2 éve

Koronavírus: fokozatos enyhítésről döntöttek Szerbiában

Már keddtől kezdik.

Szerbiában vasárnapra 5994-re nőtt a fertőzöttek száma. Aleksandar Vucic szerb elnök szombat este jelentette be, hogy keddtől enyhítenek a bevezetett intézkedéseken: rövidítik a kijárási tilalom óráit, a március közepe óta „szobafogságra” ítélt nyugdíjasok heti háromszor rövid sétát tehetnek a lakhelyük környékén, és fokozatosan kinyithatnak a műhelyek, edzőtermek, fodrász- és kozmetikai szalonok, május közepétől pedig a szállodák és a vendéglátóhelyek is.

Ha nem lesz hirtelen növekedés a fertőzöttek számában, akkor május második felében megindulhat a nemzetközi közúti és légi forgalom is. Kiderült: ebben a tanévben a gyerekek már nem térnek vissza az iskolapadokba.

Fotó: MTI

Koszovói gazdasági szakemberek szerint az új típusú koronavírus okozta járvány miatt a balkáni ország gazdasága 6-8 százalékkal eshet vissza, és ez tovább romolhat, amennyiben elhúzódnak a járvány miatt bevezetett intézkedések. Emellett a 35 százalékos munkanélküliségi arány is tovább növekedhet. Koszovóban egy nap alatt 480-ról 510-re nőtt a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma.

Fotó: Profimedia

Észak-Macedóniában az utóbbi 24 órában 1117-ről 1170-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Az ország nagyobb városaiban szerdától kötelező lesz a maszk és a kesztyű használata a nyilvános helyeken. A korábban adományozott védőfelszerelések mellett Kína szombaton ötezer koronavírus-tesztet ajándékozott Szkopjénak.

Fotó: Profimedia

A térség országai közül Montenegróban jelent meg a vírus a legkésőbb, és a lakosság számához mérten aránylag alacsony a fertőzöttek száma, a kormány azonban egyelőre nem szándékozik enyhíteni a fertőzések megelőzését célzó intézkedéseken. Montenegróban egy nap alatt 303-ról 307-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma.

Fotó: Shutterstock

Bosznia-Hercegovinában vasárnap 1245-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma. Az ország két része hasonló intézkedésekkel védekezik a járvány ellen, és hasonlóak a visszatérési szándékaik is. A főként bosnyákok és horvátok lakta Bosznia-hercegovinai Föderáció belügyminisztere arra számít, hogy április végén visszavonhatják a kijárási tilalomra vonatkozó előírásokat, a boszniai Szerb Köztársaság pedig május elseje utánra tervezi az intézkedések enyhítését.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!