Létrehozva: 2020.02.12.

Nem nyugszanak az olasz komcsik, Salvini fejét akarják

A római felsőház szerdán határoz arról, megvonja-e Matteo Salvini volt belügyminiszter, a Liga és a jobbközép koalíció vezetőjének mentelmi jogát, miután az ügyészség eljárást indított ellene a Gregoretti olasz katonai hajóval tavaly nyáron érkezett migránscsoport feltartóztatása miatt.

A szenátusban reggel kilenc óra után veszi kezdetét a vita a szenátor mentelmi jogának megvonásáról, és a felsőház tagjai előreláthatóan a délutáni vagy esti órákban szavaznak erről.

A kormánytöbbség, vagyis az Öt Csillag Mozgalom (M5S), a Demokrata Párt (PD), az Élő Olaszország (IV) és a többi kisebb baloldali párt, korábbi bejelentéseik szerint készek Salvini mentelmi jogának felfüggesztésére.

A felsőház mentelmi bizottsága január 20-án szavazott erről: akkor a kormánypártok távol maradtak, és a Liga tagjai – Salvini kérésére – támogatták a politikus mentelmi jogának megvonását. Matteo Salvini azt hangoztatta, hogy nem bánta meg belügyminiszterként hozott döntéseit, és kész bíróság elé állni az olaszországi határok védelmében.

Az utóbbi hetekben azonban Matteo Salvini stratégiát váltott ügyvédei tanácsára: a szenátus ülésén a Ligával szövetséges Hajrá Olaszország (FI) és az Olasz Testvérek (FdI) újabb szavazást szorgalmaz majd, a A Liga szenátorai pedig vagy tartózkodnak vagy kivonulnak az ülésteremből.

A felsőházban elsőként Erika Stefani, a Liga szenátora szólal fel, szót kér a párt másik politikusa, Giulia Bongiorno, aki egyben Salvini ügyvédje, és Matteo Salvini is beszédet akar mondani.

Matteo Salvini pártja ma a legerősebb olasz politikai szervezet

Elemzők szerint a szenátusi ülés kimenetele kiszámíthatatlan: ha a kormánytöbbség pártjai összefognak, Salvinit megfosztják mentelmi jogától. Az sem kizárt azonban, hogy a kormánypártok elkerülik, hogy bíróság elé állítva „hőst csináljanak” belőle, tovább növelve népszerűségét. Matteo Salvini jelenleg Olaszország legnagyobb pártját, a Ligát vezeti, a felmérések szerint támogatottságban több mint tíz százalékkal megelőzi a PD-t, és több mint háromszor az M5S-et. Más vélemények szerint Matteo Salvini bíróság elé állítása éppen a Liga támogatottságának csökkenéséhez vezethet. Sajtókommentárok rámutattak, hogy az eddigi parlamenti gyakorlattal szemben Matteo Salvini mentelmi jogát nem elsőfokú ítélet után, vagy más súlyos vád miatt akarják felfüggeszteni, az ügyészség lényegében Salvini politikai döntései miatt indított eljárást.

A mostani eljárást a szicíliai Siracusa ügyészsége indította, gyakorlatilag azért, mert Salvini a hatályos törvény értelmében megvédte Olaszországot az illegális bevándorlóktól. Ez persze nem teszik a balliberális pártoknak és a befolyásuk alatt álló ügyészségnek. A bosszúhadjárat ismét bizonyítja: a balliberálisok le akarnak számolni a konzervatív politikusokkal.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szuperszexi fitneszmodellre cserélte a dögös pornóst a bokszvilágbajnok - galéria

origo.hu

Amerikai OnlyFans-sztárpárról készít filmet a magyar rendező

borsonline.hu

3 csillagjegy, akiknek május elejéig sosem látott karmikus szerencsében lesz része

vg.hu

Bizarr tanácsot adott a Lidl a magyar vásárlóinak: az extra szűz olívaolaj helyett főzzenek sertészsírral

ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

vg.hu

Különös dolog vette kezdetét az egyik legnagyobb magyarországi boltban: visszafizetik a vásárlás egy részét a kasszáknál

origo.hu

Cserpes Laura bikiniben búcsúzott az Ázsia Expressztől

astronet.hu

Heti szerelmi horoszkóp 2024. április 27-május 3.: Jókedv és felhőtlen boldogság

she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

KÜLFÖLD

Brüsszel nem törődik az európai emberek érdekeivel

KÜLFÖLD

Teljes agyrém: már az Európai Tanács elnöke is háborúról beszél

KÜLFÖLD

A calabriai maffia halálos „zombidroggal” árasztja el Európát

KÜLFÖLD

Óriási balhé Németországban: húsvét helyett muszlim ünnepre díszítették fel a belvárosokat

KÜLFÖLD

„Nem tudom abbahagyni a sírást” – Három óra alatt legyűrte a betegség az 5 hónapos kislányt

KÜLFÖLD

Egy éve van hátra a 4 éves balerinának, miután sántítani kezdett

KÜLFÖLD

„Nem hiszem, hogy látta” - 64 éves férfi életéért küzdenek az orvosok

KÜLFÖLD

Hat évig szenvedett pánikrohamoktól a 29 éves anya, mire kiderült a valódi ok