Ankarába is elutazott, hogy tárgyaljon az érintettekkel.

Mint ismeretes idén márciusban Törökország közölte, hogy az ország már nincs abban a helyzetben, hogy fel tudja tartóztatni a menekülteket, és megnyitották a határokat az Európa felé igyekvők előtt. Recep Tayyip Erdoğan török államfő azt mondta: legkevesebb tizennyolcezer szíriai menekült kelt át a török határon az európai uniós országokba már az első napokban miután megnyitották a határt.

Az ENSZ jelentése szerint szombat később már újabb 13 ezer ember torlódott össze a határon abban a reményben, hogy uniós területre léphetnek. Néhány migránsnak sikerült is gyalog átkelnie az Evrosz határfolyó sekélyebb részein.

Süleyman Soylu török belügyminiszter a Haber török hírtelevízióban úgy nyilatkozott, hogy a február 28. óta eltelt hetekben 148 ezer 360 migráns jutott át Görögországba a szárazföldi határon, további 2390 pedig az Égei-tengeren keresztül. A görög vezetés korábban nyomatékosan cáfolta a Soylu által közölt adatokat. A török tárcavezető azt is közölte, hogy 4600-an várakoznak még ezen felül is a pazarkulei határnál. A pazarkulei átkelőnél és környékén a görög határrendészek számos alkalommal vetettek be könnygázt és villanógránátokat a migránsok feloszlatására, akik válaszul kövekkel dobálták meg őket. A török belügyminiszter korábban bírálta a görög biztonsági erőket és a Frontexet, amiért „erőszakos” fellépésük következtében szerinte három migráns életét vesztette, legkevesebb 164 pedig megsebesült. Athén cáfolta, hogy túlzott erőszakot alkalmazott volna.

Később a görög hatóságok fellépése után a migránsok egy része elvesztette a reményt, hogy Görögország megnyitja „kapuit”, ezért közölte a török Edirne tartomány bevándorlási hivatalának dolgozóival, hogy el akarja hagyni a térséget. A migránsok egy másik részét maguk a hatóságok győzték meg arról, hogy a koronavírus-járvány miatt kockázatos, ha a határnál maradnak. A távozni szándékozókat a kormányzói hivatal szervezésében buszokkal „vendégházakba” szállították aztán a járvány okán elrendelt karantén idejét kitöltő migránsokat a „megfelelő” térségekbe vitték tovább.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megdöbbentő dolog derült ki Deutsch Anita és Kinizsi Ottó házasságáról – videó

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

borsonline.hu

"Szerintem kritikán aluli" - óriási balhé robbant ki Balázsék műsora miatt

magyarnemzet.hu

Újra szól a hatlövetű: jó híreket hozott Orbán Viktor + videó

ripost.hu

Örömhírt jelentett be Tóth Vera, Tóth Gabi elsők közt gratulált

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

mindmegette.hu

Muskátli kiültetése a tél után: ha így csinálod, nyáron ontani fogja a virágokat

ripost.hu

„48 órával azután váltam el a férjemtől, hogy hozzámentem – megalázó volt, amit tett”

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

ripost.hu

Elszólta magát Iszak Eszter? Csutiék hármasban érkeztek!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

Brüsszeltől Varsóig: háborús pszichózistól szenved Európa

KÜLFÖLD

Flixbus-dráma: A sofőrök vitája vezethetett a halálos balesethez

KÜLFÖLD

Fejfájástól szenvedett egy nő, borzasztó okok álltak a háttérben

KÜLFÖLD

Börtön fenyegeti a neves influenszert, egy paradicsompüré okozta a bajt

KÜLFÖLD

Milyen anya az ilyen? Gyilkos írónő üzent a gyerekeknek